Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 2 » Міністр соціальної політики Андрій Рева поділився деталями майбутньої пенсійної реформи
09:11
Міністр соціальної політики Андрій Рева поділився деталями майбутньої пенсійної реформи

 

АБО ПЕНСІЯ, АБО ЗАРПЛАТА

 

 

      

         Нещодавно суспільство збурила заява підлеглого Гройсмана

         про те, що працюючі пенсіонери з часом повинні будуть

         визначитися - хочуть отримувати зарплату чи пенсію

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Доведеться вибирати, - сказав міністр соціальної політики Андрій Рева. - Правило "або пенсія, або зарплата" діє в усьому світі", пише газета "Експрес".

 

"Маю 40 років страхового стажу, та мушу працювати, -- каже 62-річна пенсіонерка Галина Струк.-- Бо пенсію отримую мізерну -- 1450 гривень. На такі гроші прожити неможливо, половина йде на комунальні виплати, хоч призначили субсидію. Не хочу сидіти на шиї в дітей". І таких історій -- тисячі.

 

- Я б сказала -- мільйони, -- коментує Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України. -- За даними Пенсійного фонду, кількість працюючих пенсіонерів -- 2,3 мільйона із 12 мільйонів загальної кількості, тобто кожен п'ятий пенсіонер далі працює. Останніми роками запроваджено кілька істотних обмежень щодо пенсій для них, але їх не стало менше.

 

Нагадаю, що з 2011 року працюючим пенсіонерам перестали індексувати пенсії й навіть у разі підвищення прожиткового мінімуму їх не перераховують. Із 2015-го з їхніх пенсій, розмір яких перевищує 1,5 прожиткові мінімуми для осіб, що втратили працездатність, виплачується лише 85%. Уряд запевняв, що це тимчасовий захід, але його дію було продовжено і на 2016-й, і на 2017 роки. Як виглядає, що ця норма залишиться надовго. Також припинено виплату пенсій особам, які працюють на посадах, що дають право на так звані спецпенсії.

 

-- Якщо пенсіонери будуть змушені вибирати між зарплатою і пенсією, то яку економію може мати Пенсійний фонд?

 

Л. Ткаченко: -- Середня пенсія працюючих пенсіонерів нині близько 1900 гривень. Якщо припинити їм пенсійні виплати, то місячна економія становитиме близько 4,4 мільярда гривень, річна -- 52 мільярди, тобто третину суми цьогорічного дефіциту Пенсійного фонду, що становить 156 мільярдів гривень.

 

- Якщо така ініціатива й буде запроваджена, то вона матиме зворотний ефект. Пенсіонери почнуть працювати нелегально, підуть у тінь, -- вважає Олександр Ткач, директор ТОВ "Пенсійно-актуарний консультант". -- І тоді Пенсійний фонд, навпаки, отримуватиме менше. Адже сьогодні із зарплат працюючих пенсіонерів йдуть туди відрахування.

 

-- То чи доцільно запроваджувати новацію, коли пенсії низькі й пенсіонери працюють, щоб вижити?

 

О. Ткач: -- З правового погляду, міністр Рева має рацію. Бо пенсія -- це заміна або компенсація людині втраченого заробітку з причини чи то настання старості, чи то інвалідності. Коли людина отримує додатковий заробіток, то поняття пенсії нівелюється. Наприклад, в Італії, якщо пенсіонер почав працювати, пенсію йому перестають виплачувати. Пенсійна виплата відновлюється, коли людина звільняється з роботи. Але в Італії на мінімальну пенсію 600 євро людина може нормально прожити, а в Україні на 1247 гривень -- ні. Зауважу, що пенсію до 1,5 тисячі гривень у нас отримує 7,4 мільйона осіб, тобто 60% пенсіонерів.

 

В інших західних країнах є компроміс у цьому питанні: якщо дохід працюючого пенсіонера (зарплата плюс пенсія) не перевищує певного порогу, то пенсію виплачують. У нас теж можна обмежити максимальний розмір доходу пенсіонера сумою 10 740 гривень (це максимальний розмір пенсії, яку в 2017 році може призначити держава). Якщо пенсіонер отримує, до прикладу, пенсію 6,5 тисячі гривень і 2,5 тисячі зарплати, то варто йому дати право й надалі працювати.

 

Л. Ткаченко: -- Крім матеріальних обставин, є багато інших причин, чому люди працюють після виходу на пенсію. Зайнятість дає людині не тільки заробіток, а й значно більше можливостей і стимулів для життя.

 

Кажучи про Євросоюз, треба якраз зазначити, що там зайнятість вважається найкращим способом залучення людини до суспільного життя. У ЄС проводиться дуже активна політика щодо підвищення рівня зайнятості з акцентом на людей старшого віку, дозволяється поєднувати пенсію за віком із заробітками. Обмеження стосуються переважно ранніх пенсій, для звичайних пенсій за віком нема ніяких обмежень.

 

-- У багатьох сферах сьогодні працюють переважно пенсіонери. Якщо їм заборонять поєднувати роботу й пенсію, то хто ж тоді трудитиметься?

 

Л.Ткаченко: -- Це буде проблема, оскільки нині пенсіонери значною мірою розв'язують проблему дефіциту кадрів, особливо там, де робота потребує високої кваліфікації, а зарплата -- невелика.

 

Варто нагадати, що нас чекає швидке скорочення населення працездатного населення, оскільки на ринок праці виходитимуть дедалі менш численні покоління, народжені у другій половині 1990-х і на початку 2000-х. Плюс спостерігаємо високу міграцію молоді за кордон на заробітки. Якщо з ринку праці одним махом прибрати 2,3 мільйона працюючих пенсіонерів -- їх не буде ким замінити. І це очевидно.

 

Автор - Леся ЯСИНЧУК
 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2017/03/02/230670-reva-znovu-shokuvav-detalyamy-maybutnoyi-pensiynoyi-reformy

 

Переглядів: 552 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 14:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024