Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 4 » Зелена аптека: В. Мінарченко, доктор біологічних наук, професор про цілющі властивості квітів
16:17
Зелена аптека: В. Мінарченко, доктор біологічних наук, професор про цілющі властивості квітів

 

АРОМОТЕРАПІЯ - ЗАСІБ ВІД СТРЕСУ

 

 

 

Валентина Мінарченко, доктор біологічних наук,

професор розповіла газеті «Експрес» про цілющі

властивості квітів, які допомагають подолати

наслідки стресу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У повітрі пахне весною. Ці аромати пробуджують у нас очікування чогось незвичного, чудесного... Фахівці кажуть, що вплив ароматiв на свiдомiсть i пiдсвiдомiсть людини величезний. При вдиханнi запах негайно досягає мозку, швидко вiдбувається збудження центральної нервової системи, пiд впливом запахiв настрiй людини може змiнюватися майже миттєво.

 

Запахи можуть викликати рiзноманiтнi емоцiї. А запах перших весняних квітів - це щось неймовірне.

 

-- Раннi веснянi квiти -- пролiски, крокуси, бiлоцвiт, печiночниця -- мають дуже легкий, майже непомiтний аромат. Та й на вигляд вони дуже скромнi, мають не дуже яскравi кольори, невеликi розмiри. Але усi першi квiти покращують настрiй та дарують позитивнi емоцiї -- це однозначно, -- каже Валентина Мінарченко, доктор біологічних наук, професор. -- Споглядання чи нюхання квiтiв -- прекрасний засiб вiд стресу. Вони заспокоюють, регулюють тиск, дарують естетичну насолоду.

 

 

 

 

 

 

 

А пiзнiшi веснянi квiти -- цикламен, бузок, конвалiя, фiалка -- мають бiльш виражений аромат та кольорову гаму. Але є одне застереження. Якщо цi квiти залишити на нiч у спальнi, до ранку може розболiтися голова. Адже ефiрнi олiї рослин дуже швидко насичують повтiря, i при надмiрному вдиханнi можуть викликати неприємнi наслiдки, аж до алергiчної реакцiї та нападу астми.

 

Серед декоративних квiтiв також є суто веснянi. От, наприклад, фрезiї, якi мають легкий бузковий аромат. Або геоцинти -- вони чудово пахнуть та праваблюють око своїми кольоровими варiацiями.

 

Чудова весняна квiтка -- нарцис. Саме вiн у багатьох асоцiюється з весною -- нагадує весняне сонечко. Нiжнi тюльпани -- також непоганий варiант. Його аромат близький до пiвонiї, а кольори бувають рiзних вiдтiнкiв. А мiмоза немов символiзує весну -- її маленькi кульки як мiнi-сонечка... Щодо аромату, то вiн нагадує акацiю, є свiжим, терпким та трiшки з гiрчинкою.

 

 

 

 

 

 

 

До слова

 

Екологи вкотре закликають не рвати і не купувати перші весняні квіти. Адже щороку знищується понад 200 мільйонів червонокнижних квітів -- підсніжників, крокусів, білоцвітів. Найгірше, що їх виривають з цибулинками, тож на тому місці квіти вже ніколи не виростуть.

 

-- Варварське винищення ранньоквітучих весняних рослин -- підсніжників, пролісків, цикламенів, крокусів, -- протягом десятків років призвело до того, що вони опинилися на межі зникнення, -- каже Олександр Мазуркевич з Українського товариства захисту природи. -- І щороку на початку березня на вулицях масово і незаконно продають ці ніжні квіти. А їх збирання відбувається просто по-варварськи -- квіти виривають разом з цибулинами, що призводить до винищення популяції.

 

Деякі з первоцвітів вже на межі повного знищення -- наприклад цикламен Кузнєцова. Якщо нічого не змінити, така сама доля очікує на підсніжник, білоцвіт, дикі тюльпани, шафран. Навіть якщо квітку не вирвано з цибулиною, а зірвано, вона вже ніколи не утворить насіння. Так, якщо зірвали стеблину з трьома первоцвітами, це означає, що загинуло 45–60 насінин.

 

 

 

 

 

 

 

Та й якщо ви купите такий букет, він простоїть кілька днів, й ви його викинете, а нові квіти вже ніколи не виростуть. Тому не купуйте цих букетів - краще підіть до весняного лісу, спостерігайте за ними та нюхайте, не зриваючи. Така прогулянка принесе користь і вашому здоров'ю, і довкіллю.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://dobryjlikar.com/article/201703/2670-aromat-pershyh-vesnyanyh-kvitiv-prekrasnyy-zasib-stresu

 

 

 

Переглядів: 766 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 05:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024