Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Лютий » 21 » 21 лютого - Міжнародний день рідної мови
18:02
21 лютого - Міжнародний день рідної мови

 

 

 БАГАТОМАНІТНІСТЬ - ВЕЛІННЯ ЧАСУ

 

 

 

 

 

 

        Щороку 21 лютого світ відзначає

        Міжнародний день рідної мови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

День був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок.

 

21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської, мови. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Бангладеш) 1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову.

 

Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов. Майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.

 

Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

 

Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. Згідно Статті 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Українська мова є рідною майже для 50 мільйонів чоловік. Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

 

В Україні рідній мові присвячене свято – День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

 

Тема Міжнародного дня рідної мови 2017 року – «Стале майбутнє на основі багатомовного навчання».

 

 

 

 

 

 

 

 

З цього приводу в приміщенні бібліотеки с. Хоросниця, що в Мостиському районі на Львівщині, вже декілька днів поспіль діє виставка: "Хіт - парад книг (творів) ювілярів 2017 року: "Перлини української літератури". Читачі отримали змогу "вітати" їх, читаючи ці твори. В оформленні експозиції виставки були використані експонати музею "Української вишивки".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Народ України сміявся і плакав рідною мовою! Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали дітям колискові! Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Збережіть українську мову в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!


 

 

 

 

 

Фото – автора та Укрінформу

Оксана - Люба Рабій,

голова Мостиської РО ТЧХ України

 

 

 

Переглядів: 586 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 23:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024