Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 24 » Сьогодні - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
15:00
Сьогодні - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

 

 

ВАКЦИНАЦІЯ – НАДІЙНИЙ НАШ ЩИТ!

 

 

 

Сьогодні, 24 жовтня, - Всесвітній

день боротьби з поліомієлітом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відзначається цей День з 2012 року з ініціативи міжнародної неурядової нерелігійної та неполітичної благодійної організації Ротарі (Rotary International) і під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

 

Дата цього міжнародного дня була обрана не випадково – 24 жовтня 1914 року народився Джонас Солк, американський епідеміолог і вірусолог, котрий розробив першу вакцину проти поліомієліту – дитячого спинномозкового паралічу.

 

Поліомієліт – дуже заразна інфекційна хвороба, яка викликана вірусом поліомієліту. Вірус вражає нервову систему і може призвести до паралічу або, навіть, смерті протягом декількох годин.

 

Ліків від поліомієліту не існує. Імунізація - єдиний спосіб захисту від хвороби. Безпечні та ефективні вакцини існують, і вони дуже важливі для захисту дітей від поліомієліту. Щеплення проводиться кілька разів та захищає дитину на все життя.

 

З 1988 року кількість випадків захворювання поліомієлітом у світі зменшилась на понад 99%, і на сьогодні лише в трьох країнах триває епідемічна передача вірусу. Ендемічними залишаються Нігерія, Пакистан і Афганістан.

 

Донедавна у списку була ще й Індія, але на сьогодні вона стала країною, вільною від поліомієліту. Першими територіями, вільними від поліомієліту, в 1994 році стали Південна і Північна Америка. Через шість років лікарям і вченим вдалося офіційно ліквідувати захворювання ще в 36 країнах Тихоокеанського регіону, включно з Китаєм і Австралією, а ще два роки по тому із зони ризику вийшла і Європа, перемігши  поліомієліт у 2002 році.

 

Попри те, що ця небезпечна хвороба майже переможена, час від часу виникають вогнища захворювання. ВООЗ зазначає, що цілковита ліквідація цієї хвороби у найближчі п’ять років дозволить зекономити понад 40 мільярдів доларів США. Допоки у світі залишатиметься хоча б одна інфікована дитина, ризику зараження поліомієлітом піддаватимуться діти в усіх країнах.

 

Україна є однією з небагатьох країн у світі з високим ризиком спалаху поліомієліту у зв’язку з низьким охопленням дітей імунізацією. Потужне лобіювання проти вакцинації, скептицизм та дезінформація населення про щеплення в Україні є однію з причин швидкого зниження охоплення імунізацією.

 

За даними опитування ЮНІСЕФ, лише 46% населення позитивно ставиться до імунізації. Це вже призвело до спалахів інфекційних захворювань останнім часом в Україні, таких як кір, краснуха, кашлюк, епідемічний паротит (свинка), а віднедавна до них додався ще й поліомієліт.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.ukrinform.ua/rubric-society/2105968-24-zovtna-pamatni-dati.html

 

 

Переглядів: 573 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 07:43
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024