Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Липень » 2 » Глава Держпродспоживслужби Києва: Україна охоплена прихованою епідемією гепатиту
15:41
Глава Держпродспоживслужби Києва: Україна охоплена прихованою епідемією гепатиту

 

ІНТЕРВ'Ю - ПЕРЕСТОРОГА

 

 

       

       Глава Держпродспоживслужби м. Києва Олег Рубан:

       Україна охоплена прихованою епідемією гепатиту

 

 

 

 

 

 

 

 

З приходом літа в Києві загострилися типові для цього часу проблеми: отруєння неякісною їжею, погіршення показників повітря, цвітіння води в р. Дніпро, укуси інфікованими комахами.

Про те, як захистити себе від небезпечних хвороб, в яких районах Києва забруднене повітря і чому небезпечно купатися у водоймах міста в інтерв'ю 44.ua розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан.

 

Про ботулізм, рибу і рецепти консервів

 

Ботулізм - важка токсикоінфекцій на хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму. Збудник витримує до 5 годин кип'ятіння і гине лише при температурі + 120 ° через півгодини.

 

Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших в природі отрут - ботулотоксин. Він знаходиться в навколишньому середовищі, в грунті і в стравоході великої рогатої худоби. Якщо збудник потрапляє в анаеробний (без доступу кисню ред.) харчовий продукт, наприклад, в копчену або в'ялену рибу, м'ясо, ковбасу, консервовану продукцію або гриби, то він вже становити небезпеку для людського життя. Щоб цього уникнути, виробник зобов'язаний дотримуватися правила подвійної пастеризації і технології приготування продуктів харчування.

 

Щорічно в Києві реєструється від 10 до 15 випадків зараження ботулізмом. З початку цього року вже зафіксовано 8 випадків, один з них - летальний. Більшість випадків ботулізму пов'язано з в'яленою рибою, виробленою підприємцем Кіровоградської області. За останній тиждень було виявлено 2 позитивних зразки продукції у великих супермаркетах Києва. Вся продукція вилучена та направлена ​​на знищення.

 

У зимовий період реєструється більше випадків ботулізму, тому що люди починають вживати консервацію, в тому числі власного приготування, де часто нехтують дотриманням належних рецептів і стандартів консервації.

 

 

 

Про дефіцит ліків

 

Найефективніший препарат проти ботулізму - антитоксична сироватка. На її виготовлення йде більше 6 місяців. В Україні, на жаль, її зараз немає, є тільки залишки в лікарнях від минулих закупівель. Зараз такий препарат виробляється на великих заводах в Польщі, Англії та Канаді.

 

Крім сироватки від ботулізму, в Україні також відсутнє виробництво сироваток від правця, дифтерії та препарати проти зміїної отрути. Ці препарати не є комерційними в зв'язку з одиничними випадками в країні.

Через гостру ситуації, яка склалася з препаратом в Києві, комісія охорони здоров'я при КМДА ініціювала закупівлю препарату через Товариство Червоного Хреста України.

 

 

Про якість пляжів

 

На сьогоднішній день в Києві відкрито 11 пляжів. Однак у зв'язку з метеорологічними умовами і погіршенням якості води на території зон відпочинку - озера "Райдужне", "Тельбін" у Дніпровському районі, а також "Вербне" в Оболонському районі заборонено купатися. Решта пляжів відповідають нормам. Щотижня проводиться моніторинг якості води в столичних водоймах. Про що інформуються городяни.

 

До кращих пляжів можна віднести три: "Дитячий", "Молодіжний" в Гідропарку і "Пуща-Водиця" в Оболонському районі. "Дитячий" є "перлиною" пляжів Києва, тому що там відпочивають діти і підготовка ведеться більш ретельно. Загальна підготовка починається ще в зимовий період: забезпечення піском, закупівля реманенту, проведення дератизаційних та дезінфекційних робіт.

 

З червня по серпень ми очікуємо погіршення якості води у водоймах і озерах у зв'язку з цвітінням водного каштана та інших водоростей, а також підвищенням температури води. Це буде екологічне лихо по всьому Дніпру. При виникненні загрози поширення інфекційних хвороб пляжі будуть закриті.

 

Раніше в Києві було близько 50 пляжів, проте при більш жорстких вимогах до підготовки і змісту пляжів їх сьогодні - тільки 11.

 

Про енцефалітних кліщів

 

На сьогоднішній день в Києві зафіксовано 157 укусів кліщів (за аналогічний період 2016 - 243). Другий рік спостерігається тенденція зменшення кількості кліщів. Це пов'язано з дезинфекцією, яка щорічно проводиться в лютому і березні.

 

Очікується, що в наступному році укусів кліщів, зокрема, заражених бореліозом, буде ще менше. Незважаючи на це, городянам слід бути уважними, оскільки пік захворювань, переносники яких - кліщі, триває до серпня.

 

З початку 2017 року на хворобу Лайма (кліщовий бореліоз) вже захворіли 44 людини, за аналогічний період минулого року - 68.

 

Про те, чому Бессарабку варто обходити стороною

 

На жаль, за даними ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я - ред.), забруднене повітря - головна причина онкологічних, кардіологічних і захворювань дихальної системи.

