Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Квітень » 30 » Сьогодні закінчився «Український тиждень імунізації», який тривав з 24 до 30 квітня (ВІДЕО)
21:38
Сьогодні закінчився «Український тиждень імунізації», який тривав з 24 до 30 квітня (ВІДЕО)

 

ЛЬВІВЩИНА – ЗА ІМУНІЗАЦІЮ

 

 

 

Сьогодні, 30 квітня, закінчився «Український тиждень імунізації»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У Львові Тиждень імунізації розпочався прес-конференцією у Департаменті охорони здоров'я Львівської ОДА на початку тижня - 25 квітня.

 

 

 

 

 

 

Спікерами були:

  • Любомира Кутневич - в.о.начальника відділу материнства і дитинства Департаменту охорони здоров'я;
  • Лариса Костюченко - професор кафедри імунології ЛНМУ імені Данила Галицького, головний позаштатний спеціаліст Департаменту з імунології;
  • Наталія Іванченко - асистент кафедри інфекційних хвороб ЛНМУ, головний позаштатний спеціаліст Департаменту з епідеміології.

 

Всесвітній тиждень імунізації (World Immunization Week) проводиться у другій половині квітня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Спочатку цей захід називався Європейським тижнем імунізації і охоплював, відповідно, тільки країни Старого Світу, однак поступово приєдналися й інші континенти.

 

«Проведення Тижня покликане привернути увагу громадськості до імунізації, як одного з головних профілактичних заходів, що дозволяють уберегти людство від інфекційних захворювань. ВООЗ рекомендує сім'ям обов'язково вакцинувати дітей проти смертоносних хвороб. Кількість дітей, які своєчасно отримують вакцину, зростає, в тому числі завдяки старанням ВООЗ і оголошеного нею Тижня імунізації. В Україні від 10-ох небезпечних хвороб проводять вакцинацію. Мова йде про гепатит В, туберкульоз, кір, краснуху, паротит, дифтерію, правець, кашлюк, поліомієліт, Хіб- інфекцію. Сподіваємось і на вашу підтримку та співпрацю в проведенні Тижня імунізації», - розпочала прес-конференцію Любомира Кутневич.

 

 

 

 

 

 

«На жаль, рівень вакцинації дітей за даними 2016 року далекий від рекомендованого ВООЗ 95%. Лише спільними зусиллями громадськості, медиків та представників влади, які визнають цю проблему, зможемо досягти змін на краще. По деяких позиціях в нас провакциновано лише 40, 30 і навіть 19% дітей», - продовжує професор Лариса Костюченко.

 

Також було наголошено на важливості вакцинації дівчаток, віком від 11-14 років, проти раку шийки матки. За кошти обласного бюджету закуплено вакцину проти папіломавірусу, планується охопити 2250 дівчат. За останні роки були сформовані хибні думки, різні міркування щодо вакцинації, але вони розбиваються об стіну епідемій різних хвороб.

 

За словами головного позаштатного спеціаліста департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталії Іванченко, ми вже починаємо пожинати плоди відмови від вакцинації у вигляді зростання в 5 разів кашлюку. Небезпечними є наслідки перенесеного кору - пневмонія, енцефаліт; епідпаротиту в хлопчиків - неплідність в зрілому віці. В нас зафіксовано 2 випадки правцю у дітей, що практично не зустрічається в цивілізованих країнах. Чим більше розвинута країна, тим кращий пропонує захист для своїх громадян. Так, до прикладу в США, від 17-ти хвороб пропонується вакцинація і люди це виконують.

 

Вісімдесят лікарів обласної інфекційної лікарні на власному прикладі вирішили показати важливість вакцинації не тільки в дитячому, а й в дорослому віці – протягом Тижня вакцинації вакцинуватимуться проти дифтерії та правцю.

 

 

 

 

 

 

Також в рамках Українського тижня імунізації Рада молодих лікарів Львівщини в ЗУДСМЦ розпочала реалізовувати проект «Ми допоможемо Вам вакцинуватись!!! Календар профілактичних щеплень отримають відвідувачі дитячих лікарень та поліклінік. Ми дамо відповіді на запитання стосовно вакцинаціі!!!»

 

 

Велику частку роботи з пропаганди імунізації під час Тижня взяли на себе працівники Львівської обласної інфекційної лікарні, де створено і діє потужний первинний осередок Личаківської РО м. Львова ТЧХУ, про який ми вже неодноразово писали. (Докладніше див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2017-03-30-10211 ).

 

 

 

 

 

 

Лікар Львівської обласної інфекційної лікарні, активний член Ради молодих лікарів і водночас активіст первинного осередку Червоного Хреста медичного закладу - Святослав Кіт провів зустріч з батьками дітей, які завітали до поліклініки. «Ефективність вакцинації довела історія. Інфекційним хворобам можна запобігти», - переконував він відвідувачів.

 

 

 

 

 

 

І переконати вдалося багатьох. У своїх зусиллях він не був поодиноким. Про це свідчать подяки, яку через Facebook винесли учасники Тижня своїм покровителям. В одній з них зазначається: «Дякуємо за підтримку та можливість локальної реалізації проекту "Всеукраїнського тижня імунізації", нашого екс очільника "Ради молодих лікарів Львівщини" та теперішнього керівника Комунальної 6-міської поліклініки - Юрія Токарєва!»

 

 

 

 

 

 

У школах Львівщини також піжтримали імунізацію. В одній з них провели на честь Тижня шкільну зарядку. У ЗМІ про це повідомили, що учні навчально-виховного комплексу “Школа І ступеня – гімназія “Гроно” (м. Львів) взяли участь у флешмобі «Ранкова зарядка» на підтримку Українського тижня імунізації.

 

Мета акції – привернути увагу дорослих і дітей до теми значення та важливості щеплень, спонукати батьків задуматись про важливість захисту дітей від вакцино-контрольованих захворювань.

 

 

 

 

 

 

У флешмобі взяли участь лікар-імунолог Олена Березовська, завідувач консультативної поліклініки ЛОДКЛ «ОХМАТДИТ»; Ольга Яловенко, член правління ГО «Батьки за вакцинацію»; Наталя Сомик, директор навчально-виховного комплексу “Школа І ступеня – гімназія “Гроно”.

 

 

 

 

 

Студенти – медики також взяли активну участь у Тижні імунізації. На сторінці Львівської обласної інфекційної лікарні у соцмережі Facebook блогер Наталія Тімко написала: «Ми не зупиняємось на досягнутому! Сьогодні студенти 5 курсу ЛНМУ ім. Данила Галицького на базі кафедри інфекційних хвороб удосконалили знання з Календаря профілактичних щеплень та щеплень з порушенням Календаря! Всі студенти цієї групи ревакциновані від дифтерії і правця, а в даний час дізнаються про вакцинальний статус своїх родичів! Їх пацієнти і діти точно будуть надійно захищені!»

 

 

 

 

 

 

Тиждень імунізації – закінчився. Робота з пропаганди переваг вакцинації – продовжиться. І Червоний Хрест, хочеться сподіватися, попри всі складнощі і перепони, - також братиме участь у цій благородній справі.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м.Львова ТЧХУ

 

 

Переглядів: 494 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 02:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024