Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 22 » Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації – у Полтавській ОО ТЧХУ
14:23
Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації – у Полтавській ОО ТЧХУ

 

 

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТОЛЕРАНТНОСТІ

 

 

 

 

 

Міжнародний день боротьби за ліквідацію

расової дискримінації – у Полтавській ОО ТЧХУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 березня з нагоди Всесвітнього дня боротьби з расовою дискримінацією в Полтавському базовому медичному коледжі відбувся захід на тему: "Основні принципи толерантності".

 

 

 

 

 

 

 

 

Волонтери Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України розповіли про свою діяльність у цьому напрямку та провели невеличкий інтерактив для студентів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідково:

 

 

Свято "Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації" був 26 жовтня 1966 року. Це було зроблено за рішенням 21 сесії Генеральної Асамблеї ООН, а відзначати його ухвалили 21 березня.

 

 

Ця дата була обрана для того, щоб вшанувати пам'ять людей, загиблих від рук поліції під час демонстрації, що відбулася 21 березня 1960 року в Шарпевілі, розташованому в ПАР. Учасники цієї мирної демонстрації хотіли висловити свій протест проти законів режиму апартеїду, які вимагали обов'язкову паспортизацію африканців, які проживають в ПАР. Тоді поліцейські розстріляли демонстрацію, при цьому загинуло 69 осіб.

 

Ця подія сколихнула світову громадськість і призвело до того, що ООН почало активно боротися проти расової дискримінації в світі. Расова Дискримінація - це міжнародне правопорушення, яке полягає в обмеженні, утиск прав за ознакою раси, а також пропаганді расистських ідей. Людей переслідують за мотивами їх расової приналежності.

 

 

Створивши таке свято, вона закликала міжнародне співтовариство використовувати ще більше сил для боротьби з будь-якими формами і проявами расової дискримінації, яка повинна бути повністю ліквідована в усьому світі. В цей день всі люди на нашій планеті, повинні замислитися про те, скільки бід і нещасть принесла расова дискримінація.

 

На жаль, сьогодні не можна говорити про повну її усунення. Ця проблема до цих пір залишається досить актуальною в деяких країнах. Особливо вона стосується багатонаціональних країн, на території яких уживаються представники різних етнічних груп і культур. Всі вони повинні навчитися розуміти і приймати один одного, ніхто не повинен вважати свою націю вище інших.

 

 

Расова дискримінація є серйозним порушенням прав людини і його основних свобод. Її прояви несправедливі і є злочином проти людської гідності. Адже не можна принижувати і переслідувати людину тільки за колір його шкіри, в якому він абсолютно не винен.

 

 

На думку ООН, дискримінацію також можна вважати важливою перешкодою на шляху до економічного і соціального розвитку. Ускладнює вона і процеси міжнародного співробітництва та підтримання миру.

 

 

ООН суворо засуджує расову дискримінацію. Будь-яка політика з нею пов'язана є не тільки неприйнятною, але є несумісною із зобов'язаннями, які були прийняті державами-членами організації.

 

 

У цей день ООН щорічно звертається до керівників усіх країн із закликом дотримуватися Декларацію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і Загальну декларацію прав людини. Необхідно також приймати різні заходи, включаючи законодавчі, для боротьби з цим явищем.

 

 

ООН розглядає різні програми, здатні допомогти у вирішенні проблеми расової дискримінації. Дана організація піклується про те, щоб всі люди в світі отримували рівні можливості загальноосвітньої і професійної підготовки. Дуже важливо при цьому гарантувати людям право голосу і рівний доступ до соціального обслуговування.

 

 

Торкнулася проблема расової дискримінації та спорту. Так, у 1968 році міжнародним спортивним федераціям і асоціаціям було рекомендовано виключити з числа своїх членів представників ПАР, поки в цій країні не відбудеться ліквідація апартеїду. У 1971 році Генеральна Асамблея визнала цю рекомендацію. Їй також були введені тимчасові правила, що дозволяють боротися з расовою дискримінацією в спорті.

 

 

Однак, незважаючи на численні звернення Асамблеї, в Південній Африці в 1970-х відбулося посилення проявів апартеїду та інших форм расової сегрегації.

 

30 листопада 1973 року була прийнята Міжнародна конвенція про припинення апартеїду. Цей документ набув чинності 18 липня 1976 року. 31 грудня 1977 ця Конвенція була ратифікована 38 країнами. 14 грудня 1977 Асамблеєю була прийнята Міжнародна декларація проти апартеїду в спорті. Всі держави світу повинні були припинити всі спортивні контакти з тією країною, яка продовжує проводити політику апартеїду.

 

 

В кінці 1980-х років в Південній Африці почався процес демократизації. Всі обмеження в спорті були повністю зняті тільки в 1991 році.

 

 

 

Фото – Полтавської ОО ТЧХУ

За джерелом:

https://vk.com/redcrosspoltava?w=wall-96051451_151

 

 

 

Переглядів: 518 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 15:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024