 

З кожним роком в Києві ми спостерігаємо збільшення показників забруднення повітря, особливо в місцях скупчення транспорту. Найбільш забруднені місця - Бессарабська площа, площа Перемоги, Московський міст і Петрівка, де вміст пилу, діоксиду азоту, сірчистого ангідриду і формальдегіду в 5-6 разів перевищують гранично допустимі концентрації. Тому дітям, пенсіонерам, людям із захворюваннями дихальної системи не варто тут затримається у годину пік.

 

Щоб поліпшити стан повітря, в Києві будуються нові розв'язки, необхідно переходити на електромобілі і покращувати якість палива. Як і раніше, найчистішим повітря залишається в парках, скверах і на прибудинкових територіях. Завдяки зеленим насадженням, в місцях відпочинку перевищень шкідливих речовин не зафіксовано.

 

Про малярію і екзотичні інфекції

 

Щорічно в Києві реєструється до 10 завезених випадків малярії. З початку року в столиці зафіксували два таких події. У січні зареєстровано один летальний випадок через несвоєчасне звернення до медиків. Жінка звернулася до лікарів через два тижні після повернення з Анголи в столицю.

 

В Україні також зустрічаються малярійні комарі (анофелес). Вони є типовим представником в Миколаївській, Одеській, Херсонській областях та Києві. Раніше в Дарницькому районі міста була велика кількість водойм, заселених малярійними комарами, але вони поступово зникають через масове будівництво. Зараз в заболочених місцях столиці виявляються поодинокі особини.

 

Що стосується інших екзотичних хвороб, наприклад, лихоманки, їх реєстрація в столиці також можлива, в зв'язку з тим, що до Києва щодня приїжджає близько 15 тис. осіб з різних країн світу.

 

Про гепатит в перукарнях

 

На сьогоднішній день в країні - прихована епідемія хронічного вірусного гепатиту, тому що перші клінічні прояви хвороби можуть дати про себе знати через 10 років з моменту зараження.

За 5 місяців 2017 року м. Києві зареєстровано 449 випадків хворих на всі форми вірусних гепатитів (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року спостерігається зниження на 8,74%).

 

Питома вага гострого гепатиту В - 13,8%, гострого гепатиту С - 2,7%, хронічних вірусних гепатитів - 47,4%.

 

У минулому році ми проводили моніторинг, який показав, що найбільша загроза передачі гепатитів В і С знаходиться в салонах краси і перукарнях. Там найчастіше нехтують санітарними нормами.

 

Клієнт салону краси повинен звернути увагу на дозвільні документи. У кожного перукаря повинно бути два набори інструментів: один зберігається в стерилізаційному шафі (це ультрафіолетова шафа), а другим він може користуватися.

 

Про бездомних тварин

 

У Києві постійно реєструються укуси людей бездомними собаками і котами. Більшість випадків зафіксовані в Дарницькому, Оболонському та Деснянському районах. Також фіксуються укуси пацюків, летючих мишей, лисиць і куниць, які можуть бути переносниками особливо небезпечних інфекцій.

 

У Києві намітилася тенденція до зменшення кількості безпритульних тварин. Так, в першому півріччі 2017 зареєстровані 1,6 тис., за аналогічний період минулого року - 1,8 тис. бездомних собак і котів.

 

Про шаурму

 

Незважаючи на те, що кіоски з шаурмою у нас не заборонені, власники деяких з них часто не дотримуються санітарні норми при її виготовленні. Це призводить до того, що покупці піддаються загрозі "підхопити" інфекційне захворювання.

 

Споживачі, в першу чергу, повинні звертати увагу на розміщення кіоску, документи, місце приготування шаурми, наявність холодильника, умивальника. У продавця, який готує шаурму, обов'язково повинна бути медична книжка. Якщо ці вимоги дотримуються, діяльність таких кіосків дозволена.

 

Необхідно пам'ятати, що, незважаючи на дотримання норм, будь-який продукт при температурі понад 25 градусів може перетворитися в живильне середовище для мікроорганізмів і викликати отруєння.

 

 

Довідково:

 

Олег Рубан у своєму ессе тільки принагідно згадав про співпрацю з Червоним Хрестом. Насправді, вона набагато глибша і ширша. Весною, наприклад, волонтери Київської МО ТЧХУ брали участь в озелененні міста, висадивши у Голосіївському парку чимало дерев.

 

Влітку, щоб на тих 11 пляжах , що залишилися в користуванні, був порядок і ніхто не потонув, Червоний Хрест провів для всіх без виключення рятувальників, котрі там чергують, навчання з першої допомоги на воді.

 

Бездомних тварин на вулицях Києва поменшало тому, що волонтери Червоного Хреста, разом із захисниками наших четвероногих друзів, шукають їм господарів і розміщають по притулках.

 

Щодо кліщів, то з цього приводу Червоним Хрестом випущено відповідні інформаційно-пропагандистські листівки і буклети, а також розміщено детальну інформацію на сайтах Товариства про те, як вберегтися від цих дошкульних комах.

 

Підготувала - Юлія Лихенко

 

 

Фото – www.44.ua

За джерелом:

https://www.44.ua/news/1705135

 

 

Переглядів: 771 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 15:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024