Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 21 » У Червоному Хресті Одеси провели майстер-клас з плетіння «Мандали»
20:17
У Червоному Хресті Одеси провели майстер-клас з плетіння «Мандали»

 

ПРИЗАБУТЕ РУКОДІЛЛЯ ТРИПІЛЬЦІВ

 

 

       

 

       У Червоному Хресті Одеси провели

       майстер-клас з плетіння «Мандали»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 21 березня, Одеська обласна організація Товариства Червоного Хреста України провела для жінок, - вимушених переміщених осіб, -майстер-клас з плетіння "Мандали"

 

.

 

 

 

"Мандала" - це сакральний графічний символ, оберіг, який може стати оригінальним подарунком для близьких, або прикрасою для будинку.

 

 

 

 

 

 

Проект здійснюється за підтримки Уряду Японії через Міжнародну Федерацію Червоного Хреста і Півмісяця "Підтримка довгострокової соціальної стабільності в Україні".

 

 

 

 

 

 

Довідково:

 

Трипільську культуру відносять до числа найдавніших на Землі – вона розвинулася 7500 років тому й існувала задовго до цивілізацій стародавнього Шумеру, Єгипту та Китаю.

 

Трипілля – це розвинена культура землеробів, які зберігали тісний зв’язок з землею, чуйно відстежували цикли природи, зуміли створити перший місячний календар і дали назви багатьом з відомим нині сузір’ям.

 

 

Лише за деякими параметрами трипільська культура не «дотягує» до того, щоб бути визнаною в офіційній науці першою з великих цивілізацій.

 

 

 

 

 

 

 

 

Так, наприклад, орнаментальна система, відома завдяки останкам трипільської кераміки, була мовою символів – однак не встигла перетворитися на писемність. У декоративному мистецтві трипільців можна побачити накреслення найсильніших сакральних знаків, відомих нам – сварга (солярний символ), хрест, інь і янь.

 

 

Графічна мова стародавнього Трипілля – це не просто смислові позначення і декоративні форми. Вона володіє особливою суттю, енергетикою, яка може бути надзвичайно ефективною в Україні, живлячись від витоків древньої магії, від землі, на якій вона була народжена.

 

Древні прагнули робити речі не просто практичними і гарними – вони створювали кожен виріб як оберіг, зашифровуючи в орнаменті своєрідний символічний код. Одними з найпоширеніших в традиції декоративно-прикладного мистецтва є символи сонця, або, як їх ще називають – солярні знаки.

 

 

 

 

 

 

Загалом, солярна символіка в орнаментах різних народів світу дуже схожа – багато в чому це обумовлено тим, що стародавні майстри в першу чергу наслідували природні форми. Знаки сонця, серед іншого, асоціювалися не тільки з теплом і джерелом життя, вони позначали безперервний цикл, нескінченний рух у природі, її динаміку.

 

 

 

Фото – Одеської ОО ТЧХУ

За джерелами:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1782849235365697&set=pcb.1782851272032160&type=3&theater

http://skrynya.ua/statji-o-handmade/vdokhnoveniye/simvoly-solnca-v-ornamentah

 

 

Переглядів: 553 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 10:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024