Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Квітень » 13 » В онкодиспансері м. Чернігова відбулася журналістська ревізія. Поки - без Ольги Фреймут
10:00
В онкодиспансері м. Чернігова відбулася журналістська ревізія. Поки - без Ольги Фреймут

 

ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ – ДОПОМАГАЄ ТАКОЖ

 

 

 

 

Як харчуються онкохворі в умовах бюджетного

фінансування - це стало темою журналістської перевірки,

що відбулася в медичному закладі м. Чернігова 11 квітня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Місцеві «ревізори» безпосередньо відвідали харчоблок онкодиспансеру, пройшлися сховищами, прийшли в їдальні стаціонарів, поспілкувалися з пацієнтами та кухарями, позаглядали в кожну з каструль і сковорідок, спробували страви, заявлені в меню, і обговорили ряд болючих питань щодо поліпшення забезпечення якісним і кількісним харчуванням онкохворих.

 

12 замість 20

 

Як акцентував увагу головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб, сьогодні в умовах бюджетного недофінансування медичної сфери вкрай важко відповідати нормативам харчування. Сучасний пацієнт харчується тільки на 12,50 грн, тоді як згідно з нормативами для онкохворих, ця сума становить 20 грн.

 

В цьому році в обласному бюджеті Чернігівщини передбачено майже 1,5 млн на харчування, що лише на 200 000 перевищує минулорічний показник. Вся сума використана.

 

«Відповідно, при таких цифрах і цінах забезпечити повноцінне харчування важко. Тому ми поставили перед собою завдання максимально зробити страви різноманітними, що вкрай важливо для онкологічного хворого, - заявив Валерій Зуб.

 

Болючим стало і питання закупівель продуктів. До впровадження тендерних процедур через ProZorro харчування було більш повноцінним: два рази на тиждень хворі отримували м'ясо і рибу, один раз в тиждень - курячі стегенця. Зараз хворі отримують м'ясо тільки раз в тиждень, по два рази - рибу і курячі стегенця.

 

Прикро, втім додають клопоту і недобросовісні постачальники, якість пропонованих продуктів яких бажає бути значно краще.

 

«У нас були такі випадки, коли із заявлених зразків продукту жоден під час наших лабораторних досліджень не відповів навіть мінімальним вимогам стандарту. Ми суворо завертаємо цю продукцію, - каже про реалії Валерій Зуб.

 

Вижити онкодиспансеру допомагає спонсорська допомога: 5 тонн картоплі, який привіз один з бізнесменів області, буряк, морква - поставки від Червоного Хреста, Ічнянський завод сухого молока забезпечив молочним концентратом.

 

Щодня в онкодиспансері харчується 300 пацієнтів. Щомісяця онкодиспансер закуповує по 250 кг стегенця і риби і 65 кг яловичини. Серед онкохворих постійно здійснюється анонімний моніторинг якості страв.

 

Про індивідуальне харчування

 

Уже найближчим часом в онкодиспансері буде введена система індивідуального харчування: тож пацієнт з існуючого меню буде вибирати собі страви до смаку. На думку адміністрації, такий крок наближення до побажань пацієнта, система харчування стає максимально прозорою і значно знижується в такому випадку і відсоток харчових відходів.

 

Як зазначила головна медсестра онкодиспансеру Лідія Столенець, відповідний набір продуктів для кожного хворого регламентується нормативними актами.

 

Пацієнти харчуються за дієтою, так званими «столами». Згідно з вимогами кожного відділення, складається загальне меню онкодиспансеру. Як додає дієтсестра онкодиспансеру Валентина Іпатко, відкоригувати індивідуальні побажання пацієнтів - це цілком посильне завдання для кухарів онкодиспансеру, складніше - це приготувати страву з розрахунку на 12 грн.

 

Не м'ясорубкою єдині

 

Вагомим частиною процесу приготування якісних страв є приміщення і кухонне обладнання. Як зазначив головний лікар Валерій Зуб, харчоблок потребує потужної реконструкції, втім це питання вже опрацьовано: недавно виготовлена ​​проектно - кошторисна документація.

 

Після реконструкції реанімаційного, радіаційного та поліклінічного відділень стартують ремонтні роботи в харчоблоці. За попередніми розрахунками, вартість робіт та придбання сучасного обладнання складе близько 2 млн гривень. Вкрай потрібні нові котли, витяжки, холодильники тощо.

 

 

 

Фото –www.4ernigiv.info

За джерелом:

http://4ernigiv.info/strichka/31165-v-onkodispansere-sostoyalas-zhurnalistskaya-reviziya-poka-bez-olgi-freymut.html

 

Переглядів: 414 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 00:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024