Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Червень » 14 » 14 червня - Всесвітній День донора крові
09:11
14 червня - Всесвітній День донора крові

 

СВЯТО ДАРУВАЛЬНИКІВ «КРАПЕЛЬ ЖИТТЯ»

 

 

       

        Всесвітній день донора крові

        в усьому світі відзначають 14 червня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У травні 2005 р., під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. В цей день у 1868 році народився австрійський лікар К. Ландштейнер, який відкрив групи крові людини.

 

Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі і координується Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

 

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, не завжди є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються.

 

Довідково:

Організації Товариства Червоного Хреста України по всій країні активно долучилися до відзначення Дня донора. Так, 9 червня в Києві у рамках відзначення Всесвітнього дня донора, у приміщенні Подільської районної організації Товариства Червоного Хреста України працівники Подільської райдержадміністрації, Національного комітету Товариства та подоляни здали донорську кров для тих, хто того потребує. У Подільському районі Києва на обліку знаходиться 180 осіб Почесних донорів крові ( в Україні – близько 100 тис. осіб), Заслужених донорів – 5 осіб ( в Україні – 100 осіб).

 

13 червня Київська міська організація Товариства взяла участь у круглому столі з питань донорства та Вшанування Заслужених донорів України, які мешкають в місті Києві та активістів донорського руху. Привітав зі Всесвітнім святом донорів присутніх заступник Київського міського голови Микола Поворозник.

 

Напередодні Всесвітнього дня донора крові у м. Прилуки (Чернігівська обл.) відбувся урочистий захід для донорів. Волонтери та працівники Прилуцької міськрайонної організації привітали донорів та вручили їм подарунки та квіти – незмінний атрибут свята. Колектив цієї організації Товариства проводить велику роботу із пропаганди безоплатного донорства у віщих навчальних закладах та підприємствах міста. Нині у місті Прилуки близько 2000 донорів (у тому числі – 288 почесних), які в середньому за рік здають більше 600 літрів крові.

 

Стати донором – це виняткова можливість подарувати свою кров незнайомій людині, яка потребує допомоги. Донорська кров потрібна людям, які мають онкологічні захворювання і залишаються живими завдяки донорам. Вона також може бути використана при операціях, пологах, кровотечах, тяжких травмах, опіках. Штучної альтернативи продуктам крові не існує. Кров однієї людини може врятувати життя 5-4 пацієнтам.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://ua.interfax.com.ua/news/general/428576.html

 

Переглядів: 463 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 14:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024