Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Листопад » 28 » Українське автоматизоване крісло - лiжко для людей з особливими потребами не має аналогів
09:04
Українське автоматизоване крісло - лiжко для людей з особливими потребами не має аналогів

 

НОВИНКА  ЧЕКАЄ  ІНВЕСТОРІВ

 

 

     

     Українське автоматизоване крісло - лiжко

     для людей з особливими потребами не має

      у світі аналогів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крiсло повертається на 180° та обладнане пiдсувним туалетом. Людина з обмеженими можливостями руху може самостiйно всiм цим керувати за допомогою спецiального пульта.

 

Новинку вже презентували в Українi та Польщi, нею цiкавляться науковцi, лiкарi, але найбiльше крiсло-лiжко знадобиться iнвалiдам, пише газета "Експрес".

 

"Ось що ми зробили", - з усмiшкою мовить Володимир Потяк, директор Iвано-Франкiвського державного центру науки, iнновацiй та iнформатизацiї, вiдчинячи дверi гаража, де наразi зберігається новинка.

 

Передi мною звичайне, дещо збiльшене лiкарняне лiжко. Одним рухом винахiдник робить з нього крiсло, а далi вж-ж-ж-ик - i пiд новинку пiд'їжджає висувний... туалет. I все це за кiлька секунд.

 

"Iдея зробити таке крiсло належить моєму товаришевi, Василевi Петрiйчуку - пiдприємцевi iз села Криворiвня. У нього довго хворiла теща, - розповiдає iсторiю новинки пан Потяк. – Вона мала велику вагу, й пiднiмати її по кiлька разiв на день членам родини було непросто. От товариш i сконструював для родички механiчне крiсло-лiжко".

 

Володимира Потяка, як інженера, товариш попросив удосконалити новинку. Директор центру науково-технiчних iнновацiй дуже зацiкавився ідеєю. Подумавши, вирiшив, що автоматизований винахiд можна зробити й електричним, i тодi людина з обмеженими можливостями, в якої хоча б трохи функцiонують руки, зможе сама собi допомагати: одним натисканням пульта легко змiнювати положення з лежачого на сидяче, справляти природнi потреби. При цьому не буде щоразу кликати родичiв чи доглядальникiв. За два мiсяцi вдосконалена новинка вже була готова.

 

"Крiсло 80 сантиметрiв завширшки, 190 завдовжки, у сидячому положеннi воно має висоту до 90 сантиметрiв. Складається новинка з металевого каркаса з комплектуючими: сiтка, тринога, є матрац, пульт управлiння. Обладнана новинка двома моторами - редукторами потужнiстю вiд 180 ватiв, - пояснює та все показує пан Потяк. - За допомогою моторiв крiсло крутиться, а також пiд'їжджає висувний туалет. Один мотор робить на виходi до 550 обертiв за хвилину, другий, паскового типу, - до 40-60 обертiв за хвилину. Є проводи гвинтового типу та шкiви дiаметром 5, 50 та 35 сантиметрiв. Це такi колiщатка, на якi крiплять паски, i механiзм крутиться".

 

На крiслi може перебувати людина вагою до 200 кiлограмiв. Щоби зробити таке електричне крiсло, треба витратити бiльш як 30 тисяч гривень.

 

"У крiслi є спецiальний отвiр для того, щоб людина могла, не встаючи, сходити в туалет. Для цього особлива ємнiсть по спецiальних пасах "в'їжджає" пiд саме крiсло, а згодом i виїжджає. Щоправда, тодi її потрiбно комусь забрати, але в перспективi можна буде зробити й бiотуалет. А також встановити на крiслi так званий масажер та додаткове тренажерне обладнання для фiзичного вiдновлення", - зазначає винахiдник.

 

У винахiдникiв нинi є два варiанти крiсла-новинки: механiчний та електричний. Механiчне крiсло, за словами пана Потяка, можна виготовити за два тижнi, а скласти за кiлька хвилин. Його вартiсть - близько 8 тисяч гривень. Думаю, новинка стане у пригодi не тiльки сiм'ям, де є лежачi хворi, її оцiнять й у вiйськових  шпиталях, де сьогоднi чимало хлопцiв потребують такої технiки.

 

Автор - Сабiна РУЖИЦЬКА

 

 

Фото – (ілюстративне) з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://expres.ua/news/2016/11/27/215142-ukrayinske-avtomatyzovane-krislo-lizhko-lyudey-osoblyvymy-potrebamy-ne-maye

 

Переглядів: 524 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 15:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024