Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Лютий » 14 » 12-річному хлопчику у Львові вперше поставили протез «на виріст»
16:58
12-річному хлопчику у Львові вперше поставили протез «на виріст»

 

 

ВЕЛОСИПЕДНА ТРАВМА

 

 

 

 

     

 

      Остеосаркома зруйнувала дитині частину стегнової кістки

      і коліно, але завдяки вмілим діям хірургів-ортопедів хлопчик

      ходить. Про складну операцію нагадує лише невеликий рубець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12-річний Ілля Сосновський з Буська ріс здоровим, кмітливим, непосидючим, до всього цікавим хлопчиком. За словами матері Людмили, син ніколи не мав особливих проблем зі здоров’ям. Біда звалилася на їхні голови раптово.

 

 

Діагноз – остеосаркома стегнової кістки

 

Торік, на початку літніх канікул, Ілля з хлопцями на повну насолоджувався свободою: купався, пірнав у річці, засмагав, ганяв м’яча, катався на велосипеді. На одній із вулиць колесо велосипеда потрапило в ямку й хлопчик вдарився стегном об кермо.

 

Ілля й забув би про той випадок, але за якийсь час місце удару припухло й виник дискомфорт. Припухлість не проходила й мати з сином пішли на консультацію до лікаря. Рентгенівський знімок насторожив травматолога й він скерував Іллю на обстеження до Львова, в дитячу лікарню «ОХМАТДИТ».

 

Там хлопчика ще раз ретельно обстежили й скерували у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, де й поставили остаточний діагноз – остеосаркома (злоякісна пухлина) нижньої третини стегнової кістки.

 

 

Дитячий ортопед-травматолог вищої категорії, кандидат медичних наук Олександр Щуровський, проаналізувавши аналізи, рентгенівські знімки, сказав батькам: лікування буде тривалим, але є надія, що важку недугу вдасться побороти. Правда, без операції не обійтися, частину зруйнованого пухлиною стегна і коліно доведеться забрати.

 

 

Львівські хірурги-ортопеди операції із заміни уражених пухлиною кісток разом з колінними, кульшовими, плечовими та гомілковоступневими суглобами роблять доволі давно. До речі, вони перші в Україні ще у 1996 році почали робити такі операції.

 

 

 

 

 

 

У ході операції 12-річному Іллі видалили значну частину стегнової кістки разом з коліном

 

Оперували Іллю у середині січня цього року. Над ногою хлопчика хірурги-ортопеди Олександр Щуровський, Богдан Романишин та Ігор Киричук чаклували чотири години. Злоякісна пухлина знищила доволі великий відрізок стегнової кістки, який довелося видалити разом з коліном.

 

Лабораторні дослідження показали, що злоякісну пухлину забрали у межах здорових клітин, тож у майбутньому в дитини все має бути добре.

Операцію Іллі зняли на відео, яке разом з рентгенівськими знімками відправили колегам з Німеччини. Локація пухлини, яка була у хлопчика, зустрічається не так вже й часто, тож німецьким колегам було цікаво дізнатися, як саме львівські хірурги діяли у цьому випадку. Можливо, їхній досвід колись пригодиться і їм.

 

 

Функцію ноги повністю збережено

 

 

Уже через тиждень після операції хлопчик почав ходити. Не кульгати, а нормально ходити, не дивлячись на те, що у нього забрали доволі велику частину стегнової кістки. Хто не знає, що Ілля переніс операцію, той навіть не помітить змін. Як цього вдалося добитися?

 

 

 

 

 

 

Ілля зі своєю мамою

 

«Нижня кінцівка росте за рахунок кісток, які формують колінний суглоб: нижньої частини стегнової та верхньої частини великогомілкової кісток, - пояснює Олександр Щуровський. – Отже, у Іллі вона більше мала би рости за рахунок коліна і менше за рахунок верхнього кінця стегнової кістки і нижнього кінця великогомілкової кістки. Але у Іллі коліно забрали, а йому лише 12 років, то зрозуміло, що він буде рости і прооперована нога буде відставати у рості. Аби цього не сталося, ми поставили йому спеціальний протез з рухомим коліном, який для нього індивідуально зробили в Німеччині і який буде рости разом і з ним. Протез одним кінцем заходить у стегнову кістку, другим в – гомілкову. Він закритий м’язами й про складну операцію нагадує лише невеликий рубець. Ми забрали в дитини 16 см стегнової кістки й поставили протез з телескопічним механізмом, який може продовжуватися до 22 см. Цього мало би вистачити, батьки у хлопчика середнього зросту, і він мав би піти в них. Та якщо станеться так, що хлопчик буде доволі високий й запасу буде недостатньо, тоді у протезі легко можна буде замінити стегновий компонент, аби продовжити ногу».

