Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Травень » 29 » Як Львівщина відзначила Свято Героїв
19:35
Як Львівщина відзначила Свято Героїв


 

КАТЕРИНА  ЗАРИЦЬКА – ГЕРОЇНЯ  УЧХ



 




 

     Понад тисячу осіб пройшли вулицями Львова урочистою

     ходою. У День Героїв на Львівщині вшанували пам'ять всіх

     українців, що пожертвували власним життям у боротьбі

     за свободу та Незалежність України 




 




 



 

Представники влади, волонтерських, патріотичних та ветеранських організацій, учасники збройного конфлікту на сході України, родини Героїв Небесної Сотні, медики Майдану та учасники Революції Гідності, молодіжні громадські організації, ліцеїсти, школярі та студенти, багато з яких є волонтерами Червоного Хреста – всього понад 1000 осіб, пройшли містом урочистою ходою.




 




 



 

Демонстранти, на чолі з головою ЛОДА Олегом Синюткою, несли поперед святкових колон стрічки із гаслами, під якими проводилося це величне свято.



 


 




 

Очолив колону оркестр Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.


 




 

Учасники масштабної акції пройшли вулицями Львова до пам’ятника Степану Бандері.


 


 


 

За маршрутом руху колони активісти вшанували визначних діячів української історії та поклали квіти біля їх меморіальних таблиць: Р. Дашкевичу, О. Гасину, Патріарху Й. Сліпому, Р. Шухевичу, Є. Коновальцю, пам’ятників - композитору М. Вербицькому, засновнику «Руської Трійці», о. М. Шашкевичу, Жертв комуністичних злочинів.


 




 


 

Опісля, на площі біля пам’ятника Степану Бандері зведений хор із 20 хорів області виконав Національний Гімн України, також відбулось громадське віче.


 




 


 

До учасників дійства звернулася донька загиблого Героя – Вікторія Дудин:
 

«У школі нам розповідали про Героїв далеких воєн, які боролися за Незалежність нашої держави: від часів Київської Русі і Короля Данила, і до Героїв УПА. І коли б хтось сказав мені, що мій тато стане Героєм і покладе своє життя у боротьбі за мирне небо над моєю Україною, я б не повірила. Сьогодні я хочу, щоб ми згадали усіх Героїв і тих, хто загинув, і тих, хто втратив здоров’я, і тих, хто ще у полоні, і тих, хто повернувся додому, і тих, хто ще там, на війні. І хочу, щоб пам’ятали їх усіх, і серед них і мого тата».


 




 

Також на площі перед пам’ятником провідника ОУН відзнаками нагородили військових, які отримали поранення у бою.




 

Окрім того, у межах відзначення Дня Героїв у сквері «На валах» експонують виставку «Алея Героїв» із технікою епохи Першої світової війни, а також з реконструкторами в одностроях українських збройних формувань періоду національно - визвольної боротьби.




 

До цього слід додати – у цей день у Личаківській РО м. Львова ТЧХУ згадали світлу пам'ять про героїню - медика, Катерину Зарицьку, котра у 1943-1947 рр. очолювала Український Червоний Хрест у лавах УПА. І хоч вона не впала в бою, як інші її побратими, але 25 років у Сталінських Гулагах і довічну висилку зі Львова, їй таки довелось відбути у повній мірі.




 

Героїня УЧХ похована на Личаківському кладовищі поряд з чоловіком, також активним борцем за свободу і незалежність України. Під час відзначення 100 - річчя ТЧХУ у 2018 р. ці імена, сподіваюся, займуть належне місце у Пантеоні Слави Червоного Хреста нашої держави, а на їх могилі замість плоскої гранітної плити встановлять якщо не пам'ятник, то хоча би погруддя.




 

Зазначиму, День Героїв в Україні є щорічним святом, яке відзначають четвертої неділі травня. Свято встановлене на честь борців за волю України і охоплює всі історичні епохи та спрямоване на патріотичне виховання молоді, а також на вшанування українських Героїв.




 

Фото – автора та ІА www.lviv.depo.ua




 

Василь Гурмак,

Заслужений діяч культури України, професор ЛНАМ, скульптор, член президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

Переглядів: 585 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 17:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024