Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 29 » Сьогодні , 29 жовтня, Всесвітній день псоріазу
21:54
Сьогодні , 29 жовтня, Всесвітній день псоріазу

 

ХВОРОБА  ШКІРИ – ХРОНІЧНИЙ ДЕРМАТОЗ

 

 

 

       Сьогодні , 29 жовтня, Всесвітній

       день псоріазу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день псоріазу проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій хворих на псоріаз щорічно 29 жовтня, починаючи з 2004 року. Цей день присвячений людям, хворим на псоріаз або псоріатичний артрит. 

 

Псоріаз є поширеним хронічним запальним імуно-опосередкованим захворюванням, що переважно вражає шкіру і суглоби. Враховуючи опубліковані оцінки, поширеність в популяції псоріазу складає від 1,5 до 3 %, в Шотландії на це захворювання страждають більше 100 000 осіб.

 

У західноєвропейських країнах захворюваність на псоріаз становить більше, ніж 2%, в інших країнах Європи – не перевищує 6% (в Ірландії – 5,5%, Іспанії – 3,7%, Швеції – 2,3%, США та Канаді ці показники 2,2% – 4,7% відповідно). Приблизно 20 % пацієнтів, що страждають на псоріаз, можуть також мати артропатичний псоріз . 

 

 

В Україні статистичні дані щодо захворюваності на псоріаз суттєво відрізняються від середніх показників в Європі і світі. Так, в 2013 році поширеність псоріазу в абсолютних числах становила 101 048 пацієнтів, серед яких було понад 6 000 дітей, а захворюваність склала 222,5 на 100 тисяч в загальній популяції.

 

З 1995 року кількість зареєстрованих випадків псоріазу у Львівській області зросла з 3127 до 5963 у 2014 році, тобто в 1,9 рази, а динаміка вперше виявленого дерматозу збільшилася в 2,24 рази. Серед осіб до 17 років загальна кількість виявлених випадків псоріазу за останні 20 років збільшилась в 1,32 разу (1995р. – 272 випадки виявленого псоріазу та 359, відповідно, – в 2014р.). Слід зазначити, що серед дітей спостерігається приблизно стабільна тенденція вперше виявленої захворюваності (1995р. – 123 та 2014 р. – 145 осіб, відповідно). Це може бути обумовлено як недосконалістю медико-статистичних систем, так і гіподіагностикою псоріазу внаслідок низького рівня звернень пацієнтів.

 

 

Дебют захворювання спостерігається в будь-якому віці, але пік початку захворювання в середньому припадає на друге і третє десятиліття життя. Перебіг хвороби характеризується наявністю рецидивів і ремісій, ця умова має тенденцію зберігатися протягом усього життя. За останні 20 років з’явилось багато інновацій в розумінні генетичних, молекулярних і клітинних механізмів, що лежать в основі вказаних запальних процесів, і було розроблено багато нових та ефективних методів лікування. 

 

Негативний вплив вказаних захворювань на пов'язану зі здоров'ям якість життя є порівняним із впливом ішемічної хвороби серця, діабету, депресії та онкологічних захворювань. У багатьох випадках прояви дисфункції (що ведуть до інвалідності) можуть бути зменшені шляхом ефективного лікування. Візуально видимий характер ураження шкірні прояви, набряклі та деформовані суглоби) може створити відчуття стигматизації серед хворих.

 

Як розповіла головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з дерматовенерології Орися Сизон, в усіх спеціалізованих дерматологічних закладах м. Львова, Львівської області та на кафедрі дерматології, венерології ЛНМУ імені Данила Галицького спеціалістами надається кваліфікована допомога хворим на псоріаз відповідно до сучасних стандартів та протоколів ведення таких пацієнтів.

 

На базах стаціонарів створені «Школи лікування та профілактики хронічних дерматозів», на яких фахівці навчають пацієнтів правил гігієни та догляду за пошкодженою псоріатичним процесом шкірою, ведуть роз’яснюючі бесіди з хворими, які направлені на зменшення вливу захворювання на якість життя пацієнта.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5385.html

 

Переглядів: 570 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 04:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024