Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 10 » Німецький Червоний Хрест продовжив ваучерну програму для переселенців в Харківській області
17:35
Німецький Червоний Хрест продовжив ваучерну програму для переселенців в Харківській області

 

ЖИТТЄВИЙ ТЯГАР - ПОЛЕГШАЄ

 

 

Ваучерна програма для внутрішньо переміщених осіб,

виконувана Харківською обласною організацією

Товариства Червоного Хреста за підтримки

Німеччини, продовжена на два з половиною роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Без цієї програми ми перестанемо зводити кінці з кінцями»

 

Ціною власного здоров'я переселенка із Зугреса Неля Леонідова захистила двох дітей - сина і сусідську дівчинку з інвалідністю. В результаті обстрілу 13 серпня 2014 року вона отримала 18 осколкових поранень, подвійну контузію і поранення голови.

 

«Коли розірвався снаряд, у мене була одна думка - не втратити свідомість, щоб сказати, куди везти дітей», - згадує жінка.

 

У Зугресі залишилися робота, квартира і, як каже сама Неля, - впевненість у завтрашньому дні.

 

У Харкові Неля Леонідова живе в орендованій квартирі разом з подругами-переселенцями. Учасниця ваучерної програми набуває для себе і двох дітей продукти за допомогою пластикової карти (кожен з трьох ваучерів дорівнює 600 грн / місяць, три ваучера на ліки - по 300 грн / місяць).

 

Відвідування супермаркетів жінка не любить: складно і далеко. Вибиратися з дому допомагають діти і подруги. З ними вона часто їздить з дому в магазин і назад.

 

Всі продукти, які купує Неля, в основному - для дітей, у самій - дієта №5 (можна тільки парову їжу). У візку - цибуля, сир, хліб, вафлі, варена ковбаса, сало. В один з таких походів покупки обійшлися приблизно в 300 гривень.

 

«Ще я можу взяти недорогої кави. Я не відчуваю ні смаку, ні запаху. Кава віддає гіркотою, і я можу хоч щось відчути», - пояснює переселенка.

 

«Без цієї програми ми перестанемо зводити кінці з кінцями, - вважає Неля. - Я інвалід другої групи, і працювати можливості немає».

 

Неля отримує допомогу як переселенець і як одинока мати. Цих грошей, за її словами, а також пенсії - трохи більше 1200 гривень - на житло і харчування не вистачає, великі витрати на ліки. За кімнату Неля платить близько 800 гривень, не рахуючи оплати за світло і воду.

 

Як діє проект

 

Ваучерна програма для переселенців діє вже третій рік.

 

«Ми постаралися зробити видачу максимально швидкої і зручної для наших бенефіціарів. Розуміємо, що нам є над чим працювати, і ми постараємося покращувати процес і категорії одержувачів в майбутніх можливих проектах », - підводячи підсумки першого етапу, розповів координатор проекту в Харкові Філіп Кузьмич.

 

 

Перший етап проекту «Захист життя: підтримка вимушено переміщених осіб в Харківській області», який фінансує Міністерство закордонних справ Німеччини, тривав рік, починаючи з лютого 2016- го. Пластикові карти-ваучери на купівлю продуктів і ліків отримали 5 тисяч жителів Харківської області. Загальна сума допомоги склала 45 мільйонів гривень.

 

Новий етап програми, за словами представників Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста, триватиме 2,5 року. У 2017 році (10 місяців) планують витратити 45 мільйонів гривень, в 2018-м (12 місяців) - 54 мільйони, а в 2019-м (півроку) - 27 мільйонів. Таким чином, загальна сума допомоги переселенцям складе 126 мільйонів гривень.

 

В рамках проекту розраховують допомогти, як і минулого разу, п'яти тисячам внутрішньо переміщених осіб. Допомогу отримають ті ж учасники, що і під час попереднього етапу. Але можливі зміни: якщо виявиться, що хтось із учасників більше не відповідає умовам програми.

 

Сума продуктового ваучера, як і раніше, складе 600 гривень, ваучера на аптеку - 300 гривень. Планується, що видача ваучерів почнеться орієнтовно в квітні-травні.

 

Хто може брати участь у проекті і які знадобляться документи

 

У порівнянні з попереднім етапом проекту внесені зміни до списку категорій людей, які можуть претендувати на участь в програмі.

 

  • Одинока мати може отримати ваучер на себе і максимум на двох дітей, багатодітна мати - на себе і трьох дітей. Категорія матерів з дітьми до 3-х років розширена до матерів з дітьми до 4-х років.

 

  • Самотні матері з дітьми до 18 років отримують два ваучера - на себе і максимум на двох дітей;

 

  • Багатодітні сім'ї (більше трьох дітей віком до 18 років) - ваучер на кожну дитину та матір,;

 

  • Сім'ї з дітьми до 4-х років, де мати перебуває в декретній відпустці - ваучери на кожну дитину;

 

  • Вагітні жінки - один ваучер;

 

  • Сім'ї, які виховують дітей-інвалідів - ваучер на матір і на дитину інваліда;

 

  • Сім'ї з прийомними дітьми, сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, - ваучер на матір і на дитину під опікою

 

  • Інваліди всіх груп;

 

  • Пенсіонери старше 65 років.

 

Організатори проекту уточнюють: офіційно папери щодо нового проекту поки що не затверджені, тому в списку документів, які необхідно буде надати, можливі зміни. Стежити за оновленнями можна на сторінці проекту в соціальній мережі.

 

Ще одну ваучерну програму, також за підтримки Німеччини, проводить всеукраїнська благодійна організація «благополуччя дітей». Для участі в попередньому анкетуванні потрібно зареєструватися до 15 березня.

 

 

Автор: Наталія Рябцева

 

 

Фото - vk.com/vauchersrost

За джерелом:

http://www.mediaport.ua/nemeckiy-krasnyy-krest-prodlil-vauchernuyu-programmu-dlya-pereselencev-v-harkovskoy-oblasti

 

 

Переглядів: 713 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 22:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024