Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Червень » 29 » Що за "зірочки" на шкірі? Активізувалася інфекція, яка вражає переважно дітей
09:27
Що за "зірочки" на шкірі? Активізувалася інфекція, яка вражає переважно дітей

 

МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ

 

 

 

Ще зранку трирічний хлопчик був активним,

але підвечір затемпературив: гарячка до 39"С

і скаржиться, що дуже болить голова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спершу батьки думали, що син просто застудився, але йому ставало все гірше, на тілі з'явився дивний червоно-синій висип, що за формою нагадує зірочки. Коли батьки викликали "швидку", лікарі запідозрили менінгококову інфекцію. Дитину ушпиталили, а невдовзі діагноз підтвердився.

 

Нині медики припускають, що пацієнтів із цією інфекцією буде більше, адже йдеться про дуже агресивний збудник. Фахівці ретельно перевіряють усіх, хто контактував із хворим хлопчиком: його батьків, маленького братика, оскільки недуга може проявитися через певний час.

 

- Йдеться про гостре інфекційне, а головне - надзвичайно підступне захворювання, - пояснила Ольга Чудінова, лікар-епідемолог міськвідділу обласного лабораторного Центру МОЗУ. - Його спричиняє бактерія Neisseria meningitidis. Підступність цієї інфекції у тому, що в одних хворих вона може перебігати як банальна застуда (нежить, біль голови), а в інших як миттєвий сепсис, який нерідко призводить до смерті упродовж лічених годин.

 

- Як людина заражається цією інфекцією?

 

- Воротами для неї є дихальні шляхи. Потрапляючи на оболонки носоглотки з крапельками вологи при розмові, поцілунках, користуванні спільним посудом, рушниками, іграшками тощо, Neisseria meningitidis спричиняє назофарингіт, який, до речі, нерідко діагностують неправильно. Зрештою, хворий одужує або ж стає безсимптомним носієм. Саме такі люди й стають джерелом зараження. Ще більш небезпечний варіант - інфекція потрапляє в кров, провокує порушення її згортання - власне, на цьому етапі на шкірі з'являється характерний зірчастий висип. У найгіршому випадку розвивається загальне зараження (менінгококовий сепсис), що може супроводжуватися запаленням мозкової оболонки (менінгітом). Характерно, що перебіг менінгококової інфекції непередбачуваний. Його завжди можна розцінювати як такий, що загрожує життю. У кожному разі дуже важливо якомога раніше встановити правильний діагноз. У цьому допомогають лабораторні методи діагностики, як от проби слизу з ротоглотки, виділення збудника в крові, спинномозковій рідині тощо. Такі аналізи бажано робити усім, хто був у контакті з хворим.

 

- Люди якого віку є найбільш уразливі до цієї інфекції?

 

- Зазвичай це діти до п'яти років. Цьому сприяє такий фактор, як ще не достатньо сформована імунна система малюків і їх перебування спільно в яслах, дитячих садках. У дітей до року часто трапляється блискавична, тяжка форма недуги (менінгококцемія): від різкого підвищення температури, висипу аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого упродовж однієї доби. Однак захворіти може й доросла людина, хоча зрілі люди частіше стають носіями.

 

- Як лікують цю хворобу? І чи можна застрахуватися від зараження?

 

- У боротьбі з інфекцією допомагають антибіотики, гормональні препарати, комплексна симптоматична та дезінтоксикаційна терапія. А зважаючи на те, що джерелом зараження можуть бути також зовні здорові дорослі бактеріоносії, то застрахуватися доволі проблематично. Адже зіштовхнутися з такими людьми можна всюди. Оскільки інфекція є надзвичайно агресивною до немовлят, то потрібно мксимально берегти їх від потенційного контакту зі зараженими. А за перших ознак захворювання звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:
http://expres.ua/news/2017/06/27/249214-zirochky-shkiri-aktyvizuvalasya-infekciya-vrazhaye-perevazhno-ditey

 

Переглядів: 829 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 20:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024