Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Липень » 8 » Навіть один укус цієї комахи може стати фатальним (ВІДЕО)
17:05
Навіть один укус цієї комахи може стати фатальним (ВІДЕО)

 

ШЕРШНІ - НЕБЕЗПЕЧНІ  КОМАХИ

 

 

       

       Навіть один укус шершня, як показує медична

       практика, може стати фатальним

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тож як поводитися, щоб шершень не вжалив? І що робити, якщо поряд із вашим домом оселився цілий рій цих комах? Про це говоримо із Ігорем Антаховичем, директором еколого - натуралiстичного центру, пише газета Експрес.

 

- Шершні схожі на осу, але набагато більші - можуть бути і до п’яти сантиметрів, - пояснює Ігор Антахович. - Вони не збирають мед. Жалять лише тоді, коли відчувають небезпеку.

 

- Укус шершня такий самий небезпечний, як і бджоли?

 

- На відміну від бджіл, шершні не гинуть, коли жалять. Тож можуть вжалити кілька разів. Крім того, через розміри шершня, доза отрути у них більша, а сама отрута токсичніша. Чим більша людина, тим легше їй протистояти отруті шершня. У наш час багато хто має алергію на укуси комах. Для деяких людей навіть один укус шершня може стати смертельним.

 

- Що ж робити, щоби шершень не вжалив?

 

- Наміру просто так вас ужалити у нього немає. Шершень просто розвідує територію або ж шукає, чим поживитися. Люди його не цікавлять. Не варто робити різких рухів, відганяти його. Коли люди панікують, розмахують руками, шершень може сприйняти це як загрозу для свого життя й у відповідь ужалити. Якщо ця комаха залетіла у приміщення, то відчиніть вікно навстіж, відсуньте штори, допоможіть шершню вилетіти. При цьому старайтеся не провокувати комаху. Проте шершні можуть бути дуже агресивними, якщо ви опинитеся поряд із їхнім гніздом. Тож якщо помітили гніздо біля своєї оселі, постарайтеся максимально обмежити туди доступ. Наближатися до нього ближче ніж на один-два метри - небезпечно. Мені доводилося бачити гніздо завбільшки понад метр!

 

 

 

 

 

 

- Як знищити це гніздо?

 

- Тільки фахівець може швидко і безпечно знищити гніздо. Роблять це так: вночі, коли шершні сплять, гніздо швиденько знімають, поміщають у спеціальний мішок і відразу ж спалюють. Якщо ж гніздо не надто близько до помешкання, або зняти його вкрай важко, обмежте туди доступ і перечекайте до пізньої осені. Ближче до зими усі шершні у гнізді, крім матки, загинуть, тож його можна буде легко зняти і знищити.

 

- А якщо шершень укусив, як діяти?

 

- Отрута шершня дуже токсична. Людина відчуває сильний біль, на місці укусу виникає набряк, можлива нудота, блювання, підвищена температура, - розповідає Орест Николів, лікар центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Якщо потерпілий - алергік, симптоми можуть проявитися сильніше, тож таким людям варто вколоти щось проти алергії. Ранку обробити спиртом, прикласти холод.

 

А далі слід піти до лікаря. Адже від укусу можуть виникати сильні набряки, особливо небезпечні - набряки обличчя. В окремих випадках у людини можливий анафілактичний шок, коли знадобиться термінова госпіталізація.

 

 

Довідково:

 

Спеціалічти зняли відеосюєет про боротьбу європейських бджіл з азіатськими шершнями.

 

 

 

 

 

 

Автор - Галина МАМЧУК

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:
http://expres.ua/news/2017/07/08/251263-navit-odyn-ukus-ciyeyi-komahy-staty-fatalnym

 

Переглядів: 654 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 04:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024