Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Травень » 9 » В Україні сьогодні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
09:33
В Україні сьогодні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

 

НІКОЛИ ЗНОВУ!

 

В Україні сьогодні відзначають День перемоги

над нацизмом у Другій світовій війні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні або День перемоги - державне свято та вихідний день в Україні, який офіційно відзначають 9 травня, починаючи із 2016 року. Прийшло на заміну радянському святу «День Перемоги», яке відзначали в СРСР, а потім в Україні до 2015 року включно, повідомляє УНН.

 

«День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» встановлено як державне свято внаслідок ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України проекту закону № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років» в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.

 

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті та примирення, є квітка червоного маку — загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів Другої світової війни. В Україні використовується у власній стилізації, розробленій харківським дизайнером Сергієм Мішакіним.

 

Нагадуємо, загальнонаціональною хвилиною мовчання Україна вшанувала жертв Другої світової війни.

 

 

 

 

Довідково:

 

В урочистостях беруть сьогодні участь і червонохрестівці, нехай навіть як приватні особи. За роки війни Товариство Червоного Хреста України підготував і направив на фронт понад 100 тисяч медичних сестер, санінструкторів і сандружинниць.

 

У роки війни червонохресні осередки значну увагу приділяли не лише підготовці санітарних інструкторів і медичних сестер, а й збиранню крові для забезпечення нею військових шпиталів. Перший донорський пункт, який згодом дав початок тисячам аналогів, було відкрито в 1941 році в Києві на вулиці Виноградній.

 

 

Та ні завзятість червонохресних сестер милосердя, ні мужність бійців і полководців - не дали змогу уникнути окупації і страшних наслідків полону у гітлерівських концтаборах як військових, так і цивільних осіб.

 

 

Цими людьми мав би опікуватися Міжнародний Комітет Червоного Хреста, але СРСР не підписав на той час жодних міжнародних конвенцій з цього питання, а Сталін на додачу оголосив усіх військовополонених - дезертирами і зрадниками.

 

 

Промінь надії з’явився наприкінці 1943 року, коли в Києві – все ще неспокійному прифронтовому місті - на дверях будинку на розі бульвару Шевченка і вулиці Терещенківській з’явилась табличка з червоним хрестом. Саме тут розпочав діяльність комітет Товариства Червоного Хреста при Київському медичному інституті.

 

 

Переломним став 1949 р. Тоді у Швейцарії СРСР все-таки поставив свій підпис під Женевськими конвенціями і з тих пір доля військовополонених регулюється цими епохальними документами. Але, на жаль, вже було пізно повернути назад марно загублені у полум'ї Другої світової війни мільйони життів знищених бранців.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1663068-sogodni-vidznachayut-den-peremogi-nad-natsizmom-v-drugiy-svitoviy-viyni

 

 

 

Переглядів: 650 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 06:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024