Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 18 » За даними ВООЗ, третина дорослого населення Землі має далекозорість
21:17
За даними ВООЗ, третина дорослого населення Землі має далекозорість

 

ТУРБУЮЧИСЬ ПРО ЗІР

 

 

 

 

Одна із найбільш поширених проблем із зором - гіперметропія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ця особливість -- далекозорість -- звична річ після сорока років. У цьому віці люди не можуть чітко бачити предмети зблизька, за 25 --30 сантиметрів біля себе.А чому так відбувається? Про це розповідає газеті Експрес Марта Влох, офтальмолог, молодший науковий співробітник відділення клінічної генетики ДУ «Інститут спадкової патології НАМНУ».

 

-- Чому далекозорість з’являється після сорока років?

 

-- Це нормальна вікова особливість. Перші скарги на зір з’являються у 40 -- 45 років. У цьому віці далекозорість -- гіперметропія виникає через те, що кришталик стає менш еластичним, змінюється його кривизна. Адже кришталик -- це один з елементів фокусування зображення на сітківку. Внаслідок певних вікових змін може з’являтися нечіткість зображення, ознаки зорової втоми. Спочатку з’являється дискомфорт, потреба віддаляти текст для читання, а з часом і відкоригувати такий зір окулярами.

 

-- Чи існує така проблема у більш ранньому віці?

 

-- Так. У дітей раннього віку (3 -- 6 років) ця особливість є анатомічною. Заломлювальна сила ока така, що фокус зображення розміщується поза сітківкою. При гіперметропії око трохи вкорочене у передньно-задній осі. Але в процесі росту дитячого організму око видовжується, далі формуватись усі зорові функції. При якщо ступінь далекозорості низький (одна-дві діоптрії), якщо гострота зору задовільна, якщо немає косоокості, корекція не потрібна.

 

Гіперметропія середнього і високого ступенів, як правило, вимагає раннього втручання. Зазвичай це особливість конкретного пацієнта, і розвивається вона через ряд генетичних чинників. У такому випадку треба одразу звертатися до фахівця, аби на перших етапах виявити проблеми й уникнути наслідків.

 

-- Якими можуть бути наслідки?

 

-- Як правило, у дітей це косоокість, амбліопія (більше відома як синдром ледачого ока). Ці хвороби потребують складнішого та тривалішого лікування. Варто ще сказати про далекозорий астигматизм. Це різна сила заломлення ока по різних осях, виникає різне фокусування зображення предметів на сітківці по відповідних осях. Як наслідок -- ймовірне зниження гостроти зору, косоокість, амбліопія.

 

-- Чи можна якось запобігти далекозорості в майбутньому?

 

-- Запобігти гіперметропії неможливо, адже це анатомічна особливість. Її треба вчасно виявляти, а в разі потреби -- коригувати. Основні види корекції -- окулярна і контактна. До речі, користування контактними лінзами можливе тепер навіть у дуже ранньому віці. Лазерна корекція теж може впоратися із цією проблемою. Але її робити можна лише з досягненням повноліття, коли цілком сформовані анатомічні структури ока.

 

 

Автор - Вікторія СЕРЕДА

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
За джерелом:

http://expres.ua/digest/2017/03/18/233433-danymy-vooz-tretyna-doroslogo-naselennya-zemli-maye-dalekozorist

 

Переглядів: 651 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 09:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024