Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Травень » 15 » 15 травня старувала акція «Дні вимірювання артеріального тиску у населення Львівщини»
21:49
15 травня старувала акція «Дні вимірювання артеріального тиску у населення Львівщини»

 

ВАЖЛИВА ПРОБЛЕМА

 

 

       

        Сьогодні, 15 травня 2017року, старувала акція

       «Дні вимірювання артеріального тиску у населення

        Львівської області»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цю акцію вже більше десяти років ініціює Департамент охорони здоров’я. Сьогоднішня прес-конференція «Вплив гіпертонічної хвороби на загальну смертність населення» була присвячена загрозливим наслідкам артеріальної гіпертензії (АГ). Захід відбувся в кардіохірургічному відділенні Львівської обласної клінічної лікарні.

 

 

 

 

 

 

Підкреслюючи актуальність даної проблеми, директор департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак зазначила, що у 60 % населення принаймні один раз у житті виявляють підвищення артеріального тиску: «Встановлено, що під час подібних акцій близько 200 тисяч мешканців області вперше вимірюють АТ. Лише свідоме ставлення пацієнта до свого здоров’я та кваліфікований підхід лікаря дадуть позитивний результат». Також Ірина Микичак наголосила, що ліки від серцево-судинних захворювань, в тому числі від артеріальної гіпертензії, підпадають під урядову програму «Доступні ліки», яка активно діє на Львівщині. Очільник департаменту закликала не займатись самолікуванням, незважаючи на доступність інформації з інтернету та телебачення, а звернутися до фахівця для індивідуального підбору препаратів.

 

 

 

 

 

 

«Гіпертонічна хвороба є найбільш поширеним захворюванням серед патології серцево-судинної системи і посідає перше місце в структурі непрацездатності, інвалідності та смертності населення. Україна належить до країн з дуже високим ступенем поширення артеріальної гіпертензії .На Львівщині, як і в цілому по Україні, на гіпертонічну хворобу хворіють близько 30% населення і лише 60% з них знають про те, що в них є підвищений артеріальний тиск, а лікуються лише 15%. Частіше хворіють жінки, проте важчий перебіг та ускладнення цього захворювання спостерігаються у чоловічої статі. Такі показники істотно відбиваються на демографічних показниках країни. Стійке підвищення артеріального тиску і смертність населення від серцево-судинних захворювань знаходяться в прямій залежності: чим більше значення АТ, тим вища смертність», - зауважує Ірина Федак, головний позаштатний спеціаліст департаменту з терапії.

 

 

 

 

 

 

Віталій Аверчук, головний позаштатний спеціаліст департаменту з хірургії серця і магістральних судин, розповів про причини вторинної АГ (патологія ниркових артерій, наднирників тощо). Найчастішими ускладненнями АГ є інсульти, інфаркти, ішемічна хвороба серця, крововиливи у сітківку очей, аневризми, стеноз судин нирок, нефросклероз і ниркова недостатність. «Хочу наголосити, - продовжив він, - що 25 % пацієнтів з розшаруванням аневризми аорти помирають, не доїжджаючи до спеціалізованих стаціонарів. Проблема є дуже складна, але шлях її вирішення починається з простих речей. Почніть з вимірювання АТ!».

 

 

 

 

 

 

Завідувач кафедри хірургії № 2, доктор медичних наук, професор Ігор Кобза зазначив, що причиною вторинної гіпертензії нерідко є вроджена патологія, яка може проявлятися в ранньому віці. Водночас на розвиток первинної АГ вагомий вплив має спосіб життя. Стрес, малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, надлишкова вага, зловживання алкоголем, паління – все це є факторами ризику гіпертонічної хвороби.

 

 

 

 

 

 

Головний лікар ЛОКЛ Михайло Гичка зосередив увагу присутніх на дороговартісному лікуванні ускладнень АГ, а по завершенні прес-конференції запросив охочих журналістів відвідати операційний блок та реанімацію кардіохірургічного відділення.

 

 

Довідково:

 

 

В ході минулорічної акції АТ виміряно у 781363 осіб (38,3 % дорослого населення області), з них працездатного віку – 545384 осіб (від оглянутих -69,8%). Виявлено АГ у 125777 осіб (23,3% від оглянутого населення працездатного віку). Вперше діагностовано АГ у 25651 осіб (3,3 % від оглянутого дорослого населення). В працездатному віці АГ вперше виявлено у 18579 осіб (3,4 % від оглянутого населення працездатного віку). Взято на диспансерний облік 16393 особи.

 

В 2016 році зареєстровано 2304 випадки гострого інфаркту міокарда, (померло - 503 особи), інсультів на фоні гіпертонічної хвороби - 2011 випадків (померло - 276 осіб).

 

 

 

 

 

 

Львівська ОО ТЧХУ щороку брала участь у цій акції також. Не буде виключенням і цьогорічний захід. Нещодавно з'явилася можливість приступити до відродження патронажної медичної служби. В кожній районній організації ТЧХУ м. Львова працюватиме по одній медичній патронажній сестрі. Тож вимірюванням артеріального тиску вони займуться у своїх підопічних, - самотніх людей похилого віку, котрих будуть обслуговувати в домашніх умовах.

 

 

 

Фото – прес-служби ДОЗ ЛОДА та з архіву Личаківської РО м. Львова ТЧХУ 

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5956.html

 

 

 

Переглядів: 617 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 15:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024