Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Листопад » 19 » Грані медичної реформи: "швидка" приїде швидко, але без дипломованих медиків
13:03
Грані медичної реформи: "швидка" приїде швидко, але без дипломованих медиків

 

СТАВКА  - НА  ПАРАМЕДИКІВ

 

 

     

 

     Грані медичної реформи: "швидка" приїде

     швидко, але без дипломованих медиків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З наступного року МОЗ збирається реформувати швидку допомогу. Чиновники хочуть, щоб карети швидкої приїжджали на виклик протягом чотирьох-восьми хвилин, а не 15-20, як зараз. Для цього будуть розширювати мережу підстанцій і залучати до роботи парамедиків, які пройдуть курси. Самі лікарі в реформу не вірять і побоюються, що такі зміни лише зруйнують залишки служби.

 

 

Вчать шість днів

 

Нова команда МОЗ затіяла масштабну реформу. Зокрема, на виклики швидкої допомоги виїжджатимуть не тільки фельдшери, як зараз, а й окремі бригади парамедиків - спеціально навчених людей, які будуть надавати долікарську допомогу.

 

Самі ж машини швидкої допомоги хочуть укомплектувати новим обладнанням, як в європейських країнах, а заодно і розширити в містах кількість підстанцій швидкої допомоги.

 

"Швидка повинна приїжджати не за 20 хвилин, а за вісім, а ще краще - за чотири хвилини. Але для цього нам потрібна широка мережа підстанцій", - заявив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

 

Підготовку до реформи почали вже зараз, відкривши спеціальні курси для парамедиків, де навчання буде проходити від 30 годин до шести днів. На навчання приймають як лікарів, так і волонтерів, які потім можуть відправитися в зону збройного конфлікту на сході України.

 

 

"Парамедиків вчать тому, як провести серцево-легеневу реанімацію (зробити штучне дихання і непрямий масаж серця), зупинити різні види кровотеч, накласти пов'язку, відновити дихання при закупорюванні легень, надати першу допомогу при опіках та інше", - розповіли "Вістям" в Одеської обласної організації Червоного Хреста, де проводять таку підготовку.

 

Парамедиків вже залучають до роботи в ДСНС в Дніпропетровській області, запустивши пілотний проект. Тут вони поки що працюють на волонтерських засадах. "З волонтерів був сформований загін швидкого реагування, люди пройшли восьмигодинний курс підготовки. У них немає профільної освіти, вони надають допомогу до приїзду швидкої. Їх ми можемо залучити тільки в разі надзвичайної ситуації - окремих бригад у нас немає і на виклики вони не їздять" , - розповіли в прес-службі ДСНС в Дніпропетровській області.

 

До слова, багато лікарів визнаються: досі Міністерство не пояснило їм, що таке парамедики. "Їх немає в класифікації професій, немає закону, який регламентує їх діяльність. Починати потрібно з цього, а не з шестиденних курсів. Ви б хотіли, щоб, коли у вас буде криз або серце прихопить, щоб до вас приїхав волонтер без медичної освіти, але після закінчення курсів? " - Сказав один з керівників підстанції Києва.

 

Екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій вважає, що парамедики - це велика афера. "Не можна на швидких залишити тільки парамедиків, у яких навіть немає освіти - це все самодіяльність. У США, на які орієнтуються в МОЗ, парамедики діляться на три категорії - це як у нас санітари, фельдшери та лікарі. При цьому там парамедиків створили тому, що їх державі утримувати набагато дешевше, ніж підготувати кваліфікованих лікарів ", - пояснює Мусій.

 

 

Немає грошей навіть на ремонт

 

Ще одне нововведення від МОЗ - приїзд швидкої на виклик протягом чотирьох-восьми хвилин, а не 15-20, як було раніше, лікарі теж піддають сумніву.

 

 

"Навряд чи ми зможемо так швидко приїжджати - корки на дорогах, у нас навіть водіїв на машинах з мигалками не пропускають. До того ж ми хворих розвозимо по різних лікарнях - когось в травматологію, когось в пологовий будинок, а це все час… За кордоном є спеціальні приймальні відділення, куди звозять всіх, а там уже надають допомогу потерпілим і розподіляють їх по лікарнях ", - говорить лікар швидкої допомоги Ольга Королькова з Дніпропетровської області.

 

 

Не вірять медики і в те, що нові підстанції обладнають новою технікою. "Для цього потрібні гроші, а у нас їх не вистачає навіть на невеликий ремонт. У нас немає манекенів, на яких можна тренуватися, всіх до цих пір вчать по картинках", - повідомив "Вістям" голова незалежної профспілки працівників швидкої допомоги Анатолій Сидоренко.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://iz.com.ua/ukraina/110332-medreforma-skoraya-priedet-bystro-no-bez-diplomirovannyh-medikov.html

 

Переглядів: 600 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 06:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024