Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 15 » Сестра полоненого з м. Кропивницького презентувала концепцію визволення військових
10:25
Сестра полоненого з м. Кропивницького презентувала концепцію визволення військових

ЧОТИРИ КАТЕГОРІЇ ПОЛОНЕНИХ

 

 

 

Сестра полоненого спецпризначенця з  м. Кропивницького

презентувала вчора з правозахисниками концепцію визволення

військових

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учора, 14 березня, у Києвi в Українському кризовому медiацентрi вiдбулася прес-конференцiя правозахисникiв та родичiв вiйськовополонених, якi презентували власну концепцiю повернення громадян України, якi перебувають пiд контролем Росiйської Федерацiї внаслiдок збройного конфлiкту.

 

Серед спiкерiв була сестра полоненого спецпризначенця з Кропивницького Серiя Глондара Людмила Глондар. Про це йдеться на сайтi Українського кризового медiацентру.

 

Одна з ключових iдей – розмежування питання звiльнення полонених та суто полiтичних аспектiв у рамках Мiнського процесу.

 

«Питання повернення громадян є питанням гуманiтарним, тому воно має бути виведене iз переговорiв полiтичних, яким є Мiнський формат, у гуманiтарно-правову площину» – зазначила Надiя Волкова, юрист Української Гельсiнської спiлки з прав людини.

 

«Ми не закликаємо одразу вiдмовлятися вiд Мiнська, але пiд парасолькою Мiнська цiлком можливо створити переговорну групу iз залученням мiжнародних моральних авторитетiв. Якщо Україна запропонує це захiдним партнерам, гадаю, цю iдею пiдтримають», – додала Марiя Томак, координатор Медiйної iнiцiативи за права людини.

 

Складовою цього питання є також визначення статусу конфлiкту на Донбасi, вiд чого залежить i статус українських вiйськових та цивiльних осiб, яких утримують у полонi.

 

Правозахисники нагадали, що ПАРЄ та прокурор Мiжнародного кримiнального суду вже визнали, що РФ має частковий ефективний контроль в ОРЛДО i що конфлiкт має i мiжнародний, i внутрiшнiй характер. Зараз важливо надати усi докази, що конфлiкт на Донбасi є мiжнародним конфлiктом.

 

«Хибна квалiфiкацiя органами державної влади України збройного конфлiкту на сходi України як «АТО» перешкоджає застосуванню норм МГП та МППЛ, обмежує iнструментарiй захисту iнтересiв держави та життя i здоров’я людей», – зауважила Алiна Павлюк, юрист Української Гельсiнської спiлки з прав людини.

 

Це також визначить майбутнє полонених пiсля звiльнення. У полонi понад 150 осiб, прогресу зi звiльненням немає.

 

Правозахисники нагадали, що з лютого 2015 року, коли обмiняли 124 полонених, великих обмiнiв не вiдбувалося. За 2016 рiк обмiняли лише 9 осiб. Зараз у полонi у так званих «ЛНР/ДНР» – щонайменше 112 українцiв.

 

Зi звiльненням в’язнiв Кремля ситуацiя ще складнiша: останнiй обмiн вiдбувся 9 мiсяцiв тому, коли звiльнили Юрiя Солошенка i Геннадiя Афанасьєва, але зi звiльненням iнших заручникiв прогресу немає, а затримання у Криму вiдбуваються майже кожного тижня.

 

На сьогоднi «в’язнiв Кремля» – 44 особи: 29 осiб у Криму i 15 – безпосередньо на територiї РФ.

 

«Якщо по заручниках так званих «ЛНР-ДНР» є вiдповiдний центр при СБУ, який опiкується цими питаннями, то за в’язнiв Кремля не вiдповiдає жодна конкретна iнституцiя, окрiм МЗС, яке надає консульську пiдтримку у рамках своїх повноважень, але тiльки на територiї Росiї, у той час як багато з них – у Криму», – зауважила Марiя Томак.

