Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Січень » 18 » То це грип чи, може, парагрип?: Перш ніж купувати таблетки, варто зрозуміти, що треба лікувати
10:34
То це грип чи, може, парагрип?: Перш ніж купувати таблетки, варто зрозуміти, що треба лікувати

 

ГРИП І ПАРАГРИП: У ЧІМ РІЗНИЦЯ

 

 

 

Перш ніж купувати таблетки,

варто зрозуміти, що треба лікувати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цього року люди скаржаться на важкий грип і один одному переказують, щоб береглися і без нагальної потреби не вирушали в місця масового скупчення народу. Бо, мовляв, грип цьогоріч -- агресивний і вражає навіть тих, кого віруси не брали.

 

-- Те, що ви наче ніколи не хворіли на грипом чи застуду і враз захворіли, ще не означає, що підхопили якийсь надважкий вид грипу, -- каже газеті Експрес Оксана Пушкарьова, завідувач відділу Обласного лабораторного центру МОЗ України. -- Вірус грипу циркулює завжди в цей час. А якщо людина має якусь супутню патологію, то він може проявитися з ускладненнями. Тому ми й кажемо, що особи, яким менше ніж два роки і яким більше ніж 65, мають бути уважні й при перших ознаках хвороби звертатися за меддопомогою. А загалом будь-який грип небезпечний, адже може давати ускладнення на інші органи (найчастіше на легені, серце, нирки).

 

-- Та все ж, які віруси вражають людей цієї зими?

 

-- У структурі респіраторних вірусів, які ходять сьогодні Україною, домінують віруси парагрипу -- такі дані Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій Державного закладу "Український центр контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України", -- каже Сергій Сапєгін, фахівець Центру клінічної імунології. -- На щастя, приблизно 70% випадків захворюваності викликані не вірусами грипу, а гострими респіраторними вірусними інфекціями. Й серед них превалює парагрип.

 

-- Що це за дивина така -- цей парагрип?

 

-- Парагрип можна назвати двоюрідним братом грипу. Обидва належать до гострих вірусних респіраторних інфекцій, проте різняться генетично. Це вірус із родини параміксовірусів, тоді як вірус грипу належить до РНК-вірусів родини ортоміксовірусів.

 

Відповідно, й перебіг хвороб, що викликані вірусом грипу та парагрипу, буде різнитися. Наприклад, справжній грип починається з високої температури (до 40 градусів), ломоти в м'язах та суглобах, а за декілька днів починається кашель та нежить.

 

А парагрип стартує з дертя у горлі, виділень з носа, загальної слабкості, а трохи згодом підвищується температура тіла -- зазвичай до 38,5 градуса. Візиткою парагрипу є й те, що він вражає насамперед слизову оболонку гортані. Тому найчастіше про початок цієї вірусної хвороби вказує охриплість голосу (ларингіт), "гавкаючий" кашель, біль у горлі (переважно зранку та ввечері).

 

Парагрип спричиняє слабшу iнтоксикацiю, має легший перебіг, ніж грип. Проте для малих дітей вірус парагрипу небезпечний тим, що може викликати так званий несправжній круп -- набряк гортані. Крім того, після парагрипу людина може кашляти досить довго -- понад два тижні. Найбільш розповсюдженими ускладненнями парагрипу є бронхіт та пневмонія.

 

-- Чи вірус парагрипу може мутувати?

 

-- Так, як і вірус грипу. Адже мутація -- це їхній природний механізм адаптації. До того ж, існує припущення, що вірус парагрипу з'явився на тисячу років раніше за вірус грипу -- тобто, він ще cтаріший. Проте парагрип не є тим вірусом, який викликає епідемії.

 

-- Чи можна уникнути зараження грипом та парагрипом?

 

-- Щоб не підхопити таку важку недугу, уникайте місця масового скупчення людей. Після поїздки у громадському транспорті обов'язково мийте руки чи протирайте їх вологими серветками, а прийшовши додому, вмивайтеся та промивайте ніс сольовим розчином кожні 30 хвилин, вдягайтесь за погодою, тримайте ноги в теплі, вживайте щодня цитрусові, зелень, свіжі овочі та фрукти, цибулю та часник, за можливості щепіться проти грипу.

 

Ірина ШЕЛУПЕЦЬ, Марина МОРОЗ

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/digest/2017/01/18/223530-gryp-paragryp-persh-kupuvaty-tabletky-varto-zrozumity-treba-likuvaty

 

Переглядів: 729 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 20:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024