Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 24 » 24 березня - Всесвітній день боротьби проти туберкульозу
09:15
24 березня - Всесвітній день боротьби проти туберкульозу

 

ТУБЕРКУЛЬОЗ – ВИЛІКОВНИЙ

 

 

       

 

       22 березня в МОЗ України відбулися збори,

       з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У 2016 році близько 29 тис осіб захворіло на туберкульоз в Україні, що на 4,3% менше ніж у 2015 році. У той час як захворюваність на туберкульоз знижується, спостерігається поширення мульти-резистентного туберкульозу, а своєчасне виявлення і дотримання правильного лікування часто стає проблемою.

 

Спільні зусилля Міністерства охорони здоров'я, Центру громадського здоров'я МОЗ України, агентств системи ООН, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та громадянського суспільства допомогли поліпшити забезпечення доступу до медичної допомоги і змінити підхід в сторону профілактики і лікування туберкульозу поза лікувальними установами.

 

З 2015 року Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) допомагає Міністерству охорони здоров'я закуповувати ліки і медичну техніку для діагностики туберкульозу. У минулому році завдяки міжнародним закупівлям досягнуто економію, яка дозволила додатково закупити 22% ліків. Закупівлю протитуберкульозних препаратів і діагностичних виробів тільки в цьому році було завершено.

 

 

 

 

 

 

 

 

Крім питання своєчасного виявлення туберкульозу та дотримання правильного лікування серед пацієнтів, стикаємося часто з недостатньою поінформованістю про туберкульоз серед медичних працівників, соціальних працівників і в цілому населення України.

 

Міністерство охорони здоров'я здійснило ряд кроків для трансформації підходу до подолання епідемії туберкульозу та відповідного лікування в українській системі охорони здоров'я.

 

Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції, зазначила: «Міністерство спільно з партнерами вже розробило концепцію Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки, яка на завершальному етапі узгодження в центральних органах виконавчої влади. Запуск програми одночасно з реформою первинної ланки медичної допомоги дозволить забезпечити реалізацію ефективних моделей лікування пацієнтів, відповідати сучасним міжнародним підходам і практикам».

 

Янтомас ХІМСТРА, ПРООН Україна Директор зазначив: "Ми бачимо, які потужні докладаються зусилля Глобальним фондом по боротьбі з туберкульозом, СНІДом та малярією, Партнерством проти туберкульозу та іншими організаціями. Ми закликаємо продовжити цю роботу. Тільки партнерство на глобальному і на місцевому рівнях може привести нас до кінцевої мети - подолати туберкульоз і забезпечити право на здорове життя для людей всього світу. Як ПРООН в Україні, ми робимо свій внесок шляхом забезпечення доступу громади України до якісного лікування. "

 

За словами начальника відділу нагляду і лікування туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ України Яни Терлеєвої, в Україні в 2016 році розрахункова захворюваність склала 67,6 на 100 тис. жителів, в той же час 22,5% випадків захворювань на туберкульоз не були виявлені своєчасно, що призводить до подальшого поширення туберкульозу серед населення.

 

«Сьогодні в Україні туберкульоз виліковний, при цьому лікування протитуберкульозними препаратами абсолютно безкоштовне. Раннє виявлення та дотримання правильного лікування - запорука успішного одужання. Однак загрозливих масштабів набуває поширення стійких форм туберкульозу (МРТБ), лікування якого тривале і менш успішне: Україна входить в п'ятірку країн світу з найвищим тягарем МРТБ. У 2016 році зареєстровано 8709 випадків МРТБ. Цю ситуацію слід сприймати як кризу в галузі охорони здоров'я», - зазначила Яна Терлєєва.

 

 

 

 

 

 

Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ»: «У нас з'явився шанс зупинити епідемію туберкульозу в рамках стратегії ВООЗ, розрахованої на найближчі 18 років. Завдяки зусиллям пацієнтських спільнот та активістів, в минулому році ми домоглися збільшення фінансування держпрограми для пацієнтів з туберкульозом на 140%. Але ще треба багато зробити - в тому числі для дотримання прав пацієнтів з туберкульозом, надання їм максимального доступу до препаратів і впровадження в Україні новітніх протоколів лікування».

 

У 2016 році для боротьби з поширенням туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні, Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією виділив кошти в розмірі 392 500 000 гривень, ще 162 500 000 очікується на 2017 рік.

.

ПРООН допомагає зміцненню потенціалу Національної ради з питань туберкульозу та ВІЛ / СНІДу у виконанні своїх функцій Координаційного механізму країни, відповідно до вимог та рекомендацій Глобального фонду. У 2017 році ПРООН розпочала закупівлі для 22 з 23 програм за кошти бюджету 2016 року в рамках контракту з Міністерством охорони здоров'я. В цілому ПРООН повністю завершила закупівлі по 8 і частково за 7 програм використавши більш ніж 37% від 78 мільйонів доларів США, наданих Міністерством охорони здоров'я України для закупівель ПРООН.

 

 

Довідково

 

Всесвітній день туберкульозу відзначається 24 березня. Туберкульоз - це захворювання, яке викликається бактеріями (мікобактерії туберкульозу), які найчастіше впливають на легені. Туберкульоз передається від людини до людини повітрям. За даними ВООЗ, у 2015 році 10,4 мільйона осіб захворіли на туберкульоз і 1,8 мільйона - померло від цієї хвороби (в тому числі 0,4 мільйона серед людей, що живуть з ВІЛ). Понад 95% випадків смерті від туберкульозу відбуваються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

 

Працівники та волонтери організацій Товариства Червоного Хреста України активно проводять санітарно-освітню роботу, спрямовану на профілактику туберкульозу, ВІЛ-інфекції та інших соціально небезпечних хвороб.

 

Найбільш масштабним в цьому напрямі є проект «Соціальний супровід та формування прихильності до лікування туберкульозу» в рамках програми «Зниження захворюваності на туберкульоз в Україні за рахунок розширення та поліпшення доступу до високоякісних послуг з профілактики та лікування туберкульозу», що фінансується Глобальним Фондом боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

За роки виконання проекту, з 2011 року, був забезпечений медико-соціальний супровід близько 18 тис. хворих 1-ї, 2-ї та 3-ї категорій з факторами ризику відриву від лікування та більше 1 тис. хворих на мультирезистентний туберкульоз. Ефективність лікування становить 88,8%.

 

Традиційні масштабні інформаційні компанії проводяться червоно хресними організаціями до відповідних Міжнародних та всесвітніх днів із залучення значної кількості молоді та працівників медичних установ і закладів.

 

 

 

 

Фото - ucdc.gov.ua

За джерелами:

http://ucdc.gov.ua/news/show/vsesvitnii-den-borotbi-z-tuberkulozom-2017-svojechasne-viyavlennya-ta-pravilne-likuvannya-tuberkulozu-znachno-polegshuje-proces-oduzhannya-pacijentiv

http://redcross.org.ua/sanedu/

 

 

 

.

Переглядів: 541 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 13:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024