Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Квітень » 29 » Відзначення 31-их роковин Чорнобильської катастрофи у Львові
09:22
Відзначення 31-их роковин Чорнобильської катастрофи у Львові

 

ПАМ'ЯТАЄМО

 

 

Мітинг - реквієм до 31- ої річниці

Чорнобильської трагедії відбувся

26 квітня у м. Львові

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З нагоди 31-річниці Чорнобильської трагедії сьогодні, 26 квітня 2017 року, у Міжнародний день пам’яті радіаційних катастроф, біля пам’ятного знаку «Героям і жертвам Чорнобиля» на території Львівського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення відбувся мітинг-реквієм.

 

 

 

 

 

 

Участь у заході взяли представники Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, Львівської міської ради, громадських організацій «Союз Чорнобиль України», «Матері Чорнобиля», «Полин Чорнобиля», «Покоління Чорнобиля», керівництво та лікарі Львівського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення, а також велика кількість постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС та членів їх родин. Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА представляли начальник відділу кадрового та організаційного забезпечення Андрій Голдун, головний позаштатний спеціаліст департаменту з організації надання медичної допомоги потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС Тетяна Пошивак та головний позаштатний спеціаліст департаменту з терапії Ірина Федак.

 

 

 

 

 

 

Мітинг - реквієм розпочався словами спогадів про трагічні події Чорнобильської аварії та урочистим покладанням квітів до меморіалу «Героям і жертвам Чорнобиля». Після цього відбулася панахида за жертвами та загиблими внаслідок Чорнобильської аварії.

 

 

 

 

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка висловив свою глибоку шану тим, хто ціною власного життя і здоров’я захищав світ та нашу країну від наслідків страшної техногенної катастрофи. «Проте сьогодні і ліквідатори, і усі постраждалі від наслідків аварії на ЧАЕС, і їхні родини потребують не тільки заслужених слів вдячності та пошани, а й реальної підтримки та допомоги з боку держави, місцевих органів влади та громади для захисту своїх прав, забезпечення належних соціальних гарантій, покращення стану здоров’я», - наголосив Олег Синютка.

 

 

….

 

 

«Пам’ятати про загиблих героїв і водночас якнайбільше дбати про живих, тих, хто потребує щоденної допомоги», - таку ж думку підтримав і перший заступник голови ЛОР Андрій Білоус.

….

 

 

 

З глибоким болем згадували часи 31-річної давності та ділилися нинішніми проблемами, з якими доводиться стикатися постраждалим від наслідків Чорнобильської аварії заступник голови громадської організації «Союз Чорнобиль України» Андрій Кульчицький та голова громадської організації «Полин Чорнобиля» Тетяна Майоренко.

 

 

 

 

Наприкінці заходу учасники мітингу-реквієму вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, чиє життя забрало атомне лихо.

 

 

Довідково:

 

За даними, наведеними головним лікарем Львівського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Тетяною Пошивак, в медичних закладах Львівщини знаходяться на диспансерному обліку 7133 потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС, з них 5611 дорослих та 1522 дітей. У 2016 році диспансеризацією охоплено 97,3% (6972 особи) потерпілого населення. Серед ліквідаторів визнано здоровими лише 5,9%, серед евакуйованих – 4,0%.

 

Протягом минулого року амбулаторно проліковано 5524 потерпілих, стаціонарно – 1507 осіб. Рівень поширеності хвороб серед потерпілого дорослого населення у 2016 році становив 4902,5 на 1000 потерпілих, рівень захворюваності – 440,0 на 1000 потерпілих. Рівень поширеності захворювань серед потерпілого дитячого населення у 2016 році становив 1584,8 на 1000 потерпілих, рівень захворюваності – 665,0 на 1000 потерпілих. У минулому році первинно визнано інвалідами внаслідок аварії на ЧАЕС 20 дорослих і 6 дітей.

 

Люди, що постраждали від аварії на ЧАЕС дуже часто потребують не тільки медичної, але і правової допомоги. Відгукуючись на проблему, львівські правники поспішили їм на допомогу. Так, наприклад, завідувач кафедри медичного права ЛНМУ ім.Данила Галицького, кандидат юридичних наук, доцент, президент ВГО «Фундація медичного права і біоетики України», член президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ Ірина Сенюта стала членом наглядової ради Львівського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення.

 

Червоний Хрест з перших днів Чорнобильської катастрофи – у числі тих, хто надавав і надає суттєву допомогу постраждалим від її наслідків. Так, у 1990 році за ініціативи Товариства Червоного Хреста України була започаткована Міжнародна Чорнобильська програма гуманітарної допомоги і реабілітації за підтримки Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Програму реалізовували Житомирська і Рівненська обласні організації, а пізніше вона була розширена і на Волинську обласну організацію Товариства Червоного Хреста України. В рамках програми (яка була найдовшою з усіх гуманітарних програм Червоного Хреста в світі!) з 1990 по 2012 рік:

 

  • 1,6 млн осіб були обстежені пересувними діагностичними бригадами Червоного Хреста для виявлення патології щитоподібної залози, 30 000 пацієнтів отримали медпрепарати. З приводу виявленої патології пацієнтам видавали направлення на дообстеження або лікування у заклади охорони здоров’я.
  • 500 000 людям була надана інформація щодо небезпеки радіації з допомогою вимірювання радіаційного забруднення повітря, речей і місцевих продуктів
  • 720 000 дітей отримали вітаміни і 378 000 – сухе молоко, щоб знизити негативний вплив харчових обмежень (споживати багато продуктів було заборонено)
  • Тисячі людей отримали психологічну допомогу й інформацію щодо способів уникнення радіаційного забруднення.

 

При підтримці Німецького Червоного Хреста Міжнародна Чорнобильська програма гуманітарної допомоги і реабілітації продовжується у Волинській області. У цій області місцеві жителі продовжують відчувати на собі наслідки катастрофи, страждають від проблем зі здоров’ям, які виникають внаслідок проживання на забруджених територіях.

 

(Докладніше про допомогу ТЧХУ чорнобильцям див. - http://redcross.org.ua/2017/04/sjogodni-31-rik-chornobylskoi-katastr/).

 

 

Фото – ДОЗ ЛОДА

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5918.html

 

 

 

Переглядів: 509 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 18:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 5
Гостей: 4
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024