Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Травень » 19 » Зелена аптека: Цей цвiт має особливу силу, коли щойно розпускається
20:31
Зелена аптека: Цей цвiт має особливу силу, коли щойно розпускається

 

БУЗОК

 

 

Цвiт бузку має особливу силу, коли щойно розпускається

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Настала пора цвітіння бузку, і якщо одні милуються його красою, інші поправляють ним своє здоров’я. Фахівці кажуть, ця рослина допомагає при ревматизмі, підвищеній температурі, забоях, мігренях і навіть при зубному болю, пише газета "Експрес".

 

Коли і як заготовляють бузок, при яких захворюваннях він корисний та як робити ліки з нього, аби допомогли, говоримо з Юлією Сокорською, знавцем народної медицини.

 

-- Поясніть, чим же корисний бузок?

 

-- Зауважу: кориснi властивостi має лише дикий бузок фiолетового забарвлення, а його всілякі декоративні сорти фiтолiками не назвеш. Тож у цьому кущі корисне все: і квіти, і кора, і листя, і навіть його запах. Бузок містить ефірні олії, аскорбінову кислоту, тому має жарознижувальну, протизапальну, сечогінну і знеболювальну дії.

 

-- Скажіть, це правда, що ним і зубний біль можна зупинити?

 

--Правда, а ще біль у запалених суглобах, при ревматизмі. Моя бабуся казала, що цвіт бузку, якщо пожувати, здатний знечулити зуб, який розболівся, а листя має властивість зупиняти кров при ударах і допомагати при гнійних ранах. Для того, аби промивати гнійні рани, потрібно дві столові ложки свіжого листя залити склянкою окропу, дати настоятися три години. Після цього процідити та використовувати для промивання ран. А ще такий настiй сприяє нормалiзацiї роботи нирок та виводить з них каменi.А якщо настояти годину, то такий настій п'ють по столовій ложці тричі на день при підвищеній температурі та проявах застуди.

 

Найбiльше свої лiкувальнi властивостi ця рослина проявляє у боротьбi з ревматизмом. Рецепт простий: слiд взяти свiжi квiти бузку й залити їх горiлкою чи самогоном у пропорцiї один до п'яти. Настоювати протягом мiсяця.Вживати по 10 крапель на столову ложку води тричi на день за 20 хвилин до їди. Пити бузкову настоянку впродовж мiсяця, тодi зробити перерву на десять днiв, далi знову поновити курс -- i так цiлий рiк.

 

При ревматизмі, відкладенні солей у суглобах можна приготувати й настоянку зі свіжого листя -- його взяти 100 грамів, залити 500 грамами горілки та поставити в темне місце, де вона має вистоятися приблизно два тижні. Потім її вживають по 30 -- 40 крапель тричі на добу. Також її застосовують і для натирань та компресів.

 

Допомагають i ванни з бузку -- їх роблять, коли кров у ногах погано циркулює. Треба взяти п'ять жмень квiтiв бузку, залити 5 -- 6 лiтрами води i кип'ятити 20 хвилин. Пiсля того дати настоятися не менше як двi години (вiдвар тодi трохи вистигне). Ванна для нiг на бузку повинна бути теплою, у жодному разi не гарячою, тримати ноги у вiдварi треба 10 хвилин.

 

А ось мазь можна приготувати, взявши дві ложки сухих квітів, стільки ж масла, розтерти, а потім втирати у запалені суглоби. Ця мазь буде корисна й при мігрені, тільки її слід втирати у скроні.

 

І ще маю дієвий рецепт для чоловіків, при iмпотенцiї: 2 ст. л. свiжих (чи 1 ст. л. сухих) квiтiв залити 2 склянками окропу, настояти 30 хв., процiдити. Пити по третинi склянки наступного ж дня, пiсля їди. Готувати настiй на 2 днi. Зберiгати в прохолодному мiсцi. Перед вживанням у третину склянки настою додати трохи окропу.

 

-- Як і коли краще заготовляти бузок?

 

-- Найкраще квіти збирати ті, які щойно розпустилися, не в'ялі чи засохлі, а листя -- в червні. Листя і суцвіття сушити та зберігати окремо, обов’язково у полотняних мішечках. Збирати їх варто в суху й теплу погоду та сушити в тіні, а не під сонцем.

 

-- Чому кажуть, що квiти бузку отруйні?

 

-- Так. У рослинi мiститься глiкозид сирингiн, який, розпадаючись, утворює синильну кислоту. Тому лiками з бузку, звичайно, зловживати не варто. А через те, що цей кущ чудово очищає повітря від пилу та різних шкідливих домішок, його висаджують біля домівок.

 

Автор - Олеся КРАСНОВСЬКА

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://expres.ua/news/2017/05/19/243299-cvit-maye-osoblyvu-sylu-shchoyno-rozpuskayetsya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1086 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 14:32
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024