Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 8 » Міжнародний жіночий день: що ми знаємо і куди рухаємося
09:43
Міжнародний жіночий день: що ми знаємо і куди рухаємося

 

СВЯТО ЖІНОК УСЬОГО СВІТУ

 

 

       

       Міжнародний жіночий день 8 березня святкують у низці

       країн. У деяких з них сьогодні встановлено державне свято.

       Зокрема і в Україні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 8 березня, відзначають досягнення жінок в усьому світі, незалежно від будь-яких відмінностей і кордонів, передає УНН.

 

Історія відзначення

 

Ідея проведення Міжнародного жіночого дня вперше виникла на початку ХХ століття. Промислово розвинений світ переживав період експансії і потрясінь, демографічного буму і появи радикальних ідеологій.

 

Так, 28 лютого 1909 року у США відзначався перший національний жіночий день. Жінки продовжували святкувати цей день в останню неділю місяця аж до 1913 року.

 

У рамках руху за мир жінки у Росії відзначили перший Міжнародний жіночий день в першу неділю лютого 1913 року. На наступний рік в інших країнах Європи 8 березня жінки провели мітинги або в знак протесту, або в знак солідарності зі своїми сестрами.

 

Вже у 1975 році, під час Міжнародного року жінок, Організація Об’єднаних Націй вирішила відзначати Міжнародний жіночий день 8 березня.

 

Міжнародний жіночий день і сьогодення

 

В ООН наголошують, що цей день - це час подумати про досягнутий прогрес, закликати до змін і гідно відзначити прояви мужності і рішучості з боку звичайних жінок, які грали виняткову роль в історії своїх країн і громад.

 

Тема Міжнародного жіночого дня в 2017 році: "Жінки і зміни на ринку праці: “Планета 50-50".

 

Положення на ринку праці в світі змінюється, і ця ситуація має важливі наслідки для жінок, додають в ООН.

 

З одного боку, процес глобалізації і революційних змін у сфері технологій створює нові можливості, а з іншого - ми стикаємося з такими проблемами, як зміни у фінансовій та торговельній політиці країн, екологічні наслідки, ненормований робочий графік, нестабільність заробітку, невпевненість у завтрашньому дні. Всі ці питання необхідно враховувати в контексті зусиль зі зміцнення економічного потенціалу жінок, зауважують в ООН.

 

Щодо питання зарплати, то в Україні чоловіки отримують на чверть більше за жінок. Згідно з даними Держстатистики, середньомісячна заробітна плата у жінок в 2016 році становила 4480 грн, тоді як у чоловіків - 6001 грн. Так, співвідношення зарплати жінок і чоловіків торік становило 74,6%.

 

Найбільший розрив між зарплатами чоловіків і жінок у 2016 році був у Донецькій області. Жінка там отримувала у місяць в середньому 60,2% зарплати чоловіка. Найменша різниця між зарплатою чоловіка і жінки торік була у Чернівецькій і Черкаській областях. Жінка там отримувала 88,7% і 81,8% зарплати чоловіка відповідно. У Києві жінка мала зарплату в 2016 році, яка становила 81,1% заробітної плати чоловіка.

 

Майбутнє: освіта, ліквідація дискримінації і насильства

 

Відповідно до даних ООН, ключові завдання на період до 2030 року у контексті забезпечення прав полягають у тому, щоб усі дівчатка і хлопчики завершували отримання безплатної, рівноправної і якісної початкової та середньої освіти, що дозволяє домогтися ефективних результатів навчання.

 

До 2030 року очікується забезпечення того, щоб всі дівчатка і хлопчики мали доступ до якісних систем розвитку, догляду та дошкільного навчання дітей молодшого віку, з тим щоб вони були готові до отримання початкової освіти.

 

Також завдання полягає у повсюдній ліквідації всіх форм дискримінації щодо всіх жінок і дівчаток. Як і ліквідації всіх форм насильства щодо всіх жінок і дівчаток в публічній і приватній сферах, включаючи торгівлю людьми та сексуальне і інші форми експлуатації.

 

8 березня і Україна

 

В Україні запропонували скасувати державний вихідний і зробити 8 березня звичайним святковим днем.

 

Згідно з пропозицією Українського інституту національної пам’яті, замість 11 святкових вихідних, які існують зараз, передбачається запровадити 9. Зокрема, замість вихідного дня 8 березня пропонується встановити державне свято і вихідний Шевченківський день (9 березня).

 

Окрім 8 березня пропонується відмовитися від святкування на державному рівні як вихідних - 1 та 2 травня. Ці міжнародні дні були встановлені як масові свята та вихідні дні в Україні за перших років більшовицької влади, впроваджувалися на підтримку соціально-політичних рухів, додали в Інституті національної пам’яті.

 

В установі додали, що після розпаду Радянського Союзу 8 березня продовжують відзначати як Міжнародний жіночий день в Російській Федерації, Азербайджані, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Таджикистані, Туркменістані, Білорусі; в Узбекистані 8 березня святкують як День матері. 8 березня є національним вихідним також в Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там свято не “міжнародних”, а конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді.

 

 

Економічний аспект

 

З економічної точки зору, про що пише Інститут нацпам’яті з посиланням на експерта Мар’яна Заблоцького, "собівартість" одного вихідного дня становить 0,18% недоотриманого чистого прибутку громадянами або потенційного приросту ВВП України. За показниками 2015 року, це 3,516 млрд грн.

 

Також вказано, що українці в переважній більшості в такі дні переймаються не так мандрівками, як сидінням вдома перед телевізором. Саме в період цих “домашніх” свят країна спалює енергетичного вугілля, мазуту й природного газу на 31% більше, ніж у будь-який інший період опалювального сезону.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті:

Джерело:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1649724-mizhnarodniy-zhinochiy-den-scho-mi-znayemo-i-kudi-rukhayemosya

 

Переглядів: 535 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024