Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Квітень » 4 » Запорізька газета «МІГ» про шкоду, завдану самотнім і лежачим хворим скороченням патронажної служби ТЧХУ
20:34
Запорізька газета «МІГ» про шкоду, завдану самотнім і лежачим хворим скороченням патронажної служби ТЧХУ

 

ЩО РОБИТИ?

 

 

       

       Запорізька газета «МІГ» про шкоду, завдану самотнім

       і лежачим хворим, скороченням патронажної служби ТЧХУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У газету «Міг» звертаються самотні запорожці - інваліди, лежачі, котрі, за їхніми словами, не можуть отримати догляд на дому. Як виявилося, такі випадки не поодинокі, адже з січня цього року ліквідовано патронажна служба Червоного Хреста, співробітники якої [патронажні сестри] приходили додому до одиноких літніх людей, інвалідів, ветеранів війни і праці та надавали їм медичну допомогу і догляд.

 

 

Таке рішення прийняло Міністерство охорони здоров'я України, позбавивши службу державного фінансування. Чиновники мотивували це тим, що в усьому світі національні Товариства Червоного Хреста фінансуються за рахунок благодійних пожертвувань, а не з коштів держбюджету. А також, що не бачать сенсу в дублюванні Червоним Хрестом функцій Мінсоцполітики в частині надання соціальних послуг одиноким непрацездатним громадянам.

 

 

 

 

 

 

Заступник голова Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України Надія Божок (на знімку) розповіла "Мігу", що скарги і дзвінки від людей похилого віку на неотримання допомоги на дому надходять і до них:

 

 

- Ось лежить у мене лист від мешканки Куйбишевського району. Вона зверталася до чиновників у Київ, ті "спустили" в область, в результаті її лист виявилося у нас. А Червоний Хрест нічого не може зробити - всі співробітники патронажної служби скорочені. Ми боролися на національному рівні, пояснювали, що патронажна служба потрібна, але нас не почули, - каже Надія Іванівна.

 

 

- Чи справді Червоний Хрест дублював функцій Мінсоцполітики в частині надання соціальних послуг?

 

 

- Не думаю. Наші патронажні сестри були "універсальними солдатами": адже на 70 відсотків - це медпрацівники з досвідом, з якісними навичками, які вийшли на пенсію за вислугою років. Поряд з наданням медичної допомоги [ін'єкцій, вимірювання тиску, перев'язок, інше] вони надавали підопічним послуги соціально-побутового характеру. [На відміну від соціальних працівників, які більшу частину своїх послуг виконують за певну плату, патронажна служба Червоного Хреста доглядала за самотніми пенсіонерами абсолютно безкоштовно].

 

 

У Запорізькій області на обслуговуванні у 160-ти патронажних сестер були 12500 осіб, а зарплата при цьому сплачувалася мінімальна. Виходить, однієї місячної зарплати нардепа вистачило би, щоб платити за працю сестричці цілий рік. Я вже не кажу про зарплату деяких категорій суддів ...

 

 

 

 

 

 

- А що ж територіальні центри соціального обслуговування, на які тепер покладено функції патронажної служби?

 

- Головним завданням центру є надання соціальних послуг, серед яких: придбання і доставка продуктів харчування, приготування їжі, прання, організація медичної допомоги. – розповіла газеті директор Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування Марина Боренос. - Знаючи про ліквідацію патронажної служби, співробітники центру зв'язалися з кожною людиною з бази Червоного Хреста, щоб дізнатися її потреби, всім пропонували послуги соціальних робітників терцентру соцпослуг.

 

У базі було 1077 осіб. З них 363 осіб відмовилися, так як потребували догляду саме в медичних послугах, які надавали патронажні сестри, а соціальні працівники надати їх - не компетентні; 95 осіб просто відмовилися; а 619 чоловік тепер стали підопічними соцслужби.

 

 

Виходячи з представлених цифр, можна зробити висновок, що тепер більше чотирьохсот запорожців, котрі мали потребу саме в медичних послугах, повинні сподіватися тільки на допомогу медсестер з поліклініки за місцем проживання.

 

Патронажна служба Червоного Хреста проіснувала в Україні 55 років.

Тепер її немає. Напевно, "реформаторам" з кабінетів не видно, в чому полягає робота патронажних медсестер і не видно тих одиноких нещасних людей похилого віку, які щодня потребують допомоги сестричок ...

 

 

З усіх питань соціального обслуговування можна звертатися у Запоріжжі за телефоном 236-98-20.

 

 

 

 

 

 

МОВОЮ ЦИФР:

 

На грудень 2016 року підопічними патронажної служби Червоного Хреста, яка налічувала 3200 медсестер, були на обслуговуванні близько 350-ти тисяч осіб, в тому числі близько 35-ти тисяч лежачих хворих.

 

Медичні послуги становили 79 відсотків, соціальні - 21 відсоток від діяльності патронажної служби.

 

В середньому, патронажна сестра отримувала на місяць 1640 гривень [в залежності від категорії].

 

[З інтерв'ю першого заступника генерального директора Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Лілії Білоус "Українським новинам", грудень 2016- го]

 

 

 

Фото – Запорізької ОО ТЧХУ

За джерелом:

http://mig.com.ua/hot/item/26459-kto-pomozhet-odinokim-starikam

 

 

Переглядів: 593 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 11:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024