Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Лютий » 14 » Для своєї коханої Сальвадор Далі писав не лише полотна, але й створював ювелірні прикраси (ВІДЕО)
11:15
Для своєї коханої Сальвадор Далі писав не лише полотна, але й створював ювелірні прикраси (ВІДЕО)

 

ПРИКРАСИ ДЛЯ КОХАНОЇ

 

 

 

 

 

     Багато років музою Сальватора Далі була російська

     емігрантка Галя. Вона зображена на багатьох його

     полотнах. Для неї він розробляв  ескізи вишуканих

     ювелірних прикрас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днями газета «Експрес» присвятила ювелірній спадщині іспанського видатного художника репортаж журналістки Юлії Постоюк, надісланий з Іспанії, який подаємо нижче без скорочень:

 

 

"Найпростiший спосiб звiльнитися вiд влади золота - це мати його в надлишку", - казав Сальвадор Далi . "Учись робити так, аби твiй пензель народжував золото й дорогоцiннi каменi", - писав вiн у "10 правилах для тих, хто хоче стати художником". Сальвадор Далi брав золото й дорогоцiннi каменi - i перетворював їх у ще бiльш цiннi й прекраснi речі.

 

Один iз найвiдомiших iспанських художникiв не лише малював дивовижнi картини, а й створював неймовiрнi прикраси. Ювелiрним роботам генiя присвячена окрема експозицiя у знаменитому театрi-музеї Далi в його рiдному мiстi Фiгерас. Бiльшiсть залiв тут потопає в темрявi -- аби на чорному оксамитi яскравiше й виразнiше сяяли дорогоцiннi каменi та метали.

 

Усе заради коханої

 

За легендою, створювати ювелiрнi вироби Сальвадора Далi пiдштовхнула його муза -- Гала. Якось вона заявила, що мрiє про пульсуюче серце з рубiнiв. I художник негайно намалював ескiз золотого серця, що вiдкривається, наче серединка плоду граната, -- i сочиться великими краплями-зернятами рубiнiв.

 

 

 

 

 

 

Втiлення цього ескiзу можна побачити в музеї у Фiгерасi. До слова, трохи пiзнiше Далi створив "Королiвське серце", рубiнова серединка якого справдi пульсує, наче справжнiй орган. Воно нагадує серця святих iз католицьких iкон -- велике, об'ємне, золоте, увiнчане короною з перлами та смарагдами, а всерединi -- вiдкрите, беззахисне, пульсує й кровоточить... Для нього використали 46 рубiнiв, 42 дiаманти i 4 смарагди!

 

 

 

 

 

 

Пухкi червонi губи зiбранi з яскравих рубiнiв, а зуби замiняють бiлоснiжнi перли -- цю дивовижну брошку Далi зробив для голлiвудської акторки Полетт Годар.

 

 

 

 

 

 

Неподалiк дивує око "Медове серце", оздоблене рожевими кристалами, у золотих стiльниках якого криються маленькi дiаманти.

 

 

 

 

 

 

 

У серцi кожної жiнки завжди залишається хоч трохи солодкого, пояснював Далi. З ока, де замiсть зiницi -- годинник, витiкає сяйлива дiамантова сльоза.

 

 

 

 

 

 

Золотий лист клена волею майстра перетворюється на руку -- з криваво-червоними рубiновими "нiгтями". На золотiй гiлцi плавиться знаменитий сюрреалiстичний годинник Далi, золотими краплями спливає час. Це творiння має парадоксальну назву -- "Постiйнiсть пам'ятi".

 

На "Потирi життя" трiпочуть крильцями метелики, складенi з дорогоцiнних каменiв, "Квiтка життя" тягнеться з-за скла дiамантовими тичинками-руками. Вони рухаються завдяки системi противаг, замаскованiй у малахiтi. "Виноград безсмертя" виблискує аметистами. "Грiшний янгол" iз золотим пiр'ям упав на гострi морськi корали. "Космiчний слон" на тонесеньких золотих нiжках тримає на спинi прозорий синьо-зелений кристал.

 

 

Ювелiрнi вироби Далi зiтканi iз символiв, їх розгадувати так само непросто, як i полотна художника.

 

I я таке хочу!

 

 

Iдеями парадоксальних прикрас Сальвадор Далi подiлився з ювелiром Карлосом Алеманi. За ескiзами художника майстер створив першi коштовнi вироби. Понад двадцять iз них негайно придбав американський мiльйонер. Надалi Далi спiвпрацював з iншими ювелiрами, мав спiльний проект з американським будинком Вердура. У 1981 роцi колекцiю сюрреалiстичних прикрас Далi скупив мiльярдер iз Саудiвської Аравiї, потiм її перекупили японцi. I аж у 1999 роцi фонду "Гала-Сальвадор Далi" вдалося отримати цi творiння для музею-театру. За колекцiю з 39 предметiв вiддали понад 5,5 мiльйона євро.

 

 

Повернути ювелiрнi дива генiального художника для численних вiдвiдувачiв фактично заповiв сам Далi. Адже вiн писав про свої творiння так: "Без аудиторiї, без глядачiв вони не зможуть виконувати функцiю, для якої були створенi. Саме глядач стає остаточним художником. Саме його погляд, серце i розум iз бiльшою чи меншою здатнiстю до сприйняття намiрiв творця наповнюють прикраси життям".

 

Сьогоднi майже кожен вiдвiдувач музею може забрати копiю цiєї краси iз собою -- якщо, звiсно, не пошкодує грошей. У магазинi продаються якiснi копiї бiльшостi прикрас Далi. Наприклад, брошка з листком-рукою коштує 55 євро, сережки-телефоннi трубки -- 65 євро, перстень-корсет -- 70, копiя "Постiйностi пам'ятi" -- 85, як i брошка з космiчним слоном. "Гранатове серце" обiйдеться у 95 євро, кольє "Дерево життя" -- у 200, кольє "Поєднанi" -- у 475 євро.

 

Якщо не Далi, то що?

 

До слова, творiння Сальвадора Далi дуже вiдповiдають сучасним тенденцiям ювелiрної моди. Нинi найбiльш актуальнi хрести, серця, великi кристали або каменi, багато золота. Вироби сучасних iспанських ювелiрiв дуже популярнi серед туристiв, особливо охоче витягають гаманцi у ювелiрних бутиках приїжджi з Китаю та арабських країн. Середнiй чек китайського туриста -- близько 1000 євро, свiдчить статистика.

 

Щоправда, вiддавати свої грошi за перстень чи кольє навiть у магазинi слiд обережно. Полiцiя регулярно викриває мережi продавцiв пiдробок дорогоцiнностей -- вироби з Китаю чи Таїланду видають за товар вiдомих брендiв. Найвигiднiше ж купувати дорогоцiнностi в ломбардах або з аукцiонiв, якi влаштовує iспанська податкова iнспекцiя. Вони розпродують майно своїх боржникiв, а також конфiскованi на митницях в аеропорту прикраси, якi намагалися незаконно вивезти з країни.

 

Автор - Юлiя ПОСТОЮК, Iспанiя

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/digest/2017/02/05/226575-kozhnomu-vidviduvachu-cogo-muzeyu-proponuyut-prydbaty-rubinovi-guby

Переглядів: 853 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 04:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024