Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 1 » Зустріч першого дня весни на Буковині й у Червоному Хресті
09:22
Зустріч першого дня весни на Буковині й у Червоному Хресті

 

МЕРЦІШОР – СВЯТО ЗУСТРІЧІ  ВЕСНИ

 

 

 

     Зустріч першого дня весни на Буковині й у Червоному Хресті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Волонтер, громадський активіст та екскурсовод Павло Колядинський у Фейсбук-групі «Чернівчани» запропонував заснувати у Чернівцях нові свята, котрі привабили би у місто туристів. Зокрема, свято Мерцішор (1 березня) та «Дараба-фест» на річці Прут (травень–червень).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мерцішор – традиційне свято зустрічі весни в Молдові та Румунії, котре святкують 1 березня. В цей день дарують мерцішор – бутоньєркии у вигляді квіток з білих і червоних ниток. Схоже свято є у Болгарії, там воно називається «Баба Марта».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Дараба-фест» планують організувати, щоб показати, як раніше сплавляли ліс до Чернівців, та поєднати це з майстер-класом з рафтингу та відпочинком на березі Пруту. Довідково: дараба – це пліт, збитий із дерев’яних кругляків.

 

 

 

 

 

 

 

 

Чернівчани у коментарях ідею П. Колядинського підтримують. З нагоди свята Мерцішор міський голова Чернівців Олексій Каспрук висловив свої привітання, повідомляють у прес-службі Чернівецької міськради.

 

 

"Дорогі чернівчани! Разом із першим днем весни на нашу землю приходить барвистий Мерцішор – одне з найбільш поетичних народних свят. Традиційно з ним пов’язують свої найсвітліші надії на нове життя, на багатий урожай. У цей день ми даруємо одне одному найкращі побажання і посмішки. Багато хто носить біля серця маленькі червоно-білі квіточки-Мерцишори, які символізують надію і любов, світло і добро. Ці прикраси і досі вважаються оберегами, які приносять щастя та успіх. Тож бажаю всім весни у душі! З побажаннями гараздів і добробуту".

 

 

 

 

 

 

 

 

Червоний Хрест на Буковині зробив і свій внесок у свято Мерцішор. Так, наприклад, голова Кіцманської РО ТЧХУ Дарія Бабюк, незважаючи на те, що залишилася після скорочення патронажної служби одна-однісінька на увесь район, організувала благодійну акцію «Допомагаємо одягом – зустрічаємо весну».

 

 

 

 

 

 

Впродовж кількох днів вона видавала для багатодітних родин дитячий одяг, який надійшов у райцентр з Чернівців від обласної організації ТЧХУ.

 

 

 

 

 

 

Це поодинокий факт, але вже те, що працівники Червоного Хреста 1 березня, попри труднощі, які спіткали Товариство, вийдуть по всій Україні на роботу, несучи пілопічним світло надії і любов, – вселяє оптимізм. Весна 2017 р., сподіваємося, принесе оновлення, зміцнення всіх ланок ТЧХУ, бо таких як п. Дарія Бабюк у Кіцмані – сотні в Товаристві Червоного Хреста України. І з кожним днем, без жодного сумніву, їх число буде множитися!

 

 

 

 

 

 

 

Народні повір'я і звичаї

 

 

Прийшов марець – кіт, як старець: вдома не ночує, бо весну чує

Якщо ви забули, або чомусь не помітили – сьогодні перший день весни!

 

 

Березень – найочікуваніший місяць селянина. Упродовж усієї зими він жив сподіваннями про час, коли земля прокинеться від зимової сплячки і можна буде нарешті, вдихнувши на повні груди весняного повітря, прокласти першу борозну.

 

 

Дбайливі господарі вже напоготові: полагоджено вози, чекають свого застосування підвішені під стріхою плуги й борони, приготовлено в лантухах посівну яровину. «Як прийшов марець, то покинь сани, візьми віз, викинь шубу й з печі злізь», - казали в народі.

 

 

Першими ознаками приходу весни вважався посвист байбака. Удосталь виспавшись за тривалу зиму, звірок, відчувши тепле проміння весняного сонця, вилазив з нірки, ставав на задні лапки й, нашорошивши вушка та піднявши вгору писок, голосисто сповіщав про прихід весни (зауважте, силоміць із нірки його ніхто не витягував).

 

Другою прикметою приходу весни був приліт з теплих країв вівсянок – найперших перелітних птахів. Зазвичай, календарна весна приходила 14 березня, зі святом Явдохи.

 

 

Про перший весняний місяць наші пращури казали: «Березень березовим віником зиму вимітає, а весну в гості запрошує», «Березень у зими кожуха купив, а на третій день продав», або: «Місяць березень за один день сімох жінок міняє».

 

 

 

Фото – Кіцманської РО ТЧХУ та з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2184475-1-berezna-narodnij-kalendar-i-astrovisnik.html

https://www.facebook.com/558255260987786/photos/a.1056977514448889.1073742169.558255260987786/1056997164446924/?type=3&theater

 

 

 

Переглядів: 638 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024