Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Листопад » 18 » Профільний Комітет ВРУ розглянув діяльність Товариства Червоного Хреста України
14:12
Профільний Комітет ВРУ розглянув діяльність Товариства Червоного Хреста України

 

 

АУДИТ  ТОВАРИСТВА  ЧЕРВОНОГО  ХРЕСТА

 

 

 

16 листопада профільний Комітет ВРУ

розглянув на своєму засіданні діяльність

Товариства Червоного Хреста України

за останні два роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Газета «Аптека» подала звіт із цього засідання профільного Комітету ВРУ.

 

Ігор Заремба, головний контролер, директор департаменту з питань промисловості, виробничої інфраструктури та державної власності Рахункової Палати України, повідомив, що предметом аудиту стали кошти загального фонду державного бюджету, виділені у 2014–2015 рр. і І півріччі 2016 р. МОЗ України за бюджетною програмою 2301350 «Організація і регулювання діяльності установ та окремі заходи у системі охорони здоров’я» на забезпечення діяльності патронажної служби і служби розшуку Товариства Червоного Хреста України та на сплату членського внеску до Міжнародної Федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

 

За словами доповідача, Міністерство охорони здоров"я не виконало своїх функціональних обов’язків щодо забезпечення цільового та ефективного використання коштів державного бюджету, виділених у досліджуваному періоді. У МОЗ навіть не було визначено структурного підрозділу або посадової особи, відповідальних за цей напрям роботи.

 

Спрямування коштів на забезпечення діяльності патронажної служби та відділу розшуку Товариства Червоного Хреста України та їх використання у досліджуваному періоді здійснювалося без належних розрахунків і обґрунтувань потреби, нормативного визначення відповідних критеріїв. Але щороку на діяльність товариства виділялося близько 80 млн грн. бюджетних коштів.

 

І. Заремба також зазначив, що чинні нормативні акти не передбачають можливості надання медичної допомоги товариством, оскільки воно не є закладом охорони здоров’я і відповідно до законодавства не має ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Медичні працівники товариства не перебувають у трудових відносинах із закладами охорони здоров’я, однак майже 5 років ні Товариство Червоного Хреста, ні МОЗ не ініціювали внесення змін до законодавчих актів з метою визначення правових підстав для організації її надання.

 

Товариство самостійно визначало штатну чисельність патронажної служби (на сьогодні це 3100 патронажних сестер), але документи, які б обґрунтовували встановлену чисельність, відсутні.

 

МОЗ не здійснювало жодних організаційних заходів щодо реалізації основної мети діяльності товариства, якою, зокрема, є надання допомоги медичній службі Збройних Сил і органам охорони здоров’я у забезпеченні медичним обслуговуванням поранених і хворих військовослужбовців та цивільного населення. Діяльність патронажної служби була зосереджена на наданні медико-соціальної допомоги лише самотнім громадянам похилого віку, інвалідам та іншим соціально незахищеним категоріям населення України.

 

Що стосується співпраці з місцевою владою, було виявлено, що переважна більшість структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення обласних державних адміністрацій не володіє інформацією про кількість і категорію осіб, яким медико-соціальні послуги надавалися патронажною службою. Відбір осіб для обслуговування здійснювався суб’єктивно, за відсутності визначених критеріїв та нормативів.

 

 

Ці особи ніяк не обліковувалися, через що мали місце приписки кількості осіб, яким надавалася медико-соціальна допомога, та значне завищення обсягу цих послуг. Аудитом встановлено випадки обслуговування померлих громадян, також мали місце факти подвійного обліку цих осіб.

 

Міністерство самоусунулося і від моніторингу ефективного використання гуманітарної допомоги, що надійшла від Міжнародної Федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в розмірі 376,3 млн грн. Питаннями визначення потреби у цій гуманітарній допомозі, її цільового призначення та розподілу повністю опікувалося Товариство Червоного Хреста України без будь-якого контролю з боку держави.

 

Доповідач підкреслив, що Рахункова Палата України поінформувала правоохоронні органи про виявлені під час аудиту ознаки порушень законодавства, а також направила звіт до КМУ, МОЗ та Верховної Ради України.

 

 

 

 

 

 

Члени Комітету також вислухали позицію Івана Усіченка, президента Товариства Червоного Хреста України, який підкреслив, що фінансування патронажної служби має бути збережено. Припинення її роботи означає не тільки звільнення більше 3 тис. медсестер, а й ліквідацію медико-соціальної мережі товариства, яка налічує 83 центри медико-соціальної допомоги та реабілітації, 256 кімнат медико-соціальної допомоги та реабілітації, 535 банків одягу, 394 пункти прокату речей, необхідних для догляду за важкохворими. Робота служби розшуку також не може бути припинена в умовах збройного конфлікту.

 

«Ми усвідомлюємо, що існують недоліки та помилки, є над чим працювати та що покращувати. І в першу чергу треба змінити діючу нормативну базу. Що стосується аудиту Рахункової Палати, то фактів зловживань та корупції не було виявлено. Хочу наголосити, що в комісії Рахункової палати не було жодного медичного, соціального працівника. Ми написали свої зауваження до звіту на 60 сторінках, у яких висловлювали незгоду, але на них ніхто не відреагував», - зазначив І. Усіченко.

 

За словами голови Комітету Ольги Богомолець, мова не йде про знищення Червоного Хреста України або тиск на керівництво. Влада і надалі його підтримуватиме, але потрібно встановити чесні та прозорі правила функціонування цієї організації, яка повинна звітувати щодо витрачених бюджетних коштів.

 

О. Богомолець запропонувала направити матеріали аудиту до Генеральної прокуратури, проте ця пропозиція не отримала більшості голосів.

 

 

Фото – www.apteka.ua

За джерелом:

http://www.apteka.ua/article/391751

 

Переглядів: 793 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 06:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024