Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Грудень » 13 » Ювілеї дня: 13 грудня – День св. Андрія Первозваного
08:46
Ювілеї дня: 13 грудня – День св. Андрія Первозваного

 

НА АНДРІЯ – ДІВЧАТАМ НАДІЯ

 

 

 

Православна церква вшановує сьогодні пам’ять

святого апостола Андрія Первозваного, першого

проповідника християнства на наших землях

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Андрій Первозваний – один із дванадцяти апостолів та перших учнів Ісуса Христа. Він був простим рибалкою, коли його, так само як і старшого брата Симона-Петра, покликав за собою Христос.

 

За переказами, апостол Андрій проповідував християнство балканським та причорноморським народам, зокрема скіфам, і був розіп’ятий за наказом римського магістрату у грецькому місті Патри на косому хресті. Андрія зазвичай зображують з цим хрестом – символом його мученицької смерті, а сам хрест називають «андріївським».

 

Існує легенда, що саме апостол Андрій Первозванний нібито пророкував, що на місці нинішнього Києва буде споруджено «град великий із багатьма церквами». Про це йдеться і в «Повісті временних літ».

 

Свято Андрія в народі ще називали Калитою і воно вирізнялося великою кількістю обрядодій. Так само, як  «Катерини» вважали дівочим святом, «Андрія» – парубоцьким і воно було логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата обирали одне одного для майбутнього подружнього життя.

 

 

 

 

 

 

Калетою називався обрядовий корж, що пікся з пшеничного борошна. Випікали калету так, щоб вона була сухою і важче відкушувалась, щедро обмащували медом, й обсипали маком. Підв’язували червоною стрічкою до сволока, а потім парубки по черзі мали відкушувати того коржа – «кусати калету». Це була справа не легка й забарна, до того ж супроводжувалася веселими коментарями, жартами,  сміхом.

 

 

 

 

 

 

 

У цей день жінки намагалися не пекти хліба, не шити й не прясти. Дівчата на Андрія багато ворожили, завбачуючи свою долю. Наприклад, ловили в курнику півня і курку, зв’язували їхні хвости і, щоб заспокоїлися, накривали решетом, а потім відпускали, дивлячись, хто кого перетягне: якщо курка, то в майбутній родині верховодитиме жінка, а коли півень – чоловік.

 

Цього дня спостерігали за погодою. Якщо до цього дня сніг не випав – зима буде теплою, а як з’явився – довгою і холодною. А ще казали: «На Андрія треба кожуха-добродія».

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.ukrinform.ua/rubric-society/2138177-13-grudna-pamatni-dati.html

 

Переглядів: 511 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 14:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024