Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Лютий » 21 » З нагоди Міжнародного дня рідної мови ЛОО ТЧХУ відвідала «Франкову світлицю» Львівської СЗШ-7 (ВІДЕО)
22:30
З нагоди Міжнародного дня рідної мови ЛОО ТЧХУ відвідала «Франкову світлицю» Львівської СЗШ-7 (ВІДЕО)

ВЕЛИЧ КНИГИ

 

 

 

ЛОО ТЧХУ передала організаторам «Франкової світлиці»,

створеної у СЗШ-7 м. Львова, книги Великого Каменяра,

які входять у його 50-томне зібрання творів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 21 лютого, Львівська обласна організація Товариства Червоного Хреста України передала організаторам «Франкової світлиці», створеної у СЗШ-7 м. Львова, першу частину книг Великого Каменяра, які входять у його 50-томне зібрання творів.

 

Благодійна акція відбулася за сприяння голови Львівської ОО ТЧХУ Валентина Мойсеєнка. Пройшла вона у приміщенні «Франкової світлиці» СЗШ-7. У цей день з нагоди свята у школі художня самодіяльність давала концерт і в усіх класах, на всіх поверхах лунав сміх і панував святковий настрій.

 

 

 

 

 

 

Вчителька української мови та літератури Наталя Степанівна Бойко разом із шестикласниками підготували захід «Любімо і плекаймо рідну мову», у якому були повчальні сценки і чарівні пісні.

 

В репетиції зробили антракт: Червоний Хрест прийшов привітати школярів із святом і приніс незвичайні подарунки – першу частину книг 50-томного зібрання творів Івана Франка.

 

 

 

 

 

 

Від імені молодіжного клубу Львівської ОО ТЧХУ до школярів з подарунком прибула волонтер Анастасія Остасюк.

 

Звертаючись до учасників, Анастасія сказала:

 

«Благодійництво було в усі часи. Ми віримо, що воно допоможе нам у розпочатій справі. Меценатство, як ви знаєте, відіграло значну роль і в житті Івана Яковича Франка, котрий зазнав і сирітського хліба, і поневірянь по в'язницях Австро-Угорщини, а потім, на схилі літ, коли через параліч рук не міг писати, то і митарств по різних клініках і шпиталях в надії знайти там порятунок».

 

 

 

 

 

 

Справді, гортаючи сторінки біографії Івана Франка, пригадаємо, що коли йому було дев'ять років (1865), помер батько. На 16-му році життя Франка (1872) померла мати. Вихованням «круглих сиріт» займалася мачуха.

 

Невідомо, чи отримав би Іван Франко середню освіту, якби не милосердя отців - василіян. Вони забрали його вчитися у м. Дрогобич.

 

Після закінчення початкової школи продовжив навчання в школі отців василіян у м. Дрогобичі (з німецькою мовою викладання), а 1867 вступив до Дрогобицької реальної гімназії, яка переходила тоді на польську мову викладання.

 

 

 

 

 

 

Залишившись без батьків, а сталося це 1872 р., Іван був змушений заробляти собі репетиторством і жити з доброї волі меценатів. І все-таки у 1875 Іван Франко закінчує Дрогобицьку гімназію і вступає на філософський факультет Львівського університету, де вивчає класичну філологію та українську мову й літературу.

 

 

За громадсько-політичну діяльність, яку було кваліфіковано як соціалістичну пропаганду, Франко 4 рази був ув'язнений австрійською владою (у 1877, 1880, 1889 і 1892). Унаслідок першого арешту змушений був перервати навчання у Львівському університеті, проте відновив його у 1878 -1879, прослухавши загалом 7 семестрів.

 

Повну вищу освіту завершив пізніше, у 1890-1891  у Чернівецькому університеті.

 

 

 

 

 

 

І на всіх цих етапах довгого навчання – йому допомагали меценати. Коли був гімназистом – отці - василіяни, як студенту, благодійники з Наддніпрянської України – Драгоманов, Чикаленко та інші.

 

Та були такі часи, коли і меценати потрапляли у скруту. Так, наприклад, відомий меценат Євген Чикаленко, котрий опікувався хворим Іваном Франком на схилі літ, у листі до Великого Каменяра 20 лютого 1909 року писав: «..Ви не повірите мені, коли я Вам скажу, що вже з Нового року я живу в борг... Всі запаси, які були, поглинула заснована мною газета „Рада", і я мушу позичатися до нового врожаю. Щодо моїх знайомих, то майже всі вони ніяких грошей не мають, а хто має, у того не вирвеш ні на які цілі"…

 

Це була сумна звістка. Адже починаючи з 1908 Іван Франко страждав від тяжкої психофізіологічної недуги (за сучасними медичними даними - інфекційний ревматоїдний поліартрит), унаслідок якої мав деформовані й паралізовані руки. Та він не покидав своєї літературної праці до самої смерті.

 

Упродовж своєї більш ніж 40-літньої творчої активності Франко надзвичайно плідно працював як оригінальний письменник (поет, прозаїк, драматург) і перекладач, літературний критик і публіцист, багатогранний учений: мистецтвознавець, етнолог і фольклорист, історик, соціолог, політолог, економіст і філософ.

 

Його творчий доробок, писаний українською (більшість текстів), польською, німецькою, російською, болгарською, чеською мовами, за приблизними оцінками налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів. Усього за життя Франка окремими книгами і брошурами з'явилося понад 220 видань, у тому числі більш ніж 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів.

 

 

 

 

 

 

«Тож, шановні друзі, бажаю вам у цей Міжнародний день рідної писемності не тільки продовжувати вивчення творчої спадщини Великого Каменяра, але розширювати книгозбірню його творів у «Франковій світлиці». – сказала Анастасія Остасюк, - Червоний Хрест охоче буде вам допомагати у цій благородній справі».

 

 

 

 

 

 

Свято – завершилося. Але дружба – продовжиться. Молодіжний клуб ЛОО ТЧХУ збиратиме і надалі книги І.Франка для його світлиці, чи не єдиній серед шкіл Львова.

 

 

Довідково:

 

 

Пропонуємо Вашій увазі фільм про Львівську СЗШ №7, створений групою учителів та учнів цієї школи. 
Відеооператор, сценарист та режисер фільму - вчитель укранської мови Катерина Орищин, монтаж відео - вчитель інформатики Христина Цирульник, творча група учителів, які долучилися до створення фільму - Ярослава Петрів, Олена Пришляк-Коцан, Оксана Піхо, Галина Слонопас.

 

 

 

Учні Гловацька Вікторія і Качмарик Віктор - читають текст за кадром.

 

 

 

 

 

 

 

 

Первинна організація Червоного Хреста територіально входить у Личаківську РО м. Львова ТЧХУ. Очолює її педагог - організатор Наталія Василівна Шенюк.

 

 

 

 

 

 

 

 

На даний час у первинному осередку Товариства налічується 170 членів. В осередку роботу скеровують для виховання у школярів почуття милосердя. Щороку учні беруть участь у Всеукраїнських місячниках милосердя, вивчають навики надання першої долікарської допомоги, знайомляться з основами міжнародного гуманітарного права.

 

 

 

 

 

 

 

Наступний рік - це 100-річчя від дня заснування Товариства Чероного Хреста України. Тож у шкільному музеї первинний осередок Товариства в новому навчальному році планує при допомозі Личаківської РО м.Львова ТЧХУ оформити експозицію до цієї урочистої дати. 

 

 

 

 

Фото – Ірини Апостолюк

Ольга Журкіна,

провідний спеціаліст Львівської ОО ТЧХУ

 

Переглядів: 609 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 02:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024