Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Квітень » 8 » Відкритий лист лідерів молодіжної ланки Харківської ОО ТЧХУ з нагоди Всесвітнього дня здоров'я
14:47
Відкритий лист лідерів молодіжної ланки Харківської ОО ТЧХУ з нагоди Всесвітнього дня здоров'я

 

ДЕПРЕСІЮ ТРЕБА ПОБОРЮВАТИ

 

 

       

       Відкритий лист лідерів молодіжної ланки

       Харківської ОО ТЧХУ з нагоди Всесвітнього

       дня здоров'я – до своїх волонтерів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наводимо цей лист без скорочень, бо в ньому кожен рядок, як вилитий з бронзи своєрідний рельєф, до якого не можна нічого ні додати, ні відняти:

 

«Любі друзі!

Сьогодні Всесвітній день здоров'я! Тож ранок починається не з кави, а з ранкової зарядки!

 

Це глобальна кампанія, яка спрямована на привернення уваги кожного жителя нашої планети до проблем здоров'я та охорони здоров'я.

 

Щороку Всесвітній день здоров'я присвячується глобальним проблемам. У цьому році темою стала депресія. Від неї страждають люди різного віку, всіх категорій населення і в усіх країнах. Депресія негативно відбивається на здатності людини виконувати навіть найпростіші повсякденні завдання.

 

 

 

 

 

 

Одним з ефективних рішень цієї проблеми - є регулярне заняття спортом. Спорт стимулює вироблення ендорфінів (гормонів щастя). Під час занять йдуть з голови геть негативні думки. Регулярні заняття спортом підвищують упевненість у собі. Багато видів фітнесу дозволяють отримати заряд позитивної енергії і збалансувати емоційний стан, а командні види спорту – це відмінний спосіб познайомитися з новими людьми і завести собі друзів.

 

 

 

 

 

 

Існує багато способів позбавлення від поганого настрою і депресії - медитуйте, розвивайте силу волі, вибирайтеся частіше на природу, створюйте комфортні умови житла, оточуйте себе позитивними людьми і самі даруєте гарний настрій близьким, не забувайте радіти дрібницям і завжди знаходите час для відпочинку і веселощів!»

 

 

ДОВІДКОВО:

 

Чому дуже висока ціна цього відкритого листа? Тому що він написаний від щирого серця, на одному подиху, з великим натхненням і дає слушні поради своїм молодим читачам, як подолати депресію.

 

Статистика свідчить: депресія - другой за поширеністю фактор, що призводить до непрацездатності або втрати здоров'я, і є головною причиною 128 тисяч самогубств, що стаються у Європейському регіоні ВООЗ щорічно.

 

Значну увагу ВООЗ звертає на три групи підвищеного ризику: підлітки та молодь, жінки репродуктивного віку (особливо, після пологів) та люди похилого віку (старші 60 років). Гасло цьогорічного дня здоров’я - «Давай поговоримо».

 

 

 

 

 

 

Депресія - це хворобливий стан, що характеризується пригніченим настроєм, тяжкими душевними стражданнями, зниженням здатності отримувати задоволення, зниженням психічної активності, різноманітними відхиленнями в роботі внутрішніх органів.

 

Як правило, депресія триває 6-9 місяців, однак від 15% до 20% пацієнтів переживають її протягом 2 років або довше.

 

Як зазначає головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з психіатрії Юрій Закаль, 50% осіб, котрі страждають на депресію, взагалі не звертаються за допомогою. Серед тих, хто все ж це робить, лише 25-30% потрапляють на прийом до психіатра.

 

Для класичної депресії характерні три основні симптоми: зміна емоційного фону, гальмування інтелектуальної діяльності та рухової активності. Настрій не просто знижується, а супроводжується почуттям безвиході і туги, при цьому пригніченість або дратівливість не минає протягом тривалого часу.

 

При депресії людина втрачає інтерес до раніше улюбленої діяльності – вона постійно відчуває себе втомленою, спостерігається занепад сил. Крім того, депресія може доповнюватися песимізмом, почуттям провини, тривоги або страху, заниженою самооцінкою, погіршенням здатності концентруватися і приймати рішення, забудькуватістю, думками про смерть або самогубство, нестабільним апетитом, зниженням або набиранням ваги, порушеннями сну (безсонням або пересипанням).

 

Особливими варіантами депресивних розладів є масковані (соматизовані, вегетативні, «депресія без депресії») форми депресії. Йдеться про синдроми, у яких головні прояви, характерні для депресій (понижений настрій, загальмованість і пригніченість, почуття вини), мало виражені або ж узагалі відсутні.

 

На перший план при маскованих депресіях виступають больові, вегетативні та сомато-неврологічні прояви (суб’єктивні скарги і об’єктивні порушення), які маскують власне депресивні прояви і посідають центральне місце у клінічній картині (наприклад, вперті головні болі або вкрай неприємні і нестерпні відчуття у різних частинах тіла), що ускладнює діагностику.

 

Характерною для цих пацієнтів є алекситимія – нездатність розпізнавати, виразити і описати свій душевний стан, що виражається у бідності та стереотипності скарг: «Мені погано!», «Невже ви не розумієте, що таке погано?»

 

Для лікування депресії використовують психотерапевтичні методи та спеціальні лікарські засоби – антидепресанти, не менш важливою є також допомога рідних та близьких людей.

 

 

Слід пам’ятати:

 

 

- Загроза собі (аутоагресія, суїцидальні тенденції) або оточенню (погроза вбити, знищити когось) – прямий показ до лікування в умовах психіатричного стаціонару.

 

- У разі, якщо пацієнт вживає ліки, необхідним є постійний лікарський контроль прийому медикаментів.

 

- Ліки від депресії починають діяти не раніше 18-21 дня від початку першого прийому препарату.

 

 

Що робити, якщо вам здається, що у вас депресія?

 

– Поділіться своїми переживаннями з близькою людиною. Зазвичай люди почуваються краще після розмови з тими, хто за них непокоїться;

– Зверніться за допомогою до спеціаліста, розпочати можна з візиту до сімейного лікаря;

– Продовжуйте займатися тим, що приносило вам задоволення до хвороби;

– Уникайте самоізоляції. Будьте на зв'язку з родиною та друзями;

– Регулярно робіть фізичні вправи, навіть якщо це невелика прогулянка;

– Прийміть той факт, що у вас, можливо, депресія, та коригуйте свої очікування відповідно. У такому стані у вас може не вистачати сил, щоб підтримувати свою діяльність у звичному обсязі;

– При виникненні суїцидальних думок терміново звертайтеся по допомогу.

 

Як допомогти людині, що страждає на депресію?

 

– Дайте зрозуміти, що ви хочете допомогти, вислухайте людину без упереджень та запропонуйте свою допомогу;

– Запропонуйте сходити на консультацію до лікаря разом;

– Допомагайте людині робити повсякденні справи та дотримуватися режиму харчування та сну;

– Сприяйте регулярній фізичній активності та участі у соціальному житті;

– Заохочуйте зосереджуватися на позитивних речах.

 

 

Сьогодні можна успішно лікувати навіть найважчі види депресії!

 

Головною умовою для одужання є усвідомлення наявності проблеми та звернення до фахівців. Лікування депресії повинно проводитися кваліфікованим спеціалістом - психологом, психіатром або психотерапевтом.

 

 

 

Фото – Харківської ОО ТЧХУ

За джерелами:

https://vk.com/kharkovredcross?w=wall-24022353_7272

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5847.html

 

 

 

Переглядів: 564 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 04:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024