Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 10 » Учора на Львівщині відзначили Всесвітній день нирки
16:31
Учора на Львівщині відзначили Всесвітній день нирки

 

У КОЖНОГО ДЕСЯТОГО – НЕДУГА НИРОК

 

 

   

 

   Всесвітній день нирки - глобальна профілактична

   інформаційна кампанія, що фокусується на важливості

   нирок, а також відповідних заходах щодо зниження

   захворюваності на патологію нирок і зменшення її

   негативного впливу на здоров’я у світовому масштабі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кампанія була започаткована в 2006 році як ініціатива Всесвітнього товариства нефрології та Всесвітньої федерації ниркових фундацій. Офіційно Всесвітній день нирки припадає на другий четвер березня і проводиться щороку в понад 100 країнах світу.

 

Тема Всесвітнього дня нирки 2017 року - "Хвороби нирок та ожиріння", отже, цьогоріч підвищена увага приділяється профілактиці, своєчасній діагностиці та правильному лікуванню захворювань нирок у осіб з надлишковою вагою. Ожиріння призводить до цілої низки хвороб, зокрема таких, що уражають нирки, тому людям з індексом маси тіла понад 30 кг/м2 слід регулярно проводити обстеження на виявлення патології нирок.

 

Не тільки в нашій країні, але й у всьому світі з кожним роком стає більше пацієнтів, що потребують лікування методами замісної ниркової терапії (гемодіаліз, перитонеальний діаліз, трансплантація донорської нирки). Дослідження показують, що приблизно кожен десятий дорослий має одну з форм уражень нирок.

 

Найбільш поширеними та нерідко прихованими формами хронічних хвороб нирок є діабетична хвороба нирок, гіпертензивна нефропатія, ішемічна хвороба нирок. Лікарі наголошують на простих і доступних методах ранньої діагностики, що дозволяють виявити патологію на стадії безсимптомного перебігу.

 

 

 

 

 

 

Як зберегти здорові нирки?

 

1. Не зловживати сіллю та м’ясом.

2. Контролювати вагу. Вживати багато овочів та фруктів, обмежити висококалорійні продукти і виключити з раціону консерви.

3. Пити більше рідини (вода, зелений чай, ниркові фіточаї, натуральні морси, компоти) - 2-3 літри на день, особливо в спекотний період року.

4. Не палити, не зловживати алкоголем.

5. Регулярно займатися фізкультурою, для нирок це не менш важливо, ніж для серця. Більше рухатися.

6. Не зловживати знеболюючими засобами, сечогінними препаратами. Особливо без призначення лікаря!

7. Захистити себе від контактів з органічними розчинниками і важкими металами, інсектицидами та фунгіцидами. За необхідності користуватися захисними засобами.

8. Не зловживати перебуванням на сонці, не допускати переохолодження поперекової ділянки, органів тазу, ніг.

9. Контролювати артеріальний тиск, рівень цукру і холестерину крові.

10. Регулярно проходити медичні обстеження, які дозволяють оцінити стан нирок (загальний аналіз сечі, креатинін крові, УЗД – 1 раз на рік).

 

Довідково:

 

Як повідомила головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з нефрології Оксана Русин, у Львівській області станом на 1.03.2017 року методом програмного діалізу отримують лікування 392 пацієнтів (на 1.01.2016 року – 317 пацієнтів). Загалом протягом 2016 року проліковано 445 пацієнтів, 6 пацієнтів було переведено на перитонеальний діаліз за медичними показами, 12 пацієнтам проведено трансплантацію донорської нирки. У 2016 році проведено 51 256 процедур гемодіалізу, що на 4 938 процедур більше, ніж у 2015 році.

 

 

 

 

 

 

Львівська обласна клінічна лікарня станом на 1.03.2017 року забезпечує проведення програмного гемодіалізу 334 пацієнтам на базі відділення хронічного гемодіалізу та відділень амбулаторного гемодіалізу №1, №2 та № 3. На амбулаторному обліку знаходиться 34 пацієнти, які отримують замісну ниркову терапію методом перитонеального діалізу та 112 пацієнтів з трансплантованою ниркою, які отримують імуносупресійну терапію. У 2016 році у відділенні хронічного гемодіалізу введено у експлуатацію апарат МУЛЬТИФІЛЬТРАТ, який дозволяє проводити замісну ниркову терапію безпосередньо у відділеннях інтенсивної терапії.

 

Протягом 2016 року розпочало роботу відділення амбулаторного хронічного гемодіалізу № 3 на базі Новояворівської ЦРЛ № 1, відділення нефрології та діалізу на базі комунального підприємства Стрийської районної Ради Львівської області «Стрийська районна лікарня», міжрайонний центр нефрології та діалізу на базі Городоцької ЦРЛ, а також введено у експлуатацію по 2 апарати «штучна нирка» у Турківській та Буській ЦРЛ у складі відділень інтенсивної терапії та анестезіології.

 

За словами головного спеціаліста департаменту охорони здоров’я з дитячої нефрології Наталії Костур, за 2016 рік у Львівській області показник поширеності хвороб нирок серед дітей становив 43,76; показник захворюваності (вперше виявлених захворювань) - 24,67 на 1000 дитячого населення. Протягом минулого року спостерігалося підвищення захворюваності на гломерулонефрит серед дітей віком від 3 до 6 років. У трьох дітей було встановлено діагноз хронічної ниркової недостатності.

 

 

Колаж – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5741.html

 

 

 

Переглядів: 568 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 15:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024