 

Коли з часом виникне потреба продовжити протез, ще одну операцію робити не доведеться. Як пояснив Олександр Миронович, протез зроблений так, що з зовнішнього боку є невеликий отвір, в який хірург-ортопед потрапить під рентгенівським апаратом і телескопічно продовжить ніжку в середині протезу.

 

У клініках Європи, світу давно вже використовують і протези, які продовжуються самостійно. Відомий австрійський ортопед Райнер Коц розробив протез, який продовжується у положенні зігнутої ноги під певним кутом. Продовжуються настільки, наскільки це потрібно м’язам. Але такі протези шалено дорогі, нам вони не по кишені.

 

 

 

 

 

 

Ілля Сосновський з своїми рятівниками хірургами-ортопедами Олександром Щуровським й Ігорем Киричуком

 

 

До речі, протези, які у Центрі ставлять дітям, що мали злоякісні пухлини кісток, також дуже дорогі, батьки хворих дітей не зможуть зібрати таких сум, навіть якщо продадуть останню сорочку з себе. Скажімо, протез, який поставили Іллі, коштує майже 400 тис. грн. Його для хлопчика купив благодійний фонд «Крила надії». І це не перший протез, який для хворих дітей купили за гроші благодійного фонду.

 

Чому у дітей виникають пухлини кісток?

 

Це запитання не дає спокою батькам. Адже діти ще настільки малі, що на них не мали би згубно вплинути погана екологія, неякісні продукти харчування тощо. Звідки ця напасть на дитячі голови?

 

Чіткої і вичерпної відповіді на це запитання й досі нема. Але достеменно відомо, що пухлини кісток (доброякісні і злоякісні) найчастіше виникають на місці травм. Вони можуть виникнути через багато років, коли і батьки, і дитина про травму вже навіть не пам’ятають. Бувають випадки, коли у дитини є доброякісна пухлина, яка під час травми перероджується у злоякісну.

 

Але як пояснити те, що падають і травмуються всі діти без винятку, але, на щастя, не у всіх після цього виникають пухлини?

 

Це вже як кому пощастить. За словами лікаря, онкоклітини чи паличка Коха є у всіх людей, але не всі хворіють на рак чи туберкульоз. Точнісінько така ж ситуація і з виникненням пухлин у дітей. Одні падають, травмуються і швидко про це забувають, а в інших травма провокує виникнення пухлини.

 

 

«Ми майже щодня проводимо операції з видалення пухлин кісток у дітей, здебільшого доброякісних, – каже Олександр Щуровський. – Оперуємо і злоякісні пухлини, які виникли, як правило, після травм. Первинних злоякісних пухлин кісток ми діагностуємо не так уже й багато – 5-10 на рік. А ось вторинних, що виникають внаслідок метастаз після пухлин у нирках, легенях тощо, – у кілька разів більше. Найчастіше у дітей доброякісні й злоякісні пухлини виникають навколо колінного суглоба: верхньої частини гомілки і нижньої частини стегна, верхньої частини плеча тощо».

 

 

 

 

 

 

Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру

 

До речі, хірурги – ортопеди Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру першими в Україні почали робити органозберігаючі операції. Навіть при дуже складних діагнозах вони намагаються зберегти дитині функцію ноги чи руки. Задля цього ідуть на архіскладні операції. Ампутації проводять одну-дві на рік і лише в дуже запущених випадках.

 

 

При лікуванні злоякісних пухлин кісток дуже важливу роль відіграє час, тобто, момент звертання за кваліфікованою допомогою. Але і нині бувають ще випадки, коли батьки бачать, що у дитини є припухлості в тій чи іншій ділянці тіла, вона скаржаться на біль, але зволікають з візитом до лікаря, сподіваються, що проблема зникне сама або лікуються у знахарів, ходять до екстрасенсів.

 

Не завжди і лікарі відразу скерують до відповідного фахівця. Буває, що ходіння від одного лікаря до іншого (поки потраплять до спеціаліста) триває півроку - рік. Втрачається дорогоцінний час, який дуже важливий при будь-яких захворюваннях, а при злоякісних пухлинах особливо.

 

 

…Іллі пощастило у тому плані, що він не згаяв час. Мати відразу пішла з хлопчиком до лікаря, а той скерував до фахівців області. І тим виборов собі шанс на цілковите одужання. Зараз хлопчик проходить післяопераційне хіміотерапевтичне лікування за європейськими протоколами й якщо все буде гаразд, невдовзі поїде додому, де його чекають рідні, друзі, однокласники.

 

 

 

 

 

Фото - Максима Баландюха

За джерелом:

http://zaxid.net/news/showNews.do?12richnomu_hlopchiku_u_lvovi_vpershe_postavili_protez_na_virist&objectId=1417296

 

Переглядів: 839 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 03:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024