Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Листопад » 19 » Досвід пілотних районів проекту Червоного Хреста Білорусі щодо ЗСЖ - поширять на всю Вітебську область
15:19
Досвід пілотних районів проекту Червоного Хреста Білорусі щодо ЗСЖ - поширять на всю Вітебську область

 

РАЗОМ – ДО  ЗДОРОВ'Я!

 

 

 

Досвід пілотних районів проекту Білоруського

Червоного Хреста щодо Здорового Способу

Життя - поширять на всю Вітебську область

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Досвід пілотних територій проекту «Залучення спільнот в просування здорового способу життя» в 2017 році буде поширений на інші міста і райони Вітебської області, розповіла голова Вітебської обласної організації БТЧХ Галина Желанова.

 

Даний проект реалізується з 2014 року БТЧХ за підтримки Швейцарського Червоного Хреста в партнерстві з Міністерством охорони здоров'я Білорусі в малих містах та селах Вітебської, Гродненської і Могильовської областей.

 

Для діяльності по ЗСЖ та профілактики неінфекційних захворювань (НИЗ) були створені і ефективно працюють за принципом «рівний рівному» 14 ініціативних волонтерських груп, в яких беруть участь 254 особи у віці від 9 до 85 років: 6 груп у Вітебській області, 6 - в Гродненській області, 2 - в місті Горки.

 

Їх учасники пройшли спеціальне навчання з питань ЗСЖ, профілактиці НИЗ і активній роботі з громадами. Передбачалося, що проект завершиться в 2016 році, але швейцарські партнери погодилися продовжити його на рік для закріплення результату і поширення досвіду пілотних регіонів.

 

«Для подальшого просування ЗСЖ ми використовуємо потенціал інших ініціативних спільнот, які виникли в регіоні завдяки іншим проектом. Таких близько 20. Тобто в 2017 році постараємося узагальнити накопичений за цей час досвід пілотних районів, щоб він став надбанням всієї Вітебської області. Будемо готувати рекомендації, посібники, проводити семінари. А також направимо сили на підтримку вже створеної бази тренажерів, спортивного інвентарю - тобто на зміцнення ініціативних груп, які будуть розвиватися далі, освоювати і просувати нові напрямки. І навіть якщо раптом буде відсутній фінансування від Швейцарського Червоного Хреста, наша обласна організація знайде кошти, щоб підтримати місцеві ініціативи », - зазначила Галина Желанова.

 

А PR-фахівець проекту Наталя Гантієвська додала, що до діяльності пілотних груп вже зараз виявляють інтерес випадкові люди з інших міст, які прочитали про них в газеті або побачили по телевізору.

 

Сьогодні у Вітебську проходить семінар «Нові підходи залучення населення в діяльність щодо здорового способу життя. Успішний досвід ініціативних груп по ЗСЖ Білоруського Червоного Хреста».

 

Для обговорення проміжних підсумків проекту та обміну досвідом в обласний інститут розвитку освіти приїхали учасники груп з Вітебської області і міста Горки, а також голови обласних і районних організацій БТЧХ пілотних територій. представники партнерських  організацій.

 

Наприклад, керівник ініціативної волонтерської групи «Здорова Зеленка» в Полоцькому районі Алла Лапановіч розповіла про їх міні-проект «Активний відпочинок всією сім'єю». В кінці жовтня в агромістечку Зеленка за фінансової допомоги партнерів були встановлені вуличні тренажери, які користуються великою популярністю у дітей, дорослих і літніх людей.

 

 

 

 

 

 

Було організовано тренінг для людей різного віку з навчання навичкам правильно займатися на таких тренажерах. Практикується в групі і скандинавська ходьба.

 

«Наша група починалася з 5 осіб, тепер уже 20 волонтерів. А взагалі до здорового способу життя привернули увагу вже багатьох людей. Тому що одній людині ніяково йти займатися фізкультурою, а коли нас таких багато - це весело і корисно. І зайві кілограми йдуть, і людина відчуває себе впевненіше», - зазначила Алла Лапановіч.

 

Керівник групи «Веселка» з Сєнно Сніжана Метелиця, будучи ще й головним лікарем місцевого центру гігієни і епідеміології, теж підтвердила «омолоджуючий і оздоровлюючий» ефект від їх діяльності.

 

«Коли нашій групі виповнився рік, ми провели опитування. Люди відзначали, що хтось став краще виглядати, схуд, підвищилася працездатність. Одна жінка сказала, що стала частіше посміхатися, а інша - що в особистому житті стала менш конфліктною. Тобто були в основному лише позитивні відгуки », - підсумувала Сніжана Метелиця.

 

Всі учасники проекту також наголошували, що його активно підтримують місцеві жителі, установи охорони здоров'я, освіти, культури, соціального захисту, спорту і туризму, органи влади.

 

 

 

Фото – прес-служби Червоного Хреста Білорусі

За джерелом:

http://redcross.by/opyt-pilotnyh-rajonov-proekta-belorusskogo-krasnogo-kresta-po-zozh-rasprostranyat-na-vsyu-vitebskuyu-oblast/#more-8070

 

Переглядів: 508 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024