Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Січень » 28 » Чому так важливо обiйматись i як правильно це робити
09:30
Чому так важливо обiйматись i як правильно це робити

 

СПОГАД  ПРО  ДЕНЬ  ОБІЙМІВ

 

 

 

Нещодавно у свiтi вiдзначали День обiймiв. Тож,

коли побачите когось iз табличкою в руках, на якiй

пише "Вiльнi обiйми", - знайте: у такий спосiб на вулицях

рiзних мiст земної кулi закликають обiйматись усiх

зустрiчних, пише газета Експрес

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чому обiйми такi важливi, що цьому навiть видiлено спецiальний день у роцi?

 

 -- Є цiлком наукове пояснення, -- вiдповiдає Свiтлана Прядун, психолог, член правлiння Асоцiацiї психологiв України. -- Пiд час того, як ми обiймаємось, хiмiчний склад кровi змiнюється. Рiвень гормону окситоцину, який ще називають гормоном радостi, зростає. Натомiсть рiвень так званого гормону стресу -- кортизолу -- знижується. Цей процес вiдбувається не лише пiд час обiймiв у класичному розумiннi, а й, наприклад, коли ми просто робимо жест пiдтримки: торкаємося своєю рукою руки iншої людини. -- Скiльки обiймiв потребує людина?

 

-- Згiдно з дослiдженнями вiдомого американського психотерапевта Вiрджинiї Сатiр, чотирьох обiймiв вистачає для виживання у складних умовах, а восьми досить, щоб почуватися значно краще, нiж доти, 12 щоденних обiймiв -- i дитина виростає гармонiйною особистiстю. Дорослiй людинi потрiбно як мiнiмум чотири обiйми на день, аби вона не почувалася самотньою. Обiйми у класичному розумiннi слова тривають приблизно вiд 5 до 10 секунд. Однак це не означає, що обiйматись потрiбно iз секундомiром. Перш за все слiд робити це щиро. Коли ми обiймаємо людину, яка у вiдчаї, яка плаче, тремтить вiд хвилювання чи страху, то тримаємо її в обiймах доти, доки не вiдчуємо, що їй стало краще.

 

-- Особливо важливо, кажуть, обiймати дiтей. Як це впливає на їхнiй розвиток?

 

-- Обiйми сприяють розвитку головного мозку немовляти. Зокрема, полiпшується робота вiддiлу мозку гiпокампу, який вiдповiдає за пам'ять. Пiд час обiймiв активно виробляється й гормон росту. Дитина краще набирає вагу, росте, її кiстки та м'язи мiцнiшають. Рiвень гормону стресу, як i в дорослих, знижується, i завдяки обiймам дiти краще сплять. Обiйми стимулюють збiльшення кiлькостi окситоцину, який зменшує вiдчуття болю, посилює iмунiтет. Обiйми в дитинствi є однiєю iз запорук формування здорової самооцiнки. У дорослому життi це буде впевнена в собi особистiсть.

 

-- А якi можуть бути наслiдки нестачi обiймiв?

 

 -- Передусiм це гальмує розвиток дитини. Дослiдження показали, що дiти, позбавленi батькiвської турботи та любовi, значно вiдставали вiд своїх однолiткiв у зростi та вазi. У старшому вiцi їм може бути властиве вiдчуття тривоги, вони занадто рано хочуть покладатися тiльки на себе, адаптовуватись до життя в таких умовах, де нiкому роздiлити їх переживання.

 

-- У яких країнах найбiльше обiймаються?

 

-- У країнах iз теплим клiматом, де люди вiдкритiшi. Менше -- у мегаполiсах, де людям не вистачає часу обiйняти близьких. Проте навiть швидкий темп життя не повинен забирати в нас цей спосiб пiднести настрiй. Ви вже обiйняли того, хто поруч?

 

Автор - Юлiя ЛОЗИНСЬКА

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2017/01/28/225214-chomu-tak-vazhlyvo-obiymatys-pravylno-robyty

 

Переглядів: 594 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 10:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024