Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Травень » 12 » Україна та світ відзначають Міжнародний день медичних сестер
10:49
Україна та світ відзначають Міжнародний день медичних сестер

 

СВЯТО - НАШИХ АНГЕЛІВ  МИЛОСЕРДЯ

 

 

 

Офіційно свято встановлено у 1971 році Міжнародною

радою медсестер, а до цього відзначалося за рішенням

Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста

і Червоного Півмісяця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день медичних сестер святкується щорічно 12 травня – у день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820 -1910). Згідно з історичними довідками, під час Кримської війни Ф. Найтінгейл організувала у Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії і Сардінії). Згодом вона заснувала перші курси сестер милосердя Англії. Сьогодні Ф. Найтінгейл відома як фундатор професії медичних сестер і ініціатор реформи шпиталів.

 

 

Кожні два роки Міжнародний Комітет Червоного Хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для медичних сестер. Її у 1912 році заснувала Ліга Міжнародного Червоного Хреста і Червоного Півмісяця для медсестер і волонтерів медичної служби, що відзначилися у роки війни або в мирний час.

 

 

Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

 

 

Нині в лікувально-профілактичних закладах України працює понад 402,8 тисячі молодших спеціалістів з медичною освітою. Із них понад 290 тисяч – медичні сестри, що становить 61,0% від усієї кількості молодших спеціалістів з медичною освітою. Співвідношення між лікарями і середніми медпрацівниками становить 1 до 2,15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідково:

 

Найбільше число медсестер в Фінляндії - на 100 000 осіб припадає 2162 медсестри. Для порівняння, на Гаїті на 100 000 осіб припадає 5 медсестер. Фактично святу вже більше ста років, офіційно воно було засновано тільки в 1971 році.


День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію - міжнародну раду медичних сестер.

 

Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл (12.05.1820 - 13.8.1910). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного Хреста є саме в її честь, в день її народження - 12 травня. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра - це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть біля операційного столу.

 

Штаб-квартира організації знаходиться в Женеві. Щороку до цього дня Рада медсестер готує інформаційні матеріали, оголошує тематику й гасло святкування. У 1912 році Товариством Червоного Хреста було засновано медаль Флоренс Нейтінгейл, якою нагороджуються раз на два роки дипломовані медсестри і медбрати за беззастережну відданість своїй професії та хоробрість під час надання допомоги пораненим і хворим, як у воєнний, так і в мирний час.

 

Перше нагородження відбулось 12 травня 1920 року, відтоді почесної відзнаки були удостоєні понад 1400 осіб. З них 23 – українські медичні сестри.

 

Востаннє наша співвітчизниця була нагороджена 6 років тому, в 2011 році: медаллю імені Флоренс Найтінгейл була нагороджена медсестра Людмила Власова з м. Єнакієве Донецької області за порятунок шахтарів під час аварії на шахті імені Карла Маркса 8 червня 2008 року. Півтори доби медсестра залишалася під землею, надаючи допомогу постраждалим гірникам.

 

Поле для героїзму медичних сестер існує завжди. Зараз, наприклад, у Червоному Хресті вони, разом з усією патронажною службою, підпали під скорочення. Але продовжують відвідувати своїх підопічних. Вже у якості волонтерів Червоного Хреста. Не виняток і Львівщина. Тут підпали під скорочення 108 медичних сестер, але вони не поривають зв'язків з ЛОО ТЧХУ та її підопічними.

 

За це їм – честь і хвала! Чорні хмари розвіються, і добро переможе лжу! Зі святом вас, наші дорогі медичні сестри - Ангели милосердя!

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://www.clipnews.info/newstopic.htm?id=115712

 

 

 

 

Переглядів: 750 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024