Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 24 » День боротьби з туберкульозом: Проекти Червоного Хреста в Україні
12:51
День боротьби з туберкульозом: Проекти Червоного Хреста в Україні

 

СЕРЙОЗНА ПРОБЛЕМА СУЧАСНОСТІ

 

 

 

День боротьби з туберкульозом:

Проекти Червоного Хреста в Україні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день світова спільнота звертає увагу населення планети на серйозну проблему сучасності, що становить загрозу здоров’ю людей в усьому світі.

За офіційними даними ВООЗ, - у світі близько 9,6 млн. осіб хворіють на туберкульоз, щорічно близько 1,5 млн людей помирає внаслідок цього захворювання.

 

 

Для України туберкульоз становить серйозну загрозу здоров’я населення. Епідемічна ситуація почала погіршуватись з середини 90-х років ХХ сторіччя, а за показниками захворюваності Україна входить до списку 18 країн з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз серед 53 країн Єврорегіону.

 

В останні роки актуальною проблемою для України є зростання частки медикаментозно нечутливих форм захворювання – мультирезистентного туберкульозу (МР ТБ), який є великим тягарем для національної системи охорони здоров’я, у зв’язку з коштовністю курсу лікування.

 

За даними ВООЗ, в Україні МР ТБ мають 16% хворих, яким вперше встановили діагноз туберкульозу, та 44% хворих із рецидивом захворювання.

 

Основними причинами поширення туберкульозу в Україні є невчасне виявлення хвороби, неналежне забезпечення протитуберкульозними лікарськими засобами, високий рівень поширення ВІЛ/СНІДу, а також низький рівень життя населення та недостатність фінансування протитуберкульозної служби.

 

 

Одними із складових національної стратегії протидії туберкульозу є залучення громадських організацій до активної участі в забезпеченні населення з обмеженим доступом до медичної допомоги, підвищення громадської обізнаності щодо туберкульозу, створення належних умов для ефективної реалізації завдань у сфері протидії туберкульозу.

 

 

 

 

 

 

Товариство Червоного Хреста України реалізує 2 проекта боротьби з туберкульозом

 

 

1. Проект «Зниження захворюваності на туберкульоз в Україні»

 

 

З 2011 року Товариство Червоного Хреста України є одним із виконавців проекту «Зниження захворюваності на туберкульоз в Україні шляхом розширення та покращення доступу до високоякісних послуг з профілактики та лікування туберкульозу», який реалізується за кошти гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Основними завданнями ТЧХУ в рамках медико-соціальної підтримки є забезпечення контрольованого протитуберкульозного лікування для осіб з факторами ризику на амбулаторній фазі лікування, підвищення прихильності до лікування за рахунок проведення індивідуальної психосоціальної підтримки та забезпечення хворих продуктовими наборами та координація дій, щодо протидії туберкульозу з фтизіатричною службою.

 

Для виконання проекту Товариством створено групу впровадження на рівні Національного комітету ТЧХУ та в регіонах, проведено тематичні тренінги з сертифікацією для 1200 патронажних медсестер та волонтерів.

 

 

 

 

 

 

Менеджерами групи впровадження регулярно виконуються моніторингові візити до регіонів, а також проводяться наради з розбудови спроможності регіональних проектних груп, де проходить обговорення питань, що стосуються охоплення хворих підтримкою, а також надається методична допомога щодо забезпечення якості послуг і звітних даних.

 

За період виконання першої частини проекту (2011 – 2014) на медико-соціальний супровід у 27 регіонах України до ТЧХУ було передано 17 117 хворих на туберкульоз 1, 2, та 3 категорій з факторами ризику відриву від лікування із них 14 348 хворих завершили супровід з результатами «вилікуваний» та «лікування завершено», що становить 88,8% ефективного лікування.

 

Психологічну підтримку щодо рівня обізнаності та залучення хворих на туберкульоз до медико-соціальних програм ТЧХУ надавали 97 психологів. Загальна кількість хворих на ТБ 1, 2, 3 та 4 категорій, які отримали консультативні послуги, склала 10 728 осіб для яких було проведено 45 349 консультацій.

 

Впродовж 2015-2017 рр. Товариством Червоного Хреста України проводиться планомірне охоплення медико-соціальним супроводом хворих на МР ТБ в рамках проекту «Інвестиції заради впливу на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції» у 25 регіонах України.

 

 

 

 

 

 

Протитуберкульозною службою передано на супровід ТЧХУ 5975 хворих на МР ТБ, які забезпечені ліками, закупленими за кошти Глобального фонду, а також хворих, які знаходяться на медикаментозному забезпеченні з державного бюджету, але не мають прихильності до лікування.

 

Крім забезпечення регулярного прийому ліків, надається мотиваційна підтримка у вигляді продуктових наборів (при регулярному прийомі ліків – 2 рази на місяць). Проведення контрольованого лікування передбачає також встановлення позитивної комунікації між медсестрою та хворим і проведення психологічної підтримки для успішного виконання завдань протитуберкульозної терапії.

 

Позитивні результати проведеної роботи підтверджуються результатами проведеного аналізу лікування 1 425 хворих на МР ТБ 3 та 4 когорт 2014 р., які перебували на супроводі ТЧХУ, 1 101 – завершили лікування з результатами «вилікуваний» та «лікування завершено», що відповідає 77,26% ефективного лікування.

 

В рамках реалізації проекту разом з фахівцями МБФ «Альянс громадського здоров’я» та представниками регіональних протитуберкульозних служб налагоджено тісну співпрацю в проведенні моніторингу, забезпечені стандартизації ведення випадку кожного хворого на МР ТБ, що веде до росту ефективності результатів впровадження проекту.

 

 

 

 

 

 

2. Проект «Виклик туберкульозу»

 

 

Товариство Червоного Хреста України з лютого 2017 року впроваджує проект, який має назву «Виклик туберкульозу» при підтримці «Програми оптимальних технологій в охороні здоров’я» в Україні (PATH).

Наразі проект реалізується у 3-х областях України – Миколаївській, Полтавській та Київській. З червня 2017 року проект розпочнеться і в Львівській області.

 

 

Мета проекту – підтримка і супровід хворих на мультирезистентний туберкульоз. У рамках проекту здійснюється ДОТ: мотивування гігієнічними та продуктовими наборами, соціально-психологічна підтримка.

Проект розрахований на 8 місяців. Загалом проект має на меті охопити 170 бенефіціарів, які будуть проходити тривале лікування за підтримки патронажних медичних сестер Товариства Червоного Хреста України.

 

Автор: Maria Yeremenko

 

 

Фото - прес-служби ТЧХУ

За джерелом:

http://redcross.org.ua/2017/03

 

Переглядів: 641 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 21:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024