Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 2 » Презентація Індексу Здоров’я на Львівщині
22:41
Презентація Індексу Здоров’я на Львівщині

 

ІНСТРУМЕНТ ОЦІНКИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

 

 

 

       Сьогодні, 2 березня 2017 року, презентували

       «Індекс Здоров’я. Україна: результати Львівщини»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З нагоди цього відбулася прес-конференція та нарада з головними лікарями закладів охорони здоров’я, головними позаштатними спеціалістами департаменту.

 

В прес-конференції взяли участь директор Програмної ініціативи «Громадське Здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська, заступник директора Київського Міжнародного Інституту Соціології Вікторія Захожа, в.о. директора департаменту охорони здоров'я Ірина Микичак та головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого центру Андрій Синюта.

 

 

 

 

 

 

За повідомленням Вікторії Тимошевської, головною причиною дослідження було визначення стану здоров'я населення та задоволеності наданням медичних послуг. Дослідження проводились Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з Фондом «Соціальні індикатори» завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження» з серпня 2015 року по серпень 2016 року.

 

Індекс здоров’я жителів Львівщини становить 57 пунктів зі 100, що є дещо вищим показником, ніж в цілому по Україні (55). Основними критеріями, на яких базується Індекс, є такі: задоволеність амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, звернення до лікаря у випадку хвороби та попередження захворювань, стан здоров’я, витрати на ліки, знання про здоров’я та здорова поведінка.

 

 

 

 

 

 

 

«Рівень задоволеності роботою дільничних терапевтів та сімейних лікарів на Львівщині – 67%, задоволеність стаціонарною допомогою – 53%. Також Львівщина увійшла до топ-5 областей, де респонденти надавали перевагу зверненню до лікарів, ніж самолікуванню. У регіоні продемонстровано один з найвищих в країні (91%) рівнів обізнаності щодо симптомів туберкульозу, але менше половини жителів області (60%) змогли правильно назвати принаймні 2 симптоми інсульту», - зазначила Вікторія Захожа.

 

Переважна більшість респондентів (99%) вважають необхідним реформування системи охорони здоров’я. Передусім, реформу пов’язують із якістю та доступністю медичної допомоги.

 

«Успішне реформування сфери охорони здоров’я не можливе без врахування думки, оцінки та досвіду громадян – як пацієнтів (споживачів медичної допомоги), так і тих, хто з певних причин її не споживає. Індекс Здоров’я – це той інструмент, який дасть змогу аналізувати процес впровадження реформи та його вплив на людей у динаміці, у кожній окремій області України. Тема охорони здоров’я в Україні адміністративно та функціонально не схожа на європейські системи. В нашому досліджені – і система, і показники були адаптовані для України. Основна мета – сприяти обміну досвіду між країнами та областями для покращення рівня здоров’я. Проблеми однакові, але вирішуються по-різному», – підкреслила Вікторія Тимошевська.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ірина Микичак подякувавши організаторам дослідження, зазначила, що в області є частина показників, які надихають і свідчать про недаремно зроблену роботу, а отже позитивно оцінюють медичну галузь.

 

«Серед приємних вражень це високий рівень поінформованості населення з приводу туберкульозу, але маємо посилити обізнаність населення щодо інсультів та інфарктів. Львівська область демонструє один з найнижчих показників серед середньої кількості препаратів, що призначалися при амбулаторному зверненні, а також найнижчу середню кількість викликів швидкої. Негатив, який звучав в певних індикаторах, зокрема, не дуже високий рівень задоволеності сімейними лікарями, це свідчить ще про високий рівень очікуваності. Є речі, які мене дуже стурбували та вразили. Це стосується вакцинації, оскільки дослідження показало, що частка опитаних негативно ставиться до щеплення. Ми вкладаємо великий ресурс в профілактику, промоцію вакцинації. Для покращення ситуації з вакцинації, в рамках співпраці з ЮНІСЕФ, були підготовлені тренери. Отже, це є серйозним поштовхом, над яким будемо працювати. Хочу наголосити, що завдяки проведеним дослідженням, можна оцінити і спланувати свою подальшу роботу», - завершила Ірина Микичак.

 

 

 

 

 

 

 

 

«Потрібно врахувати всі фактори дослідження для покращення ситуації в медицині Львівщини. Мене, як дитячого лікаря, найбільше турбує кількість провакцинованих дітей. Зараз є вакцини від багатьох хвороб, тому необхідно зважити на те, що може статися в майбутньому без вакцинації», - зауважив Андрій Синюта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Після прес-конференції обговорення Індексу здоров’я за результатами Львівщини продовжилось в департаменті охорони здоров’я з головними лікарями та головними позаштатними спеціалістами департаменту. Медики виявили зацікавленість в питаннях як показники на Львівщині відрізняються від інших областей та чому, які чинники були вагомими при виборці респондентів та ін.

 

 

 

«Індекс Здоров’я. Україна: результати Львівщини» - новий інструмент для оцінки задоволеності громадян медичною допомогою.

 

 

 

 

Фото – прес-служби ДОЗ ЛОДА

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5730.html

 

Переглядів: 703 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 21:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024