Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Листопад » 17 » 17 листопада - Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ. Міжнародний день відмови від паління
12:46
17 листопада - Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ. Міжнародний день відмови від паління

 

БЕРЕЖІМО  СВОЇ  ЛЕГЕНІ!

 

 

 

Сьогодні - Всесвітній день боротьби

проти ХОЗЛ. Міжнародний день відмови

від паління

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день боротьби проти хронічних обструктивних захворювань легень заснований Глобальною ініціативою по боротьбі проти ХОЗЛ і проводиться у всьому світі щорічно 17 листопада.

 

 У цей День фахівці охорони здоров’я та групи пацієнтів проводять різні заходи, робляться глобальні кроки щодо підвищення обізнаності щодо ХОЗЛ і поліпшення допомоги пацієнтам.

 

За оцінками ВООЗ, на даний час від цієї групи хвороб страждає вже більше 210 мільйонів осіб, за прогнозами, до 2030 року ХОЗЛ стане третьою за значимістю причиною смерті в усьому світі.

 

Хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ) – повільно прогресуюча патологія дихальних шляхів, яка викликає значне погіршення функції легень. Типовими симптомами хвороби є кашель, виділення мокротиння (слизу) та проблеми з диханням (задишка).

 

Цього року на 17 листопада припадає також Міжнародний день відмови від паління. Саме паління є провідним чинником розвитку хронічних обструктивних захворювань легень. Майже 99% всіх хворих на рак легенів у світі - курці зі стажем від п'яти років і вище.

 

Паління належить до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі не менше 1,1 мільярда людей, які палять – це приблизно одна третина дорослого населення планети. Щорічно від причин, пов’язаних з палінням, передчасно помирає більше людей, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або СНІДу.

 

 

Україна випереджає більшість країн Європи за кількістю курців. В нашій країні палить близько 11, 5 мільйонів мешканців, з них — 9,1 мільйона чоловіків та 2,5 мільйона жінок. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років є постійними курцями. Більш як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. Курить кожна третя-четверта жінка репродуктивного віку (20-39 років). За даними експертів ВООЗ, ця шкідлива звичка викликає в Україні 100-110 тисяч смертей щорічно. Людина, яка палить, втрачає, в середньому, щонайменше 13,2 року свого життя. 

 

Рентгенологічне дослідження не показує патологічних змін у легенях пацієнтів з легким ступенем хронічних обструктивних захворювань. Тому, найінформативнішим показником для оцінки існуючої обструкції, ступеня важкості та прогресування ХОЗЛ є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання. 

 

За твердженням ВООЗ, у світі 50% випадків ХОЗЛ не діагностується саме з вини пацієнтів. Своєчасне звернення до лікаря та розпочате раннє лікування дає змогу призупинити розвиток ХОЗЛ, а в деяких випадках і ліквідувати захворювання.  

 

 

Довідково:

 

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з пульмонології Надія Рудницька, поширеність хронічного бронхіту у 2015 році у Львівській області становила 1932,2 на 100 тисяч дорослого населення, і є меншою, ніж в цілому по Україні - 2658,7  на 100 тисяч дорослого населення.

 

Захворюваність на хронічний бронхіт за минулий рік на Львівщині склала 146,7 на 100 тисяч дорослого населення, тоді як показник по Україні – 164,4 на 100 тисяч дорослого населення.

 

Смертність від ХОЗЛ У Львівській області за 2015 рік становила 27,3 на 100 тисяч дорослого населення, що дещо перевищує аналогічний показник по Україні – 20,3 на 100 тисяч дорослого населення.

 

 

Колаж – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5455.html

 

Переглядів: 527 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 22:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024