Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Лютий » 17 » Лікар радить, як протистояти метеозалежності
18:30
Лікар радить, як протистояти метеозалежності

 

ТРЕБА ЛІКУВАТИ ОСНОВНУ ХВОРОБУ

 

 

Слушні поради лікаря,

як протистояти метеозалежності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вiд примх погоди потерпають не лише лiтнi люди чи хворi на хронiчнi недуги, але й молодi та цiлком здоровi. Причина цього -- рiзкi перепади атмосферного тиску, якi негативно вiдображаються на артерiальному тиску, судинному тонусi.

 

Як допомогти собi й уникнути метеозалежностi, радить молодший науковий спiвробiтник Iнституту спадкової патологiї АМН України Лiдiя Меленчук.

 

-- Найбiльшої шкоди здоров'ю завдає висока вологiсть повiтря, бо часто сприяє загостренню запальних захворювань, -- пояснює Лiдiя Михайлiвна. -- Зниження вмiсту кисню в повiтрi негативно впливає на астматикiв, людей iз легеневими та судинними патологiями.

 

У так звані «групи ризику» пiд час магнiтних бур чи рiзких перепадiв температури повiтря входять люди з хронiчними захворюваннями серцево -судинної системи (iшемiчна хвороба серця, гiпертонiя, гiпотонiя, а також особи, що пережили iнфаркт чи iнсульт), тi, що мають захворювання кiсткової та центральної нервової систем, опорно - рухового апарату.

 

Крiм того, погiршення самопочуття спостерiгається у людей iз психоемоцiйними порушеннями внаслiдок перевтоми, синдрому хронiчної втоми, а також гiповiтамiнозу.

 

Також чутливими до метеозмiн можуть бути пiдлiтки в перiод iнтенсивного росту, жiнки пiд час вагiтностi i в перiод клiмаксу. Та й для цiлком здорових людей погоднi "витiвки" часто стають причиною погiршення самопочуття. Вони можуть бути млявими, вiдчувати бiль голови, нервове напруження, мати уповiльненi реакцiї, розсiяну увагу. Не кажучи вже про те, що похмура вранiшня погода за вiкном може кожного увiгнати в стан депресiї.

 

-- Як цьому зарадити?

 

-- Для людей iз хронiчними захворюваннями дiєвий метод боротьби з метеозалежнiстю -- лiкування основної хвороби. -- радить панi Меленчук. -- Крiм того, за несприятливих метеоумов їм не слiд забувати про профiлактику небажаних змiн у станi здоров'я за допомогою медпрепаратiв. I оскiльки прогнози погоди досить точно передбачають можливi змiни атмосферного тиску, раджу у критичнi для нашого здоров'я днi, аби застерегти свiй органiзм вiд метеозалежностi, робити нескладнi профiлактичнi процедури:

 

* Фiзична активнiсть -- найперший порятунок. 1-2 години ходьби щодня -- це та нескладна зарядка, яка тренує серцево-судинну та дихальну системи, покращує кровообiг i постачання всiх органiв киснем. А молодi я рекомендую змiцнювати органiзм за допомогою iнтенсивнiших фiзичних навантажень: бiг, велоспорт, аеробiка, плавання тощо.

 

* Харчування має бути збалансованим. Треба їсти багато овочiв та фруктiв, а ще пити рiзноманiтнi соки -- буряковий (очищує печiнку, нирки, жовчевий мiхур, знижує тиск i допомагає при порушеннях серцевої дiяльностi, покращує склад кровi; але не можна вживати його при дiабетi i сечокам'янiй хворобi), гарбузовий (джерело вiтамiнiв групи В, Е, пiдвищує рiвень гемоглобiну, покращує обмiн речовин, а при безсоннi рекомендується як заспокiйливий засiб на нiч), капустяний (лiкує гастрити, виразкову хворобу шлунку та дванадцятипалої кишки, найкращий засiб очищення органiзму).

 

* Гiпертонiкам необхiдно в такi днi обмежувати вживання солi, жирних i смажених страв, гострої їжi, алкоголю, кави, мiцного чаю. Їм рекомендую трав'янi чаї з плодами глоду, калини, кропивою, м'ятою, мелiсою.

 

* Гiпотонiкам також небажано в такi днi споживати жирнi страви. Пити каву можна лише вранцi, їсти вiдварене куряче м'ясо, домашнiй, твердий сири, а також вживати продукти, що багатi на калiй, магнiй та клiтковину -- яблука, родзинки, курагу, банани, картоплю тощо.

 

* У днi магнiтних бур та рiзких змiн погоди бiльше вiдпочивайте, розплануйте свiй день так, щоб не мати значних фiзичних та розумових навантажень.

 

 

Автор - Анна ПЕТРОЧЕНКО

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/digest/2017/02/17/228623-likar-radyt-protystoyaty-meteozalezhnosti

 

Переглядів: 517 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 16:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024