Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Квітень » 1 » Сьогодні 1 квітня – День сміху і жартів
13:26
Сьогодні 1 квітня – День сміху і жартів

 

СМІХ – ПРОДОВЖУЄ ЖИТТЯ

 

 

 

 

Віктор Гюго якось зауважив, що людина народжується

з криком і плачем, помирає – зі стогоном, то у проміжку

між цими двома подіями залишається тільки одне –

сміятися і жартувати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цей день, або як його ще називають, День дурника, відзначають не тільки в багатьох європейських країнах, але й по всьому світі, зокрема і в США.

 

Відомий він із ХVІІ століття, «батьками-засновниками» вважають англійців. Триста з лишком років тому, відомий англійський письменник і антиквар Джон Обрі (добрий приятель такого серйозного чоловіка як Томас Гоббс), котрий збирав не тільки старі цінні речі, але й усілякі кумедні історії, чутки, плітки та лондонські анекдоти, вперше згадав про «Свято дурників».

 

Декілька років потому, гурт молодих лондонців квітневого ранку запрошував містян до Тауера – мовляв, там відбувається цікаве й незабутнє видовище – миття левів. Роззяв завжди і всюди вистачає, тому чимало городян клюнули на цю байку й рушили до Тауера. Щоправда, там їх зустріла не схильна до веселощів варта й наказала забиратися геть, пригрозивши, замість левів, влаштувати добрячу мийку настирам.

 

Утім, дехто сумнівається в тому, що першими День сміху «винайшли» саме британці й надає пальму першості у цій справі французам. Як би там не було, а в Україні цей веселий День з’явився приблизно з кінця ХVІІІ століття, а остаточно затвердився у столітті ХІХ. Його, як і новорічне свято, «завезли» іноземці.

 

Про те, що День сміху в Україні прижився, можна зрозуміти по тодішній пресі, яка рясніє першоквітневими жартами – здебільшого досить невинними. То повідомляється про начебто новий невиданий роман Віктора Гюго, то йдеться про те, що відомий критик і теософ «Південного краю», такий собі пан Черняєв написав у віршах рекламу про американські підтяжки «Еластік-Міракле», або про те, що директор одного з театрів пообіцяв залізти у пляшку, а коли в приміщення набилася тьма-тьмуща людей – поклав біля скляної посудини табличку «перше квітня», розвернувся й пішов за куліси.

 

Цікаво, що першоквітневі жарти, містифікації з центральних газет перекочовували на шпальта регіональних ЗМІ – таким чином довірливих провінціалів теж зачіпали крила «першоквітневої качки» (тобто, все як і зараз, тільки з поправкою на швидкість розповсюдження інформації).

 

За радянської доби українці жартували, але гумор був переважно сумний. День сміху з’явився у нас лише на початку 70-х років, з початком всесвітньо відомої одеської Гуморини, яка відтоді стала традиційним заходом, справжнім святом сміху і гумору.

 

 

Довідково:

 

Червоний Хрест використовує сміх для підтримки духу пацієнтів лікарень. У Рівному, Харкові, Запоріжжі, інших містах діють групи волонтерів, які прибрали назву «палатні клоуни». Вони часто бувають у дитячих відділеннях лікарень і просто в палатах проводять веселі клоунади, які піднімають настрій у маленьких пацієнтів і вселяють віру у швидке одужання.

 

 

 

 

 

 

(Про один з таких візитів у Запоріжжі див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2017-03-16-10054).

 

Такі бригади волонтерів Червоного Хреста виїжджають також і в геріатричні інтернати, де перестарілі постояльці мають змогу повеселитися і забути хоч на мить про тягар самотньої старості.

 

 

 

Фото – Укрінформ та Запорізької ОО ТЧХУ

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2203670-1-kvitna-pamatni-dati.html

 

 

 

 

Переглядів: 587 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 11:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024