Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Листопад » 26 » Пам’ятник досліднику голодоморів Дж.Мейсу має з'явиться у Києві
22:51
Пам’ятник досліднику голодоморів Дж.Мейсу має з'явиться у Києві

 

МОНУМЕНТ  ДЖЕЙМСУ  МЕЙСУ

 

 

 

     Президент України П. Порошенко підписав указ,

     згідно з яким у Києві спорудять пам’ятник

     визначному досліднику голодоморів в Україні -

     Джеймсу Мейсу

 

 

 

 

 

 

Про це йдеться в указі "Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні - геноциду Українського народу" під №523/2016 від 26 листопада, передає УНН

 

Зокрема, Президент постановив Кабміну утворити у місячний строк оргкомітет із підготовки і проведення заходів до 85-их роковинами Голодомору, затвердити у тримісячний строк і забезпечити виконання плану заходів на 2017-2018 роки у зв’язку із 85-ми роковинами Голодомору.

 

Згідно з указом, Президент доручив передбачити, зокрема, проведення у місті Києві Міжнародного форуму, присвяченого 85-м роковинам Голодомору, випуск в обіг поштової марки і конверта та спецпогашення поштової марки у зв’язку з роковинами.

 

Уряду також доручено забезпечити в установленому порядку вирішення питань щодо розвитку Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" і забезпечити разом з КМДА "вирішення в установленому порядку питання спорудження у місті Києві пам’ятника визначному досліднику голодоморів в Україні Джеймсу Мейсу".

 

Міністерству закордонних справ України, зокрема, Президент дав доручення продовжувати роботу щодо визнання світовою спільнотою - іноземними державами та міжнародними організаціями Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом Українського народу.

 

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

 

 

 

Довідково:

 

 

 

 

 

Джеймс Ернест Мейс (англ. James Earnest Mace; 18 лютого 1952,Маскогі, Оклахома, США - З травня 2004, Київ, Україна)  - історик, політолог, дослідник голодомору в Україні. Саме завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні.

 

Серед предків мав представників індіанського племені черокі, котрі 1935 року через рішення федерального уряду були змушені переселитися з корінних земель у Північній Кароліні та Джорджії до Оклахоми. У своїй автобіографії саме цим фактом він пояснював своє зацікавлення геноцидами, зокрема Голодомором.

 

У 1973 р. отримав ступінь бакалавра історії в університеті штату Оклахома. Зацікавився російською історією та мовою. Навчання вирішив продовжити в університеті Мічигану, де познайомився з професором Романом Шпорлюком, котрий зацікавив його історією України та українською мовою. Тоді ж він зосередився на темі українського націонал - комунізму, який, на його думку, був першою спробою побудувати національний комунізм. В Мічигані Мейс отримав ступінь магістра історії.

 

1981 року - захистив дисертацію і отримав ступіньдоктора істороичних наук. Його дисертація була написана на тему: «Національний комунізм у Радянській Україні 1919 -1933 рр.». В 1983 році цю дисертацію було опубліковано в «Гарвардській серії Україністики». Завдяки цій праці, він став одним з основних американських спеціалістів з історії СРСР та Центрально - Східної Європи.

 

У 1993 переїхав зі Сполучених Штатів у Київ, де одружився з письменницею, також дослідником Голодомору, - Наталією Дзюбенко. Жив на Троєщині. Працював у Києво-Могилянській Академії. Редагував газету «День».

 

 

 

 

 

 

Викладав на кафедрі політології у Китєво-Могилянській акакдемії. Продовжував в архівах свої дослідження. Організовував «круглі столи», читання, конференції, присвячені Голодомору 1932-1933 рр. Запропонував українцям виставляти у вікна запалені свічки у день роковин Голодомору.

 

 

 

 

 

 

Через побої, завдані міліціонером неподалік свого подвір'я у Києві, помер у 53 роки. Похований у Києві в 2004 р. на Байковому кладовищі.

 

(Див. детальніше - https://focus.ua/long/333110/ )

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1622266-pamyatnik-doslidniku-golodomoriv-dzh-meysu-maye-zyavitsya-u-kiyevi-ukaz

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%81_%D0%9C%D0%B5%D0%B9%D1%81

 

 

 

 

Переглядів: 633 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 22:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024