Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Червень » 17 » На гiрських схилах Карпат зацвiла оспiвана квiтка
17:09
На гiрських схилах Карпат зацвiла оспiвана квiтка

 

КВІТКА ЗАКОХАНИХ

 

 

 

На гiрських схилах Карпат зацвiла

оспiвана Володимиром Івасюком квiтка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червоною рутою в нас називають рододендрон миртолистий - низький, вiчнозелений кущик, який росте на високогiрних полонинах. У червнi вiн рясно вкривається яскраво-червоними квiтами. Тож тим, хто хоче знайти червону руту, варто якнайшвидше вирушати в гори, пише газета "Експрес".

 

-Науковцi давно дискутують, яку саме квiтку оспiвано "Червонiй рутi" Володимира Iвасюка, розповiдає Микола Волощук, завiдувач ботанiчної лабораторiї Карпатського бiосферного заповiдника. Дехто вважає, що йдеться про квiтку роду рута, зокрема руту садову. Та квiтки цiєї багаторiчної рослини жовтого кольору, i рута садова не росте у природних умовах у високогiр'ї Українських Карпат. Крiм того, вона отруйна. Якщо зiрвати руту садову, то на шкiрi з'являються водянистi пухирцi. Можливо, у пiснi Володимира Iвасюка йдеться про мiфiчний цвiт папоротi. Однак за прототип вiн, напевне, взяв саме квiти червоної рутирододендрону.

 

- Де саме ростуть рододендрони миртолистi?

 

-Цi кущi можна побачити на гiрських схилах масивiв Чорногори, Мармарошу та Свидiвця. Рододендрон миртолистий трапляється лише у високогiр'ї в межах висот 1300 -- 2060 метрiв над рiвнем моря. Це чагарник заввишки 10 -- 55 сантиметрiв iз розгалуженими пагонами, який за оптимальних умов може рости понад 120 рокiв.

 

- Чому цю рослину вважають рiдкiсною i занесено до Червоної книги?

 

-Рододендрон миртолистий занесений не лише до обох видань Червоної книги України, а й до реєстру природних оселищ, що зникають, схваленого постiйним комiтетом Бернської конвенцiї (1996 рiк). Ще за радянських часiв значно розширювали територiї полонин -- пiдпалювали чагарники, зокрема й рододендрони. Проте сьогоднi популяцiя цих рослин на територiї Карпатського бiосферного заповiдника стабiльна. Хоча туристи частково витоптують цi рослини. Змiни клiматичних умов теж впливають на кiлькiсть цих кущiв на схилах. Зокрема, верхня межа лiсу через змiни клiмату розростається вгору й витiсняє поступово чагарники.

 

- Скiльки ще часу цвiстимуть рододендрони в горах?

 

- Рододендрони цього виду зацвiтають зазвичай на початку червня, квiтнуть упродовж кiлькох тижнiв. На сонячних дiлянках кущi розквiтають швидше, а в улоговинах - пiзнiше. Тож цвiтiння рододендронiв миртолистих можна спостерiгати майже до 20 червня.

 

Автор - Богданна МАРТИНИК

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2017/06/17/247794-girskyh-shylah-karpat-zacvila-ospivana-kvitka

 

 

Переглядів: 573 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 21:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024