Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Грудень » 2 » В Україні епідемія вроджених вад розвитку, які викликають важкі каліцтва у немовлят (ВІДЕО)
13:32
В Україні епідемія вроджених вад розвитку, які викликають важкі каліцтва у немовлят (ВІДЕО)

 

НЕЩАСТЬ  - ПОМЕНШАЄ

 

 

Лікарі закликають збагачувати борошно,

аби запобігти патології у немовлят

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лікарі закликають запровадити в Україні обов'язкову фортифікацію борошна, аби запобігти вродженим вадам розвитку в немовлят. Показник патологій невральної трубки у нас – найвищий у Європі. Такі вади спричиняють важкі каліцтва, які вже неможливо вилікувати, але можна запобігти їм, якщо збагачувати муку фолієвою кислотою.



Маленька Віка з м. Ходорова на Львівщині народилася із відкритим спинним мозком. У свої 2,5 роки дівчинка не ходить і має серйозні проблеми з нирками.

 

«Вагітність ми планували. Ми чекали Віку 3 роки. Але про те, що треба пити фолієву кислоту, мені лікарі не казали. Відповідно, я цього не робила. На УЗД ніяких вад не діагностували, а вже коли Віка народилася, нас скерували в лікарню на Орлика і в неї виявили спинно-мозкову грижу. Вона не може встати на ніжки», – розповіла мама Віки Наталія Якимович.

За останні три місяці у Львівську міську дитячу клінічну лікарню з вадами невральної трубки скерували п’ятеро немовляток.

 

«Відбувається порушення закладки органів на мінімальних термінах вагітності, коли жінка ще може навіть не знати, що вона вагітна. Переважно це є порушення функції нижніх органів, нижніх кінцівок і, можливо, також розвивається гідроцифалія в таких дітей», – пояснює неонатолог Львівської міської дитячої клінічної лікарні Оксана Остальська.

 



 

 

 

Загалом же з таким діагнозом в Україні народжується до 18 діток на 10 тисяч пологів, а в регіонах, забруднених Чорнобилем, взагалі 25. Понад 20% малюків помирає, решта залишаються каліками. Це дані міжнародного благодійного фонду «ОМНІ-мерЕжа». Наша офіційна статистика менша, бо не враховує абортованих через цю патологію. Та показник найвищий в Європі.

 

«В Європі ця цифра коливається від 5 до 8 на 10 тисяч. Тобто ви розумієте, що в нас ситуація реально катастрофічна. Епідемія в Україні є вже понад 10 років», – зазначила педіатр Львівської міської дитячої клінічної лікарні Ольга Тичківська.

 



 

 

 

Три чверті вад невральної трубки виникають через те, що майбутній мамі бракує фолієвої кислоти, кажуть медики. Відтак жінкам, які планують вагітність, МОЗ рекомендує вживати її в таблетках.

 

«Але ці рекомендації не зовсім себе виправдовують. Жінки не п'ють фолієвої килоти, тоді коли це потрібно – ще до самого зачаття. Невральна трубка формується в перші тижні вагітності, а у нас, як свідчить статистика, 50% вагітностей є неплановані, тому епідемія не подолана», – додала Ольга Тичківська.
 

 

 


 

 

Відтак медики давно задумуються над альтернативою фолієвій кислоті у таблетках. Вже 60 країн світу збагачують цим вітаміном групи В... борошно.

 

«У нас, у Великобританії, дуже рідко народжуються дітки з вадами невральної трубки. Але коли я ще був студентом, то, пригадую, таких випадків було в рази більше. Показник зменшився щонайменше на половину. Ми думаємо, що це завдяки фортифікації борошна», – розповів британський нейрохірург Генрі Марш.
 

 


 

 

 

В Україні ж фортифікують лише те борошно, яке йде на експорт. Робить це лише один виробник – на Черкащині. На підприємстві запевняють, що готові продавати свою муку і в Україні, якщо дозволять. Але питання на роки зависло у чиновницьких кабінетах. Очільниця МОЗу обіцяє зрушити його з місця.

 

 

 

 

 

«Ми маємо дуже чіткі рекомендації до Мінагро, щоби це вже розпочалося. Зібрали багато доказів, які ґрунтуються на практиці інших країн, що фортифікація борошна дуже потрібна. І я думаю, що за короткий час ми будемо мати в Україні ті самі додатки до борошна, що й за кордоном», – наголосила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.
 


Втім, оптимізм міністра зовсім не поділяє генетик Володимир Вертельцький, який керує українсько-американською програмою запобігання вродженим вадам розвитку.

 

«10 років тому нам байки розказували, що Академія наук підтримує, що Академія медичних наук підтримує, що Міністерство охорони здоров'я підтримує. Ну і що? Це все: «так-так-так, але нічого нема», – наголосив Володимир Вертелецький.

Офіційно жодних заперечень фортифікації борошна ніхто не озвучував, питання просто роками не вирішується. Тим часом, як твердять прихильники збагачення муки, якщо подолати епідемію, в Україні щороку народжуватиметься приблизно на 800 здорових малюків більше.

 

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://zaxid.net/news/showNews.do?v_ukrayini_epidemiya_vrodzhenih_vad_rozvitku_yaki_viklikayut_vazhki_kalitstva_u_nemovlyat&objectId=1410491

 

 

Переглядів: 552 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 23:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024