Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 16 » На Личаківському цвинтарі відновлюють надгробки видатних українців (ВІДЕО)
20:04
На Личаківському цвинтарі відновлюють надгробки видатних українців (ВІДЕО)

 

ЦЕГЛА З ІМЕННИМ КЛЕЙМОМ

 

 

 

 

 

       

           На Личаківському цвинтарі взялись реставрувати

         поховання  українських діячів та учасників патріотичних

         змагань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Близько мільйона гривень музей вклав у ці роботи минулоріч. І майже 1,5 млн грн планує цього року. На відновлення надгробків грошей із міського бюджету не беруть, вкладають кошти, зароблені завдяки туристам.

 

 

Надгробок Івана Левинського почистили і відновили ще минулоріч. Професор Львівської політехніки та водночас промисловець на початку ХХ ст. займався виробництвом цегли. Частина її з іменним клеймом збереглася дотепер. Матеріал використають для благоустрою поховання.

 

 

«Із тої фірмової цегли Левинського будуть зроблені сходинки, один комплекс сходинок, другий і по периметру повністю – замість поребрика», – повідомив директор музею «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай.

 

 

Цьогоріч на Личакові мають відновити майже 30 поховань українських діячів. Наразі дають собі раду власними силами – без залучення реставраторів.

 

 

«Зараз почали з чотирьох надгробних пам’ятників – Дмитра Волошина, поховання родини Чучманів, далі – Івана Охрімовича і ще одного. Йдеться про очищення від моху, нашарування цементу, який був в радянський період часу. Якщо пам’ятник похилений, його треба піднести і вирівняти», – зазначив працівник музею «Личаківський цвинтар» Андрій Гузій.

 

 

Поміж тим, ансамбль вхідної площі – це теж особливе завдання. Щороку тут відновлюють по одній каплиці.

 

 

«Першою була відновлена каплиця Бачевських, до речі за спонсорські кошти. Другою – каплиця Кисельків. І до фінансування долучилась Львівська пивоварня. Чому пивоварня – бо родина Кисельків мала у Львові підприємство з виробництва пива. Крім того, в цій каплиці спочиває засновник львівської швидкої допомоги Стройновський. Третя каплиця, яка буде відновлена цього року – Адамських. Адамський був офіцером армії Наполеона. А згодом він також був директором закладу для убогих, тобто це був благодійник», – розповів директор Личаківського цвинтаря.

 

 

Власників цих каплиць вважають важливими громадянами у житті Львова тодішніх часів. До відновлення їхніх усипальниць долучаються спонсори.

 

 

 

Співпрацю Личаківський цвинтар також налагодив і з польським та чеським консульствами.

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://zaxid.net/news/showNews.do?na_lichakivskomu_tsvintari_vidnovlyuyut_nadgrobki_vidatnih_ukrayintsiv&objectId=1420754

 

 

 

Переглядів: 781 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 15:32
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024