Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Липень » 1 » В Одеській області зафіксовано зростання числа хворих на кір
18:10
В Одеській області зафіксовано зростання числа хворих на кір

 

КІР - ХВОРОБА, З ЯКОЮ НЕ ЖАРТУЮТЬ

 

 

 

       Станом на 29 червня на Одещині

       захворіли 367 осіб, з них 245 - діти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це кореспонденту УНН повідомили в прес-службі Одеської ОДА. Найбільше пацієнтів зареєстровано в місті Одеса (65,9%), також є випадки в Ізмаїлі, Чорноморську, Южному та 9 районах області.

 

 

“Кір - високозаразне інфекційне захворювання, при контакті не щеплених осіб з хворим - 8 людей з 10 захворіє. Двоє дітей (2-х та 3-х років), які не були щеплені, вже померли від пневмонії після кору в одеській обласній дитячій лікарні. У даний час проводиться клініко-експертний розгляд цих випадків, за результатами якого будуть зроблені остаточні висновки”, - зазначив керівник Одеського обласного управління охорони здоров’я В’ячеслав Полясний.

 

 

У 2016 році лише 42% малятам до року і 28% дітям до шести років було зроблено щеплення від кору. Це дуже низький показник, при тому що Одеська область наразі повністю забезпечена вакцинами від недугу. Це бельгійський препарат, що наявний у всіх медичних закладах області.

 

Нагадаємо, симптомами хвороби є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос.

 

Часто кір ускладнюється пневмонією або ураженням головного мозку. При цьому специфічного лікування від інфекції не існує. Єдиний ефективний метод захиститись - зробити щеплення.

 

Як повідомляв УНН, станом на 13 червня в Україні зареєстровано 735 випадків кору, з них 536 випадків – у дітей та підлітків.

 

 

Довідково:

 

У Міністерстві охорони здоров’я вважають, що кількість хворих зростатиме.

Кір вважається небезпечним вірусним захворюванням з інкубаційним періодом від 7 до 17 днів. Вірус розповсюджується, коли у людини з’являються перші ознаки захворювання.

 

Потрібно бути дуже обережним, оскільки він передається при будь-якому тісному контакті з хворим. Заразитися можна навіть при звичайній розмові і, тим більше, якщо хворий чхає або кашляє поруч.

 

Через швидке поширення інфекції повітрям, можна захворіти і перебуваючи в сусідніх приміщеннях.

 

Симптоми захворювання

 

Симптоми у дітей і дорослих схожі та яскраво виражені. Все починається з порушення сну, загального нездужання та втрати апетиту. Незадовго після цього також додається сухий кашель, нежить і підвищується температура, у дорослих – до 40 градусів. Ще одним неприємним симптомом для дорослих стане збільшення лімфатичних шийних вузлів.

 

Через 3-5 днів самопочуття хворого поліпшується, але вже через добу температура повертається. А разом із нею з’являється висип з червоних цяток, набрякає обличчя.

У цей період також посилюється нежить і кашель. У деяких хворих спостерігається посилення головного болю, аж до втрати свідомості.

 

Лікування і профілактика

 

Лікування найчастіше направлено на полегшення симптомів. Хворому стане краще вже через тиждень. Антибіотики призначаються тільки при бактеріальних ускладненнях.

 

Під час хвороби не потрібно дотримуватися певного раціону. Головне – вживати якомога більше рідини та уникати яскравого сонячного або штучного світла.

 

Дорослим для профілактики рекомендують приймати вітамін А у великих дозах.

 

Для дітей найкращим захистом від кору є вакцинація, яка робиться в 12 місяців і 6 років. Препарат, який використовують в Україні, колють дітям і в інших країнах Європи. Він вважається найефективнішим і найбезпечнішим засобом.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1673579-v-odeskiy-oblasti-zrosla-kilkist-khvorikh-na-kir

https://ukr.media/medicine/309465/

 

 

Переглядів: 462 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 03:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024