Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Квітень » 2 » Головний мозок виявився вдесятеро активнішим, ніж думали вчені
19:40
Головний мозок виявився вдесятеро активнішим, ніж думали вчені

 

ДИКТАТУРА МОЗКУ

 

 

 

У світі в березні відзначали Тиждень мозку,

щоб привернути увагу людства до одного

з основних органів людини - головного мозку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цікаво, що вага цього органа становить лише 3% маси тіла, а він керує всіма процесами в людському організмі!Що ж науці вже відомо про головний мозок? Які секрети приховує цей орган?

 

Про таке газеті "Експрес" розповіли Тетяна Куценко, доцент кафедри фізіології людини та тварин, професор Микола Макарчук, доктор бiологiчних наук, завiдувач кафедри Київського нацiонального унiверситету iменi Тараса Шевченка, та фізіолог Сергій Данилов.

 

-- Коли саме формується головний мозок?

 

М. Макарчук:

-- За Конвенцiєю Ради Європи (вiд 1996 року) людиною вважається ембрiон, котрому лише 15 днiв. За основу такого терміну взято період, коли в плода формується мозок. Йдеться про орган, який вважають чи не найбільшим дивом і винаходом природи. Його вага становить лише близько 3 відсотків маси тіла людини, але нейронних зв'язків у ньому більше, ніж атомів у Всесвіті (через це вважається, що складнішою є саме будова головного мозку, а не Всесвіту).

 

С. Данилов:

-- Відомо, що температура мозку становить 36,9 -- 37,8 градусів -- до речі, для її вимірювання термометр з інфрачервоним випромінюванням прикладають до барабанної перетинки. Саме цей орган координує абсолютно всі процеси в нашому організмі й водночас забезпечує людину вищими психічними функціями (йдеться про мислення, мову, фантазію, здатність до наукової роботи чи навіть складання віршів). Тож не дивно, що він найбiльш енергомісткий та енерговитратний серед органів. Для прикладу, коли людина відпочиває, мозок витрачає понад 20% загальної енергiї органiзму. Коли працює, цей показник збiльшується до третини загальної кiлькостi. А при розподілі кілокалорій мозок забирає собі чверть.

 

 

 

 

 

 

-- А чи правда, що людина навіть наполовину не використовує можливостей свого мозку?

 

М. Макарчук:

-- Лише на 10%... Хоча, за даними американських учених, у голові людини може поміститить такий обсяг інформації, який є у світовій інтернет-мережі. Іншими словами, наша голова може працювати, як комп'ютер. Хоча сучасна людина не дуже любить часто напружувати мозок (за підрахунками, це робить лише 5% людства), і за нас усе виконують машини. Тоді як цей орган потребує постійної роботи й тренування (за аналогією з м'язами), лише завдяки такому принципу людство й вижило. Цікаво, що нашi попередники мали мозок значно бiльшого розмiру: за останнi 20 тисяч рокiв цей орган втратив у вазi близько 200 грамiв. До слова, науковці довели: запорукою тривалого життя людини є висока інтелектуальна робота мозку. Іншими словами, що розумніша людина, то довше вона житиме.

 

-- А це правда, що мозок у чоловіка і жінки різниться? Якщо так, то чому?

 

М. Макарчук:

-- Мозок чоловіка важить у середньому півтора кілограма, у жінки -- на 200 грамів менше. Це можна пояснити так званим статевим деморфізмом -- через більші розміри тіла деякі органи також більші. Крім того, вчені з'ясували, що в жінок одночасно працює ліва й права півкулі, тоді як у чоловіків -- кожна по черзі, залежно від потреби. А згідно з результатами недавніх досліджень, за останні сто років рівень інтелекту обох статей підвищився, але жінки випередили в цьому процесі чоловіків.

 

Т. Куценко:

-- Мозок людини еволюціонує, підтвердженням такого висновку науковців стала й поява найновішої префронтальної кори, котра відповідає, зокрема, за контроль над емоціями. Це свідчить про той факт, що, залежно вiд умов і потреб, вiн може змінюватись і перебудовуватись. Загалом ми говоримо про один з надскладних органів, який ніколи не відпочиває й не потребує цього. Нам лише може здаватись, що голова перевантажена, насправді в кожного з нас є чималий запас можливостей, які ми просто не використовуємо. Тож не дивно, що досі не вдалось відтворити цей орган, себто створити штучний мозок людині не під силу.

 

-- Були спроби?

 

М. Макарчук:

 

-- Нещодавно вченим вдалось створити андроїд, на кшталт мозку п'ятитижневого плоду. Хоча це більше скидалося на скупчення стовбурових клітин, які змусили відповідно ділитись. Тоді як у гіпокампі (структура мозку) впродовж життя людини утворюються нові стовбурові клітини, котрі можуть перетворюватись на потрібні клітини і вбудовуватись у ділянку, де їх бракує.

 

- Хіба таке можна відтворити?!

 

С. Данилов:

 

-- Зрештою, як можна відтворити орган, який у кожної людини особливий і відрізняється від інших. Так, ми маємо первинні й вторинні звивини, а от третинні звивини є індивідуальною особливістю, на формування й розвиток яких впливають досвід, спосіб життя, навіть професійні обов'язки. Для прикладу, у таксистів гіпокамп (структура у скроневій звивині, котра відповідає за пам'ять та просторову орієнтацію) краще розвинений, ніж у людей інших спеціальностей. У головному мозку піаністів зони, котрі відповідають за рухи пальців, вдвічі-втричі більші, ніж у тих, хто не грає на музичному інструменті.

 

 

 

 

 

 

-- А до якого віку мозок працює на максимальних потужностях?

 

М. Макарчук:

 

-- Відомо, що пік можливостей головного мозку людини настає в 20 років, мова про роботу пам'яті й здатність до навчання. Але це не означає, що після цього віку ми втрачаємо певні можливості до пізнання. Аж ніяк! На такому ж рівні голова може працювати щонайменше до 50 років. А якщо навіть у 80-річнову віці щодня бодай 20 хвилин розв'язувати кросворди, робота мозку відчутно поліпшуватиметься. До слова, процеси старіння (зокрема, цього органа) можна сповільнити, для цього потрібно поєднувати інтелектуальну й рухову діяльність. Тож при бажанні ми можемо збільшувати й поліпшувати можливості свого мозку. Цьому сприяють вивчення віршів та іноземних мов, гра в шахи, розгадування кросвордів. При тім активуються різні нейронні мережі в мозку, пов'язані з різними типами обробки інформації. Людина не стоїть на місці, вона розвивається, бо інакше не може бути. Цього вимагає наш головний мозок.

 

Автор матеріалу - Лариса ПЕЦУХ

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2017/03/31/235568-golovnyy-mozok-vyyavyvsya-vdesyatero-aktyvnishym-dumaly-vcheni

 

Переглядів: 632 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 06:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024