Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Лютий » 21 » Цей безневинний симптом може бути свідченням серйозних проблем із здоров'ям
10:00
Цей безневинний симптом може бути свідченням серйозних проблем із здоров'ям

 

КОЛИ БОЛЯТЬ СУГЛОБИ

 

 

 

 

Скутість суглобів приходить раптово.

Цей безневинний симптом може бути

свідченням серйозних проблем із здоров'ям

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чимало людей не зважають на це і навіть вважають нормою. Мовляв, розрухаюсь -- і все минеться, розповідає газета Експрес.

 

А проте ранкова скутість суглобів, кажуть лікарі, є "першою ластівкою" остеоартрозу, а також інших проблем з опорно-руховим апаратом. Адже здорові суглоби не повинні ані боліти, ані якось по-іншому докучати -- ні зранку, ні вечері.

 

 

-- То на що може вказувати такий, здавалось би, звичний симптом, як скутість суглобів зранку?

 

-- Це насамперед ознака перших стадій артрозу. Адже ця хвороба тривалий час нічим себе не проявляє, крім незначного дискомфорту при рухах чи навантаженні, -- каже Віктор Котюк, ортопед-травматолог. -- Що далі, то більше обмежується рухливість одного чи кількох суглобів, з'являється біль на початку руху (так званий "стартовий біль"), відчувається ранкова скутість після пробудження. До речі, вона вказує на те, що почалося запалення у капсулі суглоба. А якщо ранкова скутість не минає за 15 -- 30 хвилин, суглоби немов "зацементовані", а при рухах чуєте хрускіт -- це означає, що почався процес руйнації хряща.

 

-- Якщо все так серйозно, чому нема болю?

 

-- У хрящі немає нервових волокон, а також кровоносних чи лімфатичних судин. Це одна з причин того, що людина довго може не відчувати, що має проблеми. Через те, що хрящі не мають своїх судин, живлення їх відбувається через мікроскопічні канальця з кістки. Проте з віком або через спосіб життя живлення хрящів погіршується, і вони потроху починають руйнуватися. Скажімо, вже до 25-річного віку більшість має остеоартроз шийного відділу хребта -- тож зранку важко даються повороти та нахили голови. У 30 років у процес включається поперековий відділ. У віці 35 -- 45 років зростає ймовірність ураження суглобів рук, після 50 років даються взнаки колінні суглоби, після 60 -- тазостегнові.

 

-- І як зарадити усім цим проблемам?

 

-- Стежити за станом суглобів. Насамперед, уникати травм, переохолодження, перевантаження. Ранкова скутість -- сигнал, що час змінити стиль життя. Для профілактики проблем з хрящами та суглобами треба робити елементарну щоденну гімнастику -- без зайвого навантаження. Змініть харчування. Колись вчені помітили, що ескімоси ніколи не мають проблем із суглобами. Коли взялися досліджувати, з'ясували: вони вживають дуже багато жирної риби, що містить жирні кислоти омега-3 та омега-6. Отже, щоб суглоби були здоровими, треба споживати морську рибу, причому це може бути навіть доступні за ціною оселедець, сардини. Корисні також риб'ячий жир, волоські горіхи. Ці жирні кислоти сприяють виробленню "мастила" для суглобів, зберігаючи хрящі, а також мають протизапальну дію.

 

 

Автор - Марина МОРОЗ

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2017/02/20/229120-beznevynnyy-symptom-buty-svidchennyam-seryoznyh-problem-zdorovyam

 

Переглядів: 584 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 01:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024