 

Тамара Клих, мати незаконно утримуваного у Росiї Станiслава Клиха, розповiла, що зараз отримує iнформацiю про сина виключно вiд адвоката Iллi Новiкова, з боку влади пiдтримки немає.

 

«Коли Надiя Савченко була (у полонi), за неї воював увесь свiт, а цi люди немовби нiкому не потрiбнi, нiхто нiчого не знає i не повiдомляє», – наголосила вона.

 

Стан фiзичного i психiчного здоров’я Станiслава дуже складний.

 

«Зараз Станiслав перебуває у колонiї, яка славиться жорстоким ставленням до в’язнiв. Ми боїмося, що його емоцiйнiсть i перепади настрою можуть мати для нього дуже поганi наслiдки», – додала Марiя Томак.

 

Вона нагадала, що Європарламент голосуватиме за резолюцiю, значна частина якої присвячена питанню полiтв’язнiв. Це принципово не змiнить ситуацiю, але принаймнi поверне проблему у фокус уваги.

 

На думку Людмили Глондар, сестри полоненого вiйськового Сергiя Глондара, вiдокремлення гуманiтарного питання вiд iнших дозволило б зменшити полiтичнi спекуляцiї цим питанням.

 

«Ми не намагаємося манiпулювати цим питанням – ми закликаємо до спроб його вирiшення. […] Те, що вiдбувається протягом останньої доби – усi цi тривожнi процеси, є наслiдком того, що Україна недопрацьовує у цьому питаннi, даючи змогу використовувати питання заручникiв i полонених для внутрiшньополiтичної дестабiлiзацiї», – додала Марiя Томак.

 

Юрiй Качанов, керiвник Об’єднаного центру СБУ з координацiї пошуку незаконно позбавлених волi осiб, заручникiв i пошуку безвiсти зниклих у районi проведення збройного конфлікту на сході України, погодився, що за роботу над звiльненням «в’язнiв Кремля» конкретних вiдповiдальних фактично немає, i цю проблему потрiбно вирiшувати.

 

Що стосується полонених, яких утримують в ОРЛДО, у рамках Мiнського формату вже дiють 4 окремих пiдгрупи. Одна з них – гуманiтарна, але Росiя наполягає на тому, щоб усi аспекти розглядали як єдине цiле. За його словами, українська сторона зараз не може наполягати на бiльшому розмежуваннi цих питань.

 

«Гуманiтарна пiдгрупа дiє у рамках Мiнського формату, i ми тодi будемо говорити про те, що ми розриваємо Мiнський формат i переходимо у якийсь iнший», – пояснив вiн.

 

Українська сторона запропонує подiлити заручникiв на 4 категорiї.

 

Юрiй Качанов повiдомив, що завтра у рамках Тристоронньої контактної групи українська сторона запропонує роздiлити списки заручникiв на чотири категорiї.

 

«Буде 4 категорiї: це особи, якi встановленi i дали згоду; особи, якi встановленi i не дали згоду; особи, якi не встановленi, i особи, якi вiдмовилися вiд спiлкування з представниками ООН. Як цю пропозицiю сприймуть представники Росiї i ОРДЛО, ми ще не знаємо, але попередньо вони начебто погоджуються», – зазначив Юрiй Качанов.

 

Крiм того, зараз представники ОРЛДО хочуть, щоб представники ООН вiд кожного опитаного заручника отримали письмовi заяви за пiдписом представника ООН, який засвiдчує iдентичнiсть особи i бажання їхати на той бiк.

 

«Це не передбачено мандатом ООН i в цьому може бути проблема. Ми думаємо, що зможемо їх переконати, iнакше все знову зайде у глухий кут».

 

Вiн нагадав, що представники так званих «ЛНР-ДНР» категорично вiдмовилися вiд допомоги представникiв Мiжнародного Комiтету Червоного Хреста i ОБСЄ.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://rk.kr.ua/sestra-polonenogo-spetspriznachentsja-z-kropivnitskogo-prezentuvala-z-pravozahisnikami-kontseptsiju-vizvolennja-viiskovih

Переглядів: 482 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 07